Dit zijn dé verhalen die Australiërs raken: van hond die kudde schapen redt tot uitgeputte brandweerman

Een brandweerman probeert wat te slapen in een voortuin en moet zachtjes huilen. En hond Patsy redde een kudde schapen.
Facebook/Instagram Een brandweerman probeert wat te slapen in een voortuin en moet zachtjes huilen. En hond Patsy redde een kudde schapen.
De bosbranden mogen dan zowat alles op hun weg verwoesten, toch zijn er ook pakkende verhalen met een happy end die de Australiërs een sprankeltje hoop geven én moed om er volop tegenaan te blijven gaan. Zo wist een onverschrokken bordercollie een hele kudde schapen in veiligheid te brengen. Een foto die een vrouw postte van haar uitgeputte vader na twaalf uur onophoudelijk blussen, laat niemand onberoerd. Dit zijn dé verhalen die de Australiërs raken.

Laten we beginnen met de heldendaad van hond Patsy. De viervoeter verzamelde in allerijl alle schapen samen met een landbouwer toen het vuur razendsnel naderbij kwam in het plaatsje Corryong in deelstaat Victoria. De bordercollie leidde de dieren naar een veilig onderkomen terwijl haar baasje tegen de vuurzee bleef vechten.

Hond Patsy na haar moedige actie
Instagram/Cath Hill Hond Patsy na haar moedige actie

Dankzij de onvermoeibare inzet van schrandere Patsy en haar baasje werden quasi alle schapen van een gewisse dood gered. Ook de hooibalen, schuren en de boerderij zelf konden uiteindelijk gevrijwaard worden.

Zowat alle schapen konden in veiligheid gebracht worden.
Instagram/Cath Hill Zowat alle schapen konden in veiligheid gebracht worden.

Het was Cath Hill die op sociale media enkele foto’s deelde van de ‘wonderhond’ van haar broer. We zien Patsy poseren op het veld met de schapen en een vuurhaard op de achtergrond. 

Cath vertelde dat haar broer nog steeds tegen de bosbranden aan het vechten is. Wellicht zal het vuur nog wekenlang branden in de buurt van Corryong. “Het lijkt wel Armageddon. Iedereen doet er alles aan om de dieren te redden. Daarnaast zijn er nog de onfortuinlijke mensen die enkel nog de kleren hebben die ze dragen.”

Hond Patsy na haar moedige actie
Instagram/Cath Hill Hond Patsy na haar moedige actie

Enkele koelere dagen brachten wat verlichting waardoor de brandweer de bosbranden onder controle kreeg. Maar vanaf donderdag zou de temperatuur weer stijgen en de wind harder gaan waaien. En Patsy blijft ondertussen verder waken over haar kudde.

Ook in deelstaat New South Wales krijgen de bewoners het hard te verduren en wordt met man en macht gevochten tegen het vuur. Jenna O’Keeffe postte een foto van haar geliefde vader terwijl hij even lag te slapen in de voortuin nadat hij twaalf uur aan een stuk had zitten blussen.

“Dit is een foto van mijn vader die vijf minuten heeft geslapen in onze voortuin, terwijl mijn broer bleef waken over de vuurzee nabij onze boerderij. Mijn vader rustte even uit nadat hij tien dagen op rij en telkens twaalf uur aan een stuk tegen het vuur had gevochten als vrijwilliger bij de lokale brandweer”, schreef O’Keeffe.

“Mijn familieleden vechten al meer dan een maand non-stop tegen deze branden. Ze zijn moe en hun lichaam doet pijn.”

De vader van Jenna O’Keeffe brak zondag nadat hij dagenlang had gestreden tegen het vuur.
Facebook De vader van Jenna O’Keeffe brak zondag nadat hij dagenlang had gestreden tegen het vuur.

O’Keeffe vertelde dat haar vader het uiteindelijk zondag erg moeilijk kreeg nadat hij tien dagen lang had gestreden. “Ik hoorde mijn vader zachtjes huilen. En toen zei hij: ‘Jen ik heb zoiets nog nooit gezien, het houdt gewoon nooit op’.”

De vrouw spoort mensen aan om niet te berusten en de moed niet te laten zakken. “Raak niet verstrikt in alle negativiteit, de politiek, het nieuws op Facebook, het drama!” zei ze. “Australië staat in brand en er zijn dappere mensen in het hele land die dag in dag uit vrijwillig blijven vechten om onze levens en huizen te redden.”

BEKIJK OOK. Iedereen doet wat ie kan om Australië te helpen

BEKIJK OOK. Schokkende beelden tonen karkassen verbrande dieren
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Coen Geurts

  Waarom worden alle watervliegtuigen (blusvliegtuigen) van over de hele wereld niet ingezet?? Als een olieveld in brand staat is wel de hele wereld in rep en roer; nu kijken we lijdzaam toe???? Er is toch zeewater genoeg om te blussen; en er komt ieder jaar bij.

 • Jurgen Meurs

  Klimaatverandering steekt inderdaad geen vuur aan, temperaturen die de 50° C naderen zijn wel degelijk een teken dat er iets aan het klimaat schort. Het expertenpanel is er weer bij hoor ?!?

 • Frank Blontrock

  Net zoals in Brazilië het woud voor landbouw moet wijken moeten de bushes plaats maken voor grasland voor hun vee. En net zoals in Brazilië zijn de aangestoken branden uit de hand gelopen. Hoe zit het trouwens nog met Brazilië

 • Pauline Desmet

  Dat ze degene die de haarden aangestoken hebben openbaar aan de schandpaal ophangen ! Heel Australië maar ook heel de wereld gaat content zijn... ! ! !

 • martine van der auwera

  Branden zijn aangestoken, heeft niets te maken met de klimaatverandering! Waarom wordt dit niet duidelijker vermeld!