Dodelijke schietpartij in synagoge Californië: 19-jarige verdachte aangehouden

AP
Er zijn 1 dode en 3 gewonden gevallen bij een schietpartij in een synagoge vlakbij San Diego, in het zuiden van de Amerikaanse staat Californië. Dat heeft de burgemeester van het stadje bekendgemaakt op een persconferentie. Er is een 19-jarige verdachte aangehouden. Hij heeft vermoedelijk uit haat gehandeld. 

Een schutter viel rond 11.23 uur zaterdag plaatselijke tijd (20.23 uur Belgische tijd) het joodse gebedshuis Chabad in Poway ten noordoosten van San Diego binnen en opende het vuur met een semiautomatisch aanvalsgeweer. Op dat moment bevond zich in de synagoge een honderdtal mensen.  Zij vierden er de laatste dag van Pesach, het joods voorjaarsfeest waarmee de Exodus uit Egypte wordt herdacht. Diverse media melden dat een bewaker die zich in het gebouw bevond, erger kon voorkomen. De dader sloeg met een auto op de vlucht toen een agent van de grenspolitie, die op dat moment geen dienst had, op de dader schoot. Niet veel later kon de verdachte op de snelweg zonder problemen worden ingerekend. 

Een woordvoerster van het Palomar Medical Center Poway meldde dat er 4 slachtoffers in het ziekenhuis waren binnengebracht. Een van hen - een oudere vrouw - overleed inmiddels aan haar verwondingen. De andere gewonden verkeren niet in levensgevaar. 

Na de aanslag werd er een opvangcentrum geopend in een plaatselijke middelbare school waar mensen heen konden die op zoek zijn naar familieleden.

Antisemitisch motief

De dader is geïdentificeerd als de 19-jarige John Earnest, een blanke inwoner van San Diego. Volgens burgemeester Steve Vaus van Poway had hij het bewust gemunt op de synagoge. “Ik heb gehoord dat het zeker iemand met haat in zijn hart was, haat tegen onze joodse gemeenschap.’' Dat zou onder meer blijken uit wat de dader zou hebben geroepen toen hij de synagoge binnenkwam en uit berichten die hij op sociale media heeft gezet. 

Er circuleert onder zijn naam ook een soort van manifest op het internet, maar de authenticiteit daarvan wordt momenteel nog geverifieerd. In het manifest laat Earnest zich sterk antisemitisch uit. Ook verwijst hij naar extreemrechtse daders als Brenton Tarrant, die in Christchurch in Nieuw-Zeeland in twee moskeeën een bloedbad aanrichtte. Earnest schrijft in zijn ‘open brief’, zoals hij het zelf noemt, dat hij eerder heeft geprobeerd om een moskee in de nabijgelegen plaats Escondido in brand te steken.

De vermoedelijke schutter wordt momenteel verhoord. Hij heeft geen strafblad en er zijn momenteel geen aanwijzingen dat hij banden heeft met groeperingen van witte supremacisten, liet sheriff William Gore van de politie van San Diego weten. Er wordt een onderzoek gevoerd wegens moord, maar de speurders houden ook rekening met een haatmisdrijf. Nog volgens Gore wordt nagegaan of Earnest iets te maken had met de recente brandstichting in een moskee in de regio.

Erger voorkomen

Burgemeester Vaus vertelt aan de lokale media dat het veel erger had gekund. “Ik heb gehoord van mensen op de plaats van de schietpartij dat de schutter weerwerk kreeg van mensen van de joodse gemeenschap en dat die op dappere wijze voorkomen hebben dat er meer slachtoffers vielen.” (lees hieronder verder)

AP

Volgens nieuwszender KGTV zou een getuige zes of zeven schoten gehoord hebben, gevolgd door gegil. Daarna zouden nog schoten weerklonken hebben. Volgens de getuige zou de rabbi geprobeerd hebben om de schutter en de aanwezigen te kalmeren, ook nadat hij een kogel in de hand had gekregen.

Volgens de burgemeester werd inmiddels politieversterking voorzien rond andere religieuze plaatsen in Poway. Het incident van vandaag valt samen met de laatste dag van Pesach, het joods voorjaarsfeest waarmee de exodus uit Egypte wordt herdacht.

Trump

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn medeleven aangeboden aan de slachtoffers en nabestaanden op Twitter. Hij herhaalde ook dat er een verdachte is aangehouden. (lees hieronder verder)

Het is al het tweede schietincident aan een synagoge in een half jaar tijd in de VS. Bij een schietpartij in de synagoge van Pittsburgh in de staat Pennsylvania werden op 27 oktober 11 personen gedood.

Google Maps1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Mathias Lunders

    Eeuhm terrorist misschien of past het plaatje niet.