Dochter woordvoerder Poetin loopt stage in Europees Parlement: “Ze heeft alleen toegang tot openbare gegevens”

Elizaveta Peskova (links) is de dochter van de woordvoerder van Russisch president Vladimir Poetin.
EPA/AP Elizaveta Peskova (links) is de dochter van de woordvoerder van Russisch president Vladimir Poetin.
De dochter van Dmitri Peskov, de woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin en lid van de Russische elite, loopt stage in het Europees Parlement. Volgens Peskov gaat het om "een normale praktijk" die "niets te maken" heeft met zijn functie in het Kremlin.

"Het gaat hier om een normale studente en een normale praktijk. Dit heeft niets te maken met mijn professionele functie of mijn werk", zo reageerde Peskov op het nieuws dat zijn dochter Elizaveta Peskova ervaring opdoet als stagiaire van het Franse Europarlementslid Aymeric Chauprade. 

Marine Le Pen

Chauprade is een vroegere adviseur van Marine Le Pen en werd in 2014 verkozen op de lijst van haar Front National. Eenmaal in Straatsburg keerde hij Le Pen de rug toe en sloot zich aan bij de EFDD-fractie van brexitboegbeeld Nigel Farage. Hij is vicevoorzitter van EFDD, zetelt in de buitenlandcommissie van het parlement en in de delegatie die de parlementaire banden met Rusland onderhoudt. Hij is erg pro-Rusland. Zo ziet hij geen graten in de annexatie van de Krim door Rusland en hekelde hij al anti-Russische propaganda in Europa.


Chauprade bevestigt dat Peskova in november vorig jaar haar stage heeft aangevat. De dochter van de spreekbuis van het Kremlin, die in Frankrijk rechten studeert en in een appartement van 1,3 miljoen euro van haar moeder verblijft, vertoeft nog tot eind april in het Europese halfrond. Maar, zo voegde Chauprade toe, Peskova “heeft alleen toegang tot openbare gegevens" en "heeft geen toegang tot debatten achter gesloten deuren".

Poetin leeft al jaren op gespannen voet met de Europese Unie. Europese beleidsmakers vrezen inmenging in de campagne voor de Europese verkiezingen van eind mei en maken zich al jaren zorgen over de Russische banden met anti-Europese partijen op het oude continent.

Dmitri Peskov, de woordvoerder van de Russische president Poetin.
REUTERS Dmitri Peskov, de woordvoerder van de Russische president Poetin.
Marine Le Pen met Aymeric Chauprade in 2014.
AFP Marine Le Pen met Aymeric Chauprade in 2014.7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ivan Willems

  Poetin lacht zich echt kapot met die onnozele EU. En meiske, nu maar uw best doen om iets los te peuteren. Ik zie Jan Verheyen nog een film over maken.

 • chris delanghe

  Om cinema en show te verkopen die dan nog biezonder goed betaald voor weinig omhanden kan je geen betere tijdsverdrijving bedenken. Dé elitaire EU club in Brussel! Alles is daar piekfijn in orde op uw en mijn kosten... Geld en luxe zat!

 • guy perain

  Hier blijven ze nu toch alles slikken hé!!

 • Jan Verstrepen

  Ja dat zal wel nu de Russen weten toch alles wat hier speelt net als de Chinezen die stoppen overal spyware in hun brol die ze hier verkopen.

 • Geert Landsman

  Poetin heeft helemaal niks te winnen bij een verdeeld Europa. Wat een zever is dit weer. De Amerikanen wel want zo kunnen ze hun multinationals meer macht geven.