Dit weten we voorlopig over de dader van Münster

Huiszoeking in de woning van Jens R.
REUTERS/ Huiszoeking in de woning van Jens R.
De dader van de aanslag met een bestelwagen in Münster, de 48-jarige Jens R., zou een psychisch labiele Duitser zijn. Bij een huiszoeking na de aanslag werd in zijn woning een onklaar gemaakte kalasjnikov gevonden, bevestigen de politie en het parket van Münster. Volgens de Duitse krant Bild zou de man contacten hebben gehad met extreem-rechtse milieus.

Jens R. werd volgens de eerste informatie in 1969 geboren in Sauerland en woonde nabij de plaats waar hij het bloedbad aanrichtte, al zou hij meerdere adressen gehad hebben. De man zou een Duitser zonder migratieachtergrond zijn. Hij kampte in het verleden met psychische problemen en zou recent nog een zelfmoordpoging ondernomen hebben. Na de aanslag schoot de man zichzelf dood met een vuurwapen.

Kalasjnikov

Bij het doorzoeken van de woning van de man, is een onklaar gemaakte kalasjnikov van het type AK47 gevonden. Dat melden de politie en het parket van Münster in een gezamenlijk persbericht. Volgens de Duitse krant Bild zou Jens R. contacten in extreemrechtse kringen gehad hebben. Of zijn aanslag gezien moet worden als een rechts-extremistische terroristische daad, wordt nog onderzocht.

De politie bevestigt daarnaast dat de man alleen handelde. In eerdere berichten werd nog melding gemaakt van twee mededaders die na de aanslag uit de auto waren gesprongen en op de vlucht waren geslagen. Die verklaringen zijn onderzocht, maar er wordt uitgegaan van één dader, volgens een woordvoerder van de politie.

Bekend bij de politie

De dader stond al voor enkele kleinere feiten bekend bij de politie, waaronder bedreigingen, het toebrengen van materiële schade, vluchtmisdrijf en bedrog. Het gaat om vier feiten: drie feiten in Münster en één in Arnsberg, een kleine honderd kilometer ten zuiden van Münster. De incidenten dateren van 2015 en 2016 en werden allemaal zonder gevolg geklasseerd.

"Op het eerste gezicht hebben we geen aanwijzing voor een sterke criminele intensiteit" zegt Adomeit.

"Voorlopig nog geen aanwijzingen over mogelijk motief"

Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen over een mogelijke motief voor de daad", zegt Botzenhardt. De speurders houden in het onderzoek rekening met "alle richtingen".

Getuigen wordt gevraagd om alle nuttige informatie en beeldmateriaal te delen met de politie.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • lodewijk maesen

  ja tis altijd fout van extreem rechts..

 • Johny Lapeire

  Ze nemen weer goed de tijd om de zaak te manipuleren, het makkelijkste is zeggen dat hij psychische problemen had, dit weten ze direct.

 • chris bogaerts

  Ze zijn precies iets aan het uitvinden om het op extreem rechts te kunnen steken.... Om de massa ellende een beetje in balans te kunnen brengen. Dit is eerder gewoon een iemand die echt mentaal ziek was.

 • Tania Janssens

  Tuurlijk is het een terrorist. Hoe zou je het anders noemen.

 • Patrice Haemers

  Getuigen mogen enkel delen met de Politie,dus niet met de media of anderen...dit lijkt wel erg verdacht.Doofpot?

Video