Dode en twintigtal gewonden bij aanval "zonder weerga" op VN-basis in Timboektoe

Archiefbeeld - Franse soldaat, Operatie Barkhane
REUTERS Archiefbeeld - Franse soldaat, Operatie Barkhane
Raketaanvallen, strijders vermomd als blauwhelmen aan boord van bomauto's, en vuurgevechten: de kampen in Timboektoe van Minusma, de VN-vredesmissie in Mali, en de Franse Operatie Barkhane, zijn zaterdag het doelwit geworden van een aanval "zonder weerga". Daarbij vielen één dode en een twintigtal gewonden. "Een vijftiental aanvallers" zijn gedood bij de aanval, zo hebben de Franse autoriteiten zondag gemeld. "Minstens vijftien terroristen werden buiten gevecht gesteld", zei de Franse generale staf.

De aanval vond plaats om 14 uur (16 uur in België) op de terreinen van de luchthaven van Timboektoe, de legendarische stad in het noorden van Mali, waar de blauwhelmen en troepen van Operatie Barkhane gelegerd zijn. Er zouden een tiental raketten zijn afgevuurd. 

Als blauwhelmen vermomde mannen probeerden met twee bomauto's de militaire zone binnen te dringen. Een van de voertuigen had de kleuren van het Malinese leger, het andere had het VN-teken van de Verenigde Naties. De eerste auto explodeerde, terwijl de tweede "geïmmobiliseerd kon worden".

Minusma zegt dat een van zijn blauwhelmen bij vuurgevechten om het leven kwam. Een tiental anderen raakten gewond. Het Malinese ministerie zegt dat er ook een tiental gewonden vielen bij Operatie Barkhane. Om 18.30 uur zouden de gevechten voorbij zijn geweest, zegt het ministerie. Op dit moment is de situatie "onder controle". 

Een Franse soldaat in Mali
REUTERS Een Franse soldaat in Mali

Complexe aanval

Op Twitter spreekt de VN-macht van een "grote, complexe aanval". "Het is de eerste keer dat we een aanval van deze omvang zien tegen Minusma in Timboektoe", zegt een buitenlandse veiligheidsbron.

Minusma, dat in Mali actief is sinds juli 2013, is momenteel de dodelijkste vredesmissie. Tot voor zaterdag waren er al 160 blauwhelmen om het leven gekomen.

Al-Qaida

Groepen met banden met al-Qaida dicteerden de wet in het noorden van Mali van maart 2012 tot januari 2013. Nadat er een internationale militaire operatie op initiatief van Frankrijk was gestart, werden ze grotendeels verjaagd uit het noorden van het land. Toch hebben het Malinese en Franse leger, en de VN, nog niet heel Mali onder controle. Regelmatig zijn ze het slachtoffer van aanslagen. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Vic Smeets

  Wanneer gaat trump zeggen dat dit de Russen zijn......

 • Eric Van Dyck

  Wie weet de waarheid nog, en waren ze vermomd of waren het de blauwhelmen zelf ???

 • Jonathan Wouters

  Misschien dat Trump dat even kan regelen. Als de daders dood zijn ian je je weer aan rellen verwachten in Brussel.

 • rudolf jacobs

  oohh maar das niet erg de vn en de amerikanen britten fransen en de rest van europa weet al wie de dader is en gaan eerst weer een 100 tal raketten afvuren ,alvorens ze gaan onderzoeken wie of wat dit was,maar ze zijn al zeker ,ze denken een russich geweer te hebben gezien

 • Pascal Fransen

  Waarschijnlijk, vermoedelijk de schuld van de Russen