Dit zijn de duurste lage-emissiezones in Europa: boetes tot wel 2700 euro

Een bord geeft in Brussel aan dat voertuigen een lage-emissiezone binnenrijden.
BELGA Een bord geeft in Brussel aan dat voertuigen een lage-emissiezone binnenrijden.
Wie een lage-emissiezone in rijdt met een auto die daar niet welkom is, riskeert een flinke boete. De website Green-Zones deed onderzoek naar diverse plekken in Europa en wat blijkt? De bekeuring kan zelfs oplopen tot 2.700 euro.

Volgens het onderzoek van Green-Zones levert het onwettig binnenrijden van een lage-emissiezone in Denemarken de hoogste boete op. Sinds 2008 moeten voertuigen die daar bepaalde gebieden binnenrijden voorzien zijn van een sticker, die aangeeft in welke uitstootklasse de auto valt. Zo mogen voertuigen die niet aan de Euro 4-emissienorm voldoen onder meer steden als Kopenhagen en Aalborg niet in.

Wie die regel negeert en met zo’n auto toch de Deense lage-emissiezone in rijdt, riskeert een boete tot 2.700 euro. Bovendien mogen de autoriteiten het voertuig in beslag nemen tot de boete is betaald.

Oostenrijk: 2.000 euro

In Oostenrijk en Groot-Brittannië liggen de prijzen lager dan in Denemarken, maar ook daar kan een boetebedrag voor het negeren van een gebiedsverbod al snel stijgen tot 2.000 euro. In die landen hangt de toestemming af van de Euro-norm, het type en het gewicht van de auto.

Frankrijk: weersafhankelijk

Ook Frankrijk begint fanatieker te worden met haar lage-emissiezones. De boetes zijn vergelijkbaar met die in bijvoorbeeld Engeland, maar in bijvoorbeeld Parijs is het slim om rekening te houden met tijdelijke lage-emissiezones. Deze kan de overheid bijvoorbeeld instellen zodra de weersomstandigheden daarom vragen: bij heet weer geldt dan een inrijverbod om smog tegen te gaan, terwijl je er een dag eerder nog zonder problemen naar binnen mocht. Altijd goed opletten, dus!

België: aanmelden

De minst zware boetes gelden in België, waar voorlopig alleen in Antwerpen en Brussel een lage-emissiezone bestaat. Vanaf 1 januari 2020 wordt dat lijstje aangevuld met de stad Gent. Opvallend is wel dat alle voertuigen die niet op Belgisch of Nederlands kenteken staan zich vooraf moeten registreren (een vignet is niet nodig) en zich aan de regels van de zone moeten houden. Doen buitenlandse bezoekers dat niet, riskeren zij een boete van 350 euro.

Er zijn zoveel regels en plekken waar een boete op de loer ligt, dat het raadzaam is om je goed voor te bereiden voordat je naar het buitenland gaat. Handig is dus om de website green-zones.eu te bezoeken: daar staan alle regels op een rijtje en kun je een speciale app voor toeristen vinden.
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tom Edelweiss

  Wist je dat je zelfs met een elektrische scooter aan 30km per uur niet vrij door Gent mag rijden. Straks heb je meer vrijheid in Gent West dan erbuiten.

 • George Baaths

  Het draait altijd om boetes en geld terwijl ieder nuchter mens weet dat benzine auto's meer vervuiling heeft dan diesel auto's dit is pure discriminatie

 • Paul Vanmaldeghem

  Antwerpen heeft een LEZ zone in het centrum om zogezegd luchtvervuiling tegen te gaan. Diezelfde stad geeft kortingen aan cruiseschepen die in Antwerpen aanmeren om te tanken en binnenkort zelf tot aan de het Zuid zullen varen. Eén cruiseschip stoot meer NOX uit dan tienduizend dieselauto's met euronorm lager dan 3 die men uit de stad weert. Het is dus meer dan gebakken lucht verkopen, het is oplichterij van het zuiverste soort om de bodemloze putten te vullen.

 • Jan Paulussen

  Dit geeft exact volledig falen van Europa weer... Waanzinnig is het... Alle reele vrijheid van verkeer, is verzopen in een administratieve nachtmerrie...

 • danny verbeeck

  Van discriminatie gesproken . Hoeveel uitstoot heeft een containerschip , cruiseschip , .... dat in Antwerpen aanmeert ?!! Daar willen ze niet op antwoorden , hun recht , hun schijnheiligheid !!