Dodelijke drugsepidemie grijpt om zich heen: aantal doden door fentanyl verdubbeld in VS

afp
In de VS zijn vorig jaar dubbel zoveel doden gevallen door een overdosis synthetische opioïden zoals fentanyl dan in het jaar 2015. Het totale aantal doden door een overdosis drugs steeg met 21 procent tot 64.070. De alarmerende cijfers bevestigen een jarenlang trend die de VS niet onder controle lijkt te krijgen. Dat schrijft The Guardian.

Volgens het National Center for Health Statistics stierven er in 2016 64.070 mensen aan een overdosis drugs, 21 procent meer dan het aantal van 52.898 van het jaar ervoor. Daarmee zijn drugs een grotere killer dan het verkeer en wapengeweld, waarbij elk jaar ongeveer 34.000 doden vallen.

Vooral het aantal doden als gevolg van een overdosis fentanyl is fors gestegen. Fentanyl is een zware pijnstiller die normaal gezien in ziekenhuizen wordt gebruikt, bijvoorbeeld tijdens operaties, omdat ze snel en effectief werkt. Sinds enkele jaren wordt het middel echter ook illegaal gebruikt, vaak door mensen die verslaafd zijn geworden aan pijnstillers.

Samen met andere synthetische opioïden was fentanyl verantwoordelijk voor meer dan 20.000 doden per jaar, meer dan het dubbel van de 9.945 doden in 2015. Aan een overdosis heroïne stierven 15.446 mensen, aan gewone opioïdemedicijnen 14.427.

300.000 doden

Volgens het Amerikaanse centrum voor gezondheidscontrole en preventie zijn er tussen 1999 en 2015 al ongeveer 300.000 Amerikanen gestorven in de overdosisepidemie die vooral de laatste jaren fel om zich heen grijpt. "De eerst golf doden begon in 1999 met doden door voorgeschreven opioïden", zegt het CDC in een rapport. "De tweede golf startte in 2010 met vooral doden door heroïne, en een derde in 2013 met doden door synthetische opioïden."

Het Drug Enforcement Agency (DEA) zegt dat fentanyl vooral in Chinese labo's wordt gemaakt en daarna de VS binnengesmokkeld. De Amerikaanse president Donald Trump wil het gevecht tegen de stijgende drugsepidemie winnen, maar heeft daarvoor nog geen nieuwe stappen aangekondigd. Een commissie die de epidemie in Trumps opdracht heeft bestudeerd, drong er nochtans op aan ze als een nationale noodtoestand te bestempelen. Dat zou meer middelen tegen de bestrijding ervan vrijmaken.

Fentanyl is een bijzonder gevaarlijke en krachtige drug die de voorbije jaren aan populariteit won, onder andere omdat de populaire pijnstiller Oxycodone niet meer gemakkelijk verkrijgbaar is op voorschrift. Bovendien is fentanyl erg goedkoop en wordt het middel daarom versneden met heroïne en andere drugs.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jos Hosteyn

    Oh juist, Trump gaat dus de fentanylboeren aanpakken, big pharma?

  • karel ongena

    Ach, als ze die rommel per se willen nemen...