Dodelijk slachtoffer van schietpartij in synagoge “probeerde rabbijn te beschermen”

Er worden bloemen neergelegd bij de synagoge in het Amerikaanse Poway. Bij een schietpartij kwam een vrouw om het leven en raakten drie anderen gewond.
EPA Er worden bloemen neergelegd bij de synagoge in het Amerikaanse Poway. Bij een schietpartij kwam een vrouw om het leven en raakten drie anderen gewond.
De vrouw die bij de schietpartij in een synagoge in het Amerikaanse Poway (nabij San Diego) om het leven kwam, probeerde de rabbijn te beschermen. Ze sprong op en ging voor de joodse voorganger staan nadat deze gewond was geraakt aan zijn hand. Dat zeggen getuigen tegen The San Diego Union-Tribune

Vrienden van de vrouw, de 60-jarige Lori Kaye uit Poway, bevestigen in Amerikaanse media dat zij bij de schietpartij om het leven kwam. Verder vielen er drie gewonden. Naast rabbijn Yisroel Goldstein raakten ook de 8-jarige Noya Dahan em de 34-jarige Almong Peretz gewond. Het meisje raakte gewond aan haar gezicht en been, de dertiger werd geraakt in zijn been toen hij enkele kinderen in de synagoge in veiligheid bracht. 

Danny Almog was aanwezig bij de viering van het joodse paasfeest in de synagoge 
toen de 19-jarige John Earnest binnenkwam en plots om zich heen begon te schieten. “Ik keek naar de ingang en zag daar die jongen staan. Hij was zo'n 1,70 meter lang, blank, met een bril op en een vest aan. Hij had een geweer in zijn handen”, zegt Almog tegen Amerikaanse media. “En hij begon te schieten en bleef maar schieten, schieten, schieten.’’

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Held”

De getuige schreeuwde om zijn kinderen die in een andere ruimte in de synagoge zaten. Almogs schoonvader pakte een van zijn kinderen op en vluchtte. Een vriend, Almong Peretz, “pakte de andere kinderen op en rende richting de achteruitgang. Toen werd hij in zijn been geschoten.'' Almog noemt zijn vriend een held voor het beschermen van zijn kinderen.

Een andere getuige meldt dat de in zijn hand getroffen rabbi Goldstein nog zou hebben geprobeerd om de schutter en zijn gemeenschap te kalmeren.

 Mensen zoeken troost bij elkaar in de buurt van de synagoge. De politie heeft de omgeving afgezet.
AP Mensen zoeken troost bij elkaar in de buurt van de synagoge. De politie heeft de omgeving afgezet.

“Haat in zijn hart”

De jonge verdachte John Earnest werd na de schietpartij opgepakt in zijn auto. Volgens burgemeester Steve Vaus had hij het bewust gemunt op de synagoge. “Ik heb gehoord dat het zeker iemand met haat in zijn hart was, haat tegen onze joodse gemeenschap.’’

“Het is treurig’’, zegt sheriff Bill Gore. “We zien dit soort incidenten in het hele land gebeuren en nu zelfs in onze eigen achtertuin.’’

Rabbi Yonah Fradkin, die de ultraorthodoxe joodse beweging Chabad in San Diego en omgeving leidt, bevestigt eveneens de dood van Lori Kaye. “We zijn erg aangeslagen door het verlies van deze prachtige vrouw, die om het leven kwam alleen maar omdat ze joods is.’’ Hij vervolgt: “Ondanks deze nutteloze haat zullen wij als trotse joden blijven leven in dit prachtige land. We geloven dat liefde vele malen sterker is dan haat.”

REUTERSReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.