Dode door lawine en gestrande toeristen door hevige sneeuwval Alpen

Zermatt kan alleen nog via een helikopter worden bereikt.
EPA Zermatt kan alleen nog via een helikopter worden bereikt.
Voor de tweede keer deze maand zijn duizenden wintersporters gestrand door de hevige sneeuwval. Het Zwitserse dorp Zermatt is nagenoeg afgesneden van de buitenwereld. Toeristen in het populaire skioord aan de voet van de Matterhorn kunnen niet meer over de weg naar huis.

Ook het treinverkeer naar Zermatt is stilgelegd en alle toegangswegen zijn dicht. Gistermiddag begon luchtvaartmaatschappij Air Zermatt een shuttle naar het vliegveld van Täsch, maar die moest vanwege het slechte weer al snel worden gestaakt.

Lawinegevaar

Zondagavond werd de zwaarste waarschuwing voor lawinegevaar gegeven. Een dertigjarige skiër kwam gisteren in het zuiden van Duitsland om het leven nadat hij onder een lawine terecht was gekomen. De man uit de Duitse deelstaat Saksen raakte in de buurt van de Geigelstein bedolven onder de sneeuw. Een 57-jarige man die bij hem was kon zichzelf bevrijden en kwam hem te hulp. Het slachtoffer overleed uiteindelijk in het ziekenhuis.

Door de hevige sneeuwval moesten reddingsdiensten dit weekend meermaals eropuit voor mensen in nood. Zo kon een 35-jarige man uit München op de Brünnsteinschanze gered worden, die door een lawine zo'n 200 meter was meegesleurd. Hij had meerdere botbreuken en was onderkoeld.

Sneeuwlaag niet stabiel

Experts in Oostenrijk en Zwitserland waarschuwen dat de sneeuwlaag niet stabiel is. Door warmere lucht is immers regen gevallen tot op 2.000 meter hoogte.

"In Zwitserland moet men op de meeste plaatsen met grote lawines rekening houden", aldus Christine Pielmeier van het sneeuw- en lawine-instituut SLF in het Zwitserse Davos, op de Zwitserse omroep. "Vandaag is de meest heikele fase." Ook in Oostenrijk is de situatie problematisch. In Tirol is in vele gebieden het hoogste alarmniveau van kracht voor lawines.

In beide landen zijn straten en spoorverbindingen op talrijke plaatsen onderbroken, waaronder ook de wintersportplaatsen Zermatt en Andermatt in Zwitserland en in St. Anton en Galtür in Oostenrijk.

In Zwitserland is in de zuidelijke regio's in een week drie meter sneeuw gevallen, aldus Pielmeier. Het is al van 1999 geleden dat daar zich nog zo'n extreme sneeuwval voordeed. Het hoogste lawinegevaar geldt in een brede strook door heel Zwitserland, van het westen naar het oosten. 

Wintersporters staan in de rij te wachten op een vlucht met de helikopter naar Täsch.
EPA Wintersporters staan in de rij te wachten op een vlucht met de helikopter naar Täsch.
De weg tussen Täsch en Zermatt is afgesloten voor alle verkeer.
AP De weg tussen Täsch en Zermatt is afgesloten voor alle verkeer.6 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Griet Van den Bergh

  De liften zijn gesloten wegens het grote lawinegevaar

 • Gerard Braeckmans

  Geld is belangrijke dan mensen, Ronny, dat is algemeen geweten.

 • ronny cuypers

  Het gevaar is blijkbaar erg groot. Moeten de skiliften dan niet stoppen met draaien? Of is geld belangrijker dan mensenlevens?

 • Johan Maes

  Opwarming van de aarde zeker ???

 • steven maes

  @Jimi ik denk niet dat die professor maar een jaar verder keek