Dodelijke bacterie rukt op in Nederland: 18 doden en 78 ernstig zieken

Shutterstock
Dit jaar zijn in Nederland al 78 mensen ernstig ziek geworden door de snel oprukkende bacterie meningokokken type W, van wie er achttien zijn overleden. Dit is veel meer dan vorig jaar, toen er zes doden vielen.  De meningokokkenziekte is overdraagbaar van mens op mens en kan in het ergste geval leiden tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging.

Nabestaanden vinden dat het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) veel eerder in actie had moeten komen. De bacterie maakt steeds meer slachtoffers. In de eerste acht maanden van dit jaar vielen er achttien doden, in dezelfde periode van 2017 waren dit er nog zes, in 2016 waren dit er drie en in 2015 waren er nog geen slachtoffers te betreuren. Dat blijkt uit nieuwe gegevens die onze collega's van AD.nl hebben opgevraagd bij het RIVM. Opvallend is dat van alle leeftijdsgroepen 15- tot 19-jarigen het vaakst de ernstige ziekte krijgen.

'Schokkend'

Het hoofd van het Nederlands Referentielaboratorium voor Bacteriële Meningitis, Arie van der Ende is onder de indruk van de mate waarin de levensgevaarlijke bacterie oprukt: "Zo’n hoog sterftecijfer vind ik schokkend en die stijging zet nog steeds door."

De sterftekans is flink toegenomen. Van 2015 tot en met 2017 zijn in totaal 139 mensen ernstig ziek geworden, van wie er zeventien overleden. Dat komt neer op een sterftekans van 12 procent. Maar dit jaar zijn er 78 mensen ernstig ziek geworden van meningokokken type W, van wie er achttien zijn overleden. Dat is drie keer zoveel als in dezelfde periode van vorig jaar. Van der Ende: "De sterftekans komt daarmee uit op ruim 23 procent. Dat is bijna dubbel zoveel als in de jaren ervoor."

In 2016 vielen in ons land tien doden. De meest recente Belgische cijfers gaan terug tot het eerste trimester van 2017. Toen was sprake van drie dodelijke slachtoffers. 

Tot 2002 kampten in Nederland jaarlijks 400 tot 600 met een 'invasieve' Meningokokkenziekte, waarbij de bacterie diep in het lichaam doordrong en grote schade aanrichtte. Na een flinke daling, neemt het aantal ziektegevallen de afgelopen jaren weer toe (100 tot 200), voornamelijk door toedoen van het type W.

Het RIVM lanceerde vandaag een nieuwe vaccinatiecampagne in Nederland, gericht op jongeren. Vanaf komend weekend krijgt iedereen in het jaar waarin hij 14 wordt een uitnodiging voor een prik tegen deze gevaarlijke bacterie. Aanleiding is de toename van het type W.  

Is de meningokok altijd gevaarlijk?

De meningokokbacterie leeft in keel- en neusholten en verspreidt zich via druppeltjes door de lucht. De meeste mensen worden er niet ziek van. Maar bij sommigen kan de meningokok zich razendsnel verspreiden, bloedvergiftiging veroorzaken en het hersenvlies aantasten. Er bestaan verschillende typen meningokokken. In Nederland worden mensen vooral ziek van type B, C, W en Y. Voor 2015 kwam type W amper voor, maar nu overlijden daar steeds meer mensen aan.

Vlaanderen

In januari van dit jaar werd bij een leerling van het zesde leerjaar van een gemeentelijke school in Lummen een bacteriële hersenvliesontsteking door meningokokken vastgesteld. Aan ouders  werd gevraagd waakzaam te zijn. "Als een kind in de eerste tien dagen erg ziek wordt met koorts en eventueel braken, nekstijfheid, verminderd bewustzijn of rode vlekjes op de huid, raden we aan dringend de huisarts te raadplegen", klonk het toen. In Lummen bleef het gelukkig bij een geval, zonder erg.  In juni 2017 was er een meningokokkengeval in een kinderdagverblijf in het West-Vlaamse Rumbeke. Ook hier herstelde de baby. 

De 10-jarige Britse Tilly Lockey overleefde meningokokken bloedvergiftiging van het type B, maar beide armen moesten wel geamputeerd worden.
ANP De 10-jarige Britse Tilly Lockey overleefde meningokokken bloedvergiftiging van het type B, maar beide armen moesten wel geamputeerd worden.9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Pieter Mertens

  Beste Lydia Appelmans, als arts kan ik niet anders dan reageren op uw bericht. Vaccins brengen de ziekte niet in je lichaam, maar onderdelen van de ziekte verwekker waardoor je antistoffen aanmaakt. Hierdoor kan je lichaam bij een contact met de ziekteverwekker deze elimineren.

 • johannes van Wetten

  In Nederland wordt dit wel meteen in de media gebracht, maar de Belgische gezondheidsdiensten omzeilen de bekendmaking hiervan bewust, waarom?

 • ANN LIMBOS

  Ge moet niet ver zoeken waar dit vandaan komt, met wat ze tegenwoordig op Europa los laten !

 • Urbain Schotte

  Uit de eerste alinea van het artikel : " De meningokokkenziekte is overdraagbaar van mens op mens en kan in het ergste geval leiden tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging. " Zou "het ergste geval" niet "de dood" zijn, gezien er reeds 18 mensen aan stierven ?

 • koen leenknecht

  Probleem is dat de eerste symptomen gelijken op griep , zodat er veelal een verkeerde conclusie wordt gemaakt en dan moet nog heel snel ingrijpen ook . Wij hebben enorm veel geluk gehad met meningokok B , na coma was het gevolg voor kind : voor altijd een bril dragen . iDit is echter niets ivgl met de drama's die er door die bacterie gebeuren . Wil het nooit meer zien gebeuren dit is echt horror .