Dit weten we al over vliegtuigkaping in Seattle: 29-jarige man pleegde wanhoopsdaad en deed vliegervaring op via computer

AFP
Het is nog een raadsel hoe een 29-jarige luchtvaartmedewerker in Seattle een passagiersvliegtuig kon stelen en daarmee later neerstortte op een klein eiland. De man kwam om het leven bij de crash. De politie sluit terrorisme uit en zegt dat het om een wanhoopsdaad gaat. Op de grond vielen geen slachtoffers.

De federale autoriteiten zijn een onderzoek gestart. Anders dan de lokale politie eerder beweerde was de man geen vliegtuigmonteur maar een grondsteward, zegt de FBI. Rond 20 uur lokale tijd (5 uur Belgische tijd) wist de man het toestel uit een hangar te rijden en in de lucht te krijgen. Vervolgens vloog hij een uur boven Seattle waarbij hij tal van capriolen uithaalde.

Er is geen overtreding geweest van de veiligheidsvoorschriften op de luchthaven toen het vliegtuig werd gekaapt. Dat meldde de luchthaven vandaag op een persconferentie. Door zijn job had de man toegang tot de zone waar het vliegtuig stond geparkeerd.

Militaire vliegtuigen

Het vliegtuig werd achternagezeten door twee gevechtsvliegtuigen van de Amerikaanse Defensie die volgens de politie geen rol speelden bij het neerstorten. "De piloten hebben ervoor gezorgd dat het gestolen vliegtuig uit de buurt bleef van gevaarlijke plaatsen", zegt de politie van Pierce County, waar Tacoma onder valt. "Het stunten in de lucht of gebrek aan vliegvaardigheid leidde tot de crash."

Het toestel was een Bombardier Q400 van Horizon Air, een dochteronderneming van Alaska Airlines, met een capaciteit van zo'n zeventig passagiers. "We willen een compleet beeld krijgen van wat er precies is gebeurd, vanaf het onbevoegd meenemen van het vliegtuig en het opstijgen tot de crash", aldus een FBI-zegsman.

Transcriptie

Op Twitter zijn audiofragmenten te horen van de man in gesprek met de verkeerstoren. Uit dat gesprek blijkt dat de man zijn vliegervaring thuis heeft opgedaan via de computer. De twintiger maakte een verwarde en wanhopige indruk. De verkeersleider probeerde de man te helpen met het landen, maar dat lukte niet. Uiteindelijk crashte hij op Ketron Island, waar het vliegtuig een stuk bos in vlammen zette.

De politie sluit uit dat het om een terreurdaad gaat. "Het is een 29-jarige man uit Pierce County die zelfmoord heeft gepleegd." Zijn identiteit is nog niet vrijgeven.

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Karel Tichmann

    Het vliegtuig werd achtervolgd door twee F-15C Eagle gevechtsvliegtuigen van de US Airforce (NORAD), die na 51 seconden, 300 meter achter hem zaten, zodra hij opstijgbaan van Sea-Tac International Airport in Seattle vertrok. (The Seattle Times)

  • Christine Laevers

    Ja, Michel Philippe, dat is schrijnend als het zo finaal eindigt.

  • Michel Philippe

    Eigenaardig. Een man die de prijs van zijn leven wil geven om eens zijn kennis in de praktijk om te zetten.