Dit zijn de meest veilige steden ter wereld

Brussel staat op plaats 22, net tussen Parijs en Madrid in. Maar helemaal bovenaan de jaarlijkse ranking van de meest veilige steden van The Economist staan drie Aziatische metropolen: Osaka (3), Singapore (2) en Tokio (1).

De Safe Cities Index is een jaarlijks terugkerende ranglijst van het economisch tijdschrift The Economist. Steevast voeren een aantal Oosterse steden de lijst aan, en dat is dit jaar niet anders. Op 1 staat de Japanse hoofdstad Tokio, dat ook de grootste metropool ter wereld is. Op twee staat de stadsstaat Singapore, gevolgd door die andere Japanse grootstad Osaka.

Stockholm is de eerste Europese stad en vervolledigt samen met Amsterdam de top vijf. Brussel staat 'pas' op de 22ste plaats.

Voor de ranking werden de steden beoordeeld op een veertigtal criteria over vier thema's: persoonlijke veiligheid, digitale veiligheid, gezondheid en infrastructurele veiligheid.

Belangrijke kanttekening is wel dat The Economist een ranking maakte van 50 onderzochte steden en de lijst dus geen globaal overzicht van de veiligste steden ter wereld biedt. Zo is nummer 50 in de lijst, Jakarta, niet de onveiligste stad ter wereld. Omgekeerd komt bijvoorbeeld de Canadese stad Vancouver, een van de meest leefbare steden ter wereld, helemaal niet in de lijst voor.