Dochter van miljonair sterft na allergische reactie op vliegtuig: "De pijn is onbeschrijflijk"

Natasha Ednan-Laperouse.
Facebook Natasha Ednan-Laperouse.
De dochter van een Britse miljonair is overleden nadat ze op een vlucht van Londen naar Nice een allergische reactie gekregen heeft. Natasha Ednan-Laperouse had een broodje met artisjokken, olijven en tapenade gekocht in een winkel op de luchthaven van Heathrow. Ze checkte haar voedsel telkens grondig op de aanwezigheid van allergenen, maar deze keer besefte ze niet dat het dekselse sesamzaad in het broodje zelf gebakken was. Met het blote oog was dus niets zichtbaar. Haar vader, die speelgoedketen WOW Toys uit de grond stampte, eist nu antwoorden.

Het 15-jarige meisje uit Fulham besefte dat er iets aan de hand was toen ze rode bulten op haar huid begon te krijgen. Haar vader diende haar een dosis EpiPen toe (een injectie in de spier voor noodsituaties; nvdr), maar ze begon te hyperventileren. Ook een tweede dosis bracht geen zoden aan de dijk.

Het meisje werd in het vliegtuig op de grond gelegd en kreeg van een beginnende arts een adrenaline-injectie toegediend. Intussen was ze het bewustzijn verloren en kreeg ze ook een hartstilstand. De piloot vloog ondanks de reanimatiepogingen toch nog door tot Nice, een vlucht die in totaal een uur en vijftig minuten duurde. In een plaatselijk ziekenhuis werd Natasha diezelfde dag nog doodverklaard.

Achterpoortje in wetgeving
De tragedie vond al twee jaar geleden plaats, deze week staat een hoorzitting op het programma. En wees maar zeker dat het laatste woord hieromtrent nog niet gezegd is. Waarom stond de aanwezigheid van sesamzaad bijvoorbeeld niet aangegeven op het broodje zelf? Door een achterpoortje in de wetgeving, zo blijkt.

Sesamzaad is inderdaad een van de veertien allergenen die volgens de Europese wet altijd vermeld moeten worden op het etiket. Alleen hoeft dat niet als het voedsel ter plekke bereid wordt en op diezelfde dag ook verkocht wordt, dan volstaat een waarschuwing op de rekken zelf. En zo is die cruciale info Natasha dus ontgaan.

"Dagelijkse strijd"
Het Britse sandwichconcern Pret à Manger laat weten dat dat euvel intussen rechtgezet is. "We leven hard mee met de familieleden en naasten van het slachtoffer", aldus een woordvoerder. "We nemen voedselallergieën en de manier van affichering heel ernstig."

"We blijven nu nog met drie over. Mijn vrouw, ik en onze zoon", besluit haar vader Nadim. "Natasha moeten missen blijft een dagelijkse strijd, de pijn is onbeschrijflijk. Alles doet ons eraan herinneren dat ze er niet meer is: haar lege slaapkamer, haar schooluniform dat in de kleerkast blijft hangen, haar reistas voor Nice die we nooit uitgepakt hebben,... Dat is gewoon te lastig."

Op de hoorzitting zullen naast de grote baas van Pret à Manger en het hoofd van de voedselveiligheid ook familieleden van het slachtoffer getuigen. Centrale vraag daarbij: moeten de regels rond affichering nog strenger worden? Daarnaast zal ook nagegaan worden of luchtvaartmaatschappij British Airways meer had kunnen doen om dit drama te voorkomen. 
27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ANN LIMBOS

  Het beste is uw eigen eten mee te nemen als men een voedselallergie heeft.

 • Daisy Verhofstadt

  overdosis adrenaline? 2 X epipen + 1 X rechtstreeks in hart? Wat als de allergie niet zo erg was als gedacht, maar dat ze is beginnen hyperventileren door paniekreactie op de (misschien lichte) allergische tekenen? Ik heb thuis ook een allergisch kind en zal geen epipen toedienen voor lichte symptomen zoals zoals rode bultjes op de huid. Wanneer de ademhaling in gedrang komt, dien je epipen toe. Sterkte aan de familie... Met voedselallergie ben je nooit op je gemak.

 • Lydia Appelmans

  Als ik weet dat ik een heel erge allergische reactie kan krijgen, dan zou ik het niet riskeren om op het vliegtuig iets te eten, dan nam ik mijn eigen boterhammekes mee.

 • Toon Schouteden

  Als je versbereid voedsel koopt en je bent allergisch voor bepaalde stoffen, moet je voor je eigen veiligheid altijd vragen of er iets van gebruikt is in het eindproduct.

 • Bart Boenen

  Ik mag er niet aan denken mijn kind zo te verliezen of eender hoe. RIP en sterkte!