Dode en 20-tal gewonden bij zware kettingbotsing door dichte mist in Friesland: autoriteiten roepen op niet meer weg op te gaan

ShutterStock
Bij kettingbotsingen in het Nederlandse Friesland is gisteravond een 58-jarige vrouw om het leven gekomen en raakten tientallen mensen gewond. Bij de twee kettingbotsingen waren in totaal zeventig voertuigen betrokken.

Het eerste ongeluk gebeurde op een weg bij het dorp Akkrum. Daar kwam de vrouw om en raakten negentien mensen gewond. Een deel van hen is naar ziekenhuizen gebracht. Korte tijd later botsten een tiental kilometer verder veertig auto’s op elkaar. Hierbij raakten acht mensen gewond.

Tientallen mensen die bij de botsingen betrokken waren maar die niet gewond raakten, zijn ondergebracht in hotels in de buurt. De gemeente Heerenveen heeft een telefoonnummer geopend voor bezorgde familieleden.

Het was vannacht heel mistig in Friesland, waardoor het extreem gevaarlijk is op de weg.
 Het weerinstituut KNMI kondigde gisteravond voor het noorden van Nederland code rood afgekondigd wegens de zeer dichte mist. Volgens de openbare omroep NOS is het zicht plaatselijk minder dan tien meter. De autoriteiten hebben opgeroepen niet meer de weg op te gaan. Ondertussen werd de waarschuwing in bijna heel het land bijgesteld naar code geel.

Door toenemende wind zal het zicht vandaag overdag verbeteren. In gebieden waar het opklaart kan het licht vriezen en is kans op gladheid, waarschuwt Weeronline. En in de avond kan opnieuw mist ontstaan.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.