Dna-injectie lijkt effectief middel tegen huidkanker

thinkstock
Een simpele injectie met dna dat lijkt op dat van bacteriën, kan de overlevingskansen van een groep huidkankerpatiënten aanzienlijk vergroten.

De eerste, veelbelovende resultaten komen uit een onderzoek van het Amsterdamse VU medisch centrum onder 52 huidkankerpatiënten, die ruim tien jaar geleden met een verdachte moedervlek naar de huisarts gingen. Bij allen werd een melanoom - agressieve huidkanker - in een vroeg stadium ontdekt.

Dertig patiënten kregen de stof CpG-B ingespoten, die moest voorkomen dat de kanker zou terugkeren en uitzaaien. Twee van hen kregen jaren later alsnog uitzaaiingen en overleden aan de ziekte (7 procent). Bij de groep die geen spuit kreeg, zaaide de kanker in 40 procent van de gevallen uit. Zes mensen overleden, drie werden opnieuw geopereerd.

Vervolgstudie

"De verschillen zijn overweldigend. Het lijkt erop dat een simpel spuitje veel ellende kan voorkomen. Maar let op: voor het op de markt komt, zullen we een vervolgstudie met een groter aantal patiënten moeten doen", zegt onderzoeker en medisch bioloog Tanja de Gruijl.

Melanoom is de meest agressieve en dodelijke vorm van huidkanker. Belangrijkste boosdoener is het onbeschermd zonnebaden. Het aantal mensen dat een melanoom krijgt, stijgt al jaren. In 1990 werd bij 1.554 Nederlanders deze kanker ontdekt. Afgelopen jaar ging het om liefst 6.787 mensen. Na het verwijderen keert de kwaadaardige huidkanker bij 5 tot 40 procent terug. Jaarlijks overlijden ongeveer 800 Nederlanders hieraan.

Immuunsysteem weert indringer

De onderzoekers spoten de stof in op de plek waar de tumor had gezeten. De stof CpG-B lijkt op dna van bacteriën. Ons immuunsysteem herkent het als indringer, waartegen het optreedt. In de eerste week leek het middel al zo effectief dat minder uitzaaiingen in de lymfeklieren werden aangetroffen. De Gruijl: "Het immuunsysteem krijgt zo'n boost dat het jaren later nog de uitgroei van nieuwe tumoren lijkt te kunnen voorkomen."
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Lies De Vuyst

    Zalig... En nu nog terugbetaalbaar maken aub of het blijft een rijkemensen-remedie.

  • Tom Haex

    Hier horen we vanaf nu weer nooit meer van.