Dit zijn de gevaarlijke stoffen die bij Ruihai Logistics werden opgeslagen

Gisterenavond werd de Chinese havenstad Tianjin opgeschrikt door twee enorme explosies. Daarbij vielen minstens 50 doden. 700 anderen raakten gewond. Wat weten we over Ruihai Logistics, de eigenaar van de loods met chemische stoffen waar de ontploffing plaatsvond?

Ruihai International Logistics is een bedrijf dat gevaarlijke stoffen verscheept. Volgens het Chinese staatspersagentschap Xinhua is het bedrijf opgericht in 2011 en is het een opslag- en distributiecentrum voor containers met gevaarlijke chemicaliën. De officiële website van het bedrijf is niet meer bereikbaar. Een aantal afgevaardigden van het bedrijf zouden worden ondervraagd. 

Xinhua meldt dat de eerste ontploffing resulteerde in meerdere explosies bij omliggende bedrijven. Daarbij kwamen volgens de laatste berichten minstens 50 mensen om het leven, waaronder 12 brandweermannen. Er wordt gevreesd dat het dodental nog zal oplopen: 700 mensen raakten gewond en een onbekend aantal slachtoffers ligt nog onder het puin.

"Door de vluchtigheid van de stoffen is de brand bijzonder onvoorspelbaar en gevaarlijk"

De door de staat gecontroleerde nieuwswebsite The Paper stelde een lijst op met de gevaarlijke stoffen die bij Ruihai International Logistics werden opgeslagen. Het zou gaan om: 

• het industriële gas argon
• ontvlambare vloeistoffen zoals butanon
• ontvlambare vaste stoffen en zelfontbrandbare stoffen
• oxidatoren
• toxische stoffen, bijvoorbeeld het uiterst giftige natriumcyanide 
• corrosieven zoals methaanzuur 

Het is nog niet duidelijk waarom de explosie zo groot was en hoe het materiaal precies tot ontbranding kwam. Mogelijk gaat het om een chemisch lek. 

Volgens Chinese media proberen 1.000 brandweermannen het vuur onder controle te krijgen. "Door de vluchtigheid van de stoffen is de brand bijzonder onvoorspelbaar en gevaarlijk", klinkt het.

Niet geslaagd voor inspectie

Vanmiddag raakte bekend dat Ruihai International Logistics bij een veiligheidsinspectie twee jaar geleden niet voldeed aan de standaarden voor veilige verpakking van goederen. Van de 4.325 containers die toen werden gecontroleerd, werden er vijf afgekeurd. Dat melden de maritieme veiligheidsdiensten in Tianjin. 

De veiligheidsdiensten controleerden duizenden containers bij Ruihai International Logistics en vier andere bedrijven. In totaal bleken 29 containers niet aan de veiligheidsvoorwaarden te voldoen. In de meeste gevallen ging het om het verkeerd aanbrengen van het label 'gevaarlijk'. Er zijn geen verdere details bekend over wat er nog mis was met de verpakkingen. 

Industriële ongevallen zijn niet ongewoon in China. Vorig jaar kwamen 75 mensen om het leven bij een explosie in een fabriek voor auto-onderdelen.