Dodelijk gif gestolen uit Nederlands museum

Het gif werd uit het depot van Rijksmuseum Boerhaave gestolen.
Wikipedia Het gif werd uit het depot van Rijksmuseum Boerhaave gestolen.
In het Rijksmuseum Boerhaave in Leiden is het dodelijke gif curare gestolen. Het toxische middel zat in een kluis die integraal door de daders is meegenomen. Van de dieven is voorlopig nog een spoor.

In de nacht van dinsdag op woensdag is in het Zuid-Nederlandse Leiden een blokje ‘curare’ gestolen. Dat is een pijlgif dat door Zuid-Amerikaanse stammen wordt gebruikt tijdens de jacht. Het toxische middel zat in een kluis die in het depot van Rijksmuseum Boerhaave werd bewaard. De kluis werd integraal door de inbrekers meegenomen.

De curare is een klein zwartblokje ter grote van een suikerklontje. In de kluis werd het in een glazen pot bewaard uit veiligheidsoverwegingen. Het product is zo giftig dat één enkele aanraking al dodelijk kan zijn.

Van de dieven is er voorlopig nog geen spoor. Noch is het duidelijk of ze wisten wat er in de kluis zat toen ze ze meenamen.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Freddy van steenberghe

  ronny onraedt jij bent proffessor? of denk je dat het om candij suiker gaat?

 • Johan De Bruycker

  Gif van 250 jaar oud zeker....

 • ronny onraedt

  Eén aanraking? Komaan... curare werkt enkel intraveneus.

 • Bernaerts Diane

  Dat moeten wel ingewijden zijn....

 • Guido Delrio

  Aanraking met curare kan geen kwaad, het moet in het bloed terecht kunnen komen.