Dochters van Napolitaanse maffiabaas opgepakt

De Italiaanse politie heeft vandaag twee dochters en de schoondochter van een maffiabaas van de Casalesi clan gearresteerd. Die clan behoort tot de Camorra en is de machtigste van de Napolitaanse maffia. De vrouwen worden ervan verdacht orders van de in de gevangenis verblijvende maffiabaas doorgegeven te hebben.

De twee dochters van maffiabaas Francesco Bidognetti - Katia en Teresa, 35 jaar en 27 jaar oud - en een schoondochter zouden zich niet beperkt hebben tot het doorgeven van orders van de maffiabaas, maar zouden ook onder meer middelen verdeeld hebben aan leden en voor economische steun aan gevangenen gezorgd hebben.

De arrestaties hebben plaatsgevonden in verschillende gemeenten in de provincie Caserta. De Casalesi maffiaclan is verantwoordelijk voor minstens duizend moorden in dertig jaar.

Francesco Bidognetti wordt beschouwd als de voormalige rechterhand van clanleider Francesco 'Sandokan' Schiavone, die sinds 1998 in de gevangenis zit en vereeuwigd werd in het boek 'Gomorra' van onderzoeksjournalist Roberto Saviano. De maffiabazen werden veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een reeks gewelddadige afrekeningen in de jaren 1980 en 1990 tussen maffiaclans en bij heel wat illegale activiteiten. Bidognetti werd onder andere ook veroordeeld voor het begraven van tonnen zeer giftig afval in de regio Napels.

Het Italiaanse hof van Cassatie bevestigde in januari 2010 de veroordeling tot levenslang van 16 clanleden van de Casalesi, onder wie Francesco Bidognetti en Francesco Schiavone.