Dode bij explosie Zweeds metrostation, geen terreurdaad volgens politie

De politie heeft het metrostation en het plein daarnaast afgezet.
REUTERS De politie heeft het metrostation en het plein daarnaast afgezet.
Bij een ontploffing aan de ingang van een metrostation niet ver van Stockholm zijn zondag twee mensen gewond geraakt. Eén van hen, een zestiger, is later aan zijn verwondingen bezweken. Dat meldt de politie. Een terreurdaad werd uitgesloten.

De ontploffing deed zich voor rond 11 uur 's ochtends. De man zou iets hebben opgepakt aan het metrostation Vårby in Huddinge, een zuidelijke buitenwijk van de Zweedse hoofdstad. Het voorwerp explodeerde daarop. De man werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij overleed. Een 45-jarige vrouw die hem vergezelde, liep lichte verwondingen op aan het gezicht.

De politie zette het gebied rond de ingang van het metrostation Vårby Gård, in de gemeente Huddinge, af en ook het station zelf werd gesloten opdat de ontmijners de omgeving konden doorzoeken.

Volgens de tabloids Aftonbladet en Expressen werd de explosie vermoedelijk veroorzaakt door een handgranaat. "Het is nog te vroeg om dit te zeggen. De experts zijn nog altijd aan het werk. Niets wijst erop dat het koppel werd geviseerd", zegt de politiewoordvoerder Sven-Erik Olsson. Nog volgens Olsson wijst niets op een terreurdaad. Wel werd een onderzoek geopend voor poging tot doodslag. 

De politie zette het gebied rond de ingang van het metrostation Varby Gard, in de gemeente Huddinge, af en ook het station zelf werd gesloten opdat de ontmijners de omgeving konden doorzoeken.

EPA11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Emi De graeve

  normaal gedrag om met een handgranaat rond te lopen.... voer voor de doofpot om de statistieken rustig te houden.

 • Rania Desaegher

  Men is toch wel heel vlug tot de conclusie gekomen dat het geen terreurdaad zou zijn.

 • Mohamed Kabbal

  Men spreekt van een terreurdaad indien de dader een Arabische naam draagt anders is het gewoon een criminele daad.

 • Jack Dereder

  Kennen we het verschil niet meer tussen een crimineel en een terrorist? Tegenwoordig is alles een terreurdaad volgens sommigen, terwijl er nog veel georganiseerde misdaad bestaat in de wereld. Terreur begint bijna een zinloze punchline te worden.

 • raf stevens

  Weer geen terreurdaad bij de meest politiek correcte EU bewoners. Wel even vergeten dat de criminaliteit er op een paar jaar verdubbeld is. Hoe zou dat komen ? Geen terreur is geen streepje op de statistiek/