Dit staat in het akkoord over het Oekraïne-conflict

Merkel en Hollande, vandaag in Minsk.
AP Merkel en Hollande, vandaag in Minsk.
Na 14 uur onderhandelen, zijn de presidenten van Rusland, Frankrijk en Oekraïne en de Duitse bondskanselier het vanochtend eens geworden over een staakt-het-vuren in het Oost-Oekraïne. Het bestand, dat zondag moet ingaan, is onderdeel van een akkoord om het bloedige conflict tussen de pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger te beëindigen. Hier de belangrijkste punten:

- Staakt het vuren. De gevechten moeten op zondag 15 februari worden beëindigd. Vanaf middernacht, van zaterdag op zondag, moeten de wapens definitief zwijgen.

- Terugtrekking van zware wapens. Twee dagen na het staakt het vuren moet hiermee al een begin worden gemaakt. Zowel het Oekraïense leger als de rebellen maken nu gebruik van artillerie en raketlanceerinrichtingen. Zo'n 70 procent van de doden aan de kant van het leger, wordt veroorzaakt door aanvallen met artilleriegranaten en GRAD-raketten. Het leger op zijn beurt bestookt postities van de separatisten in de steden Donetsk en Loegansk. Beide partijen moeten hun zware wapens tot zo'n 70 kilometer terugtrekken. Voor het Oekraïense leger geldt de huidige frontlijn.

- Wijziging van de grondwet. Dit was een belangrijke wens van de rebellen. Op deze manier moet de bevolking van Oost-Oekraïne meer rechten krijgen en meer autonomie. Hun regio's krijgen een speciale status. De rebellen en Moskou moeten echter de 'soevereiniteit en territoriale integriteit' van Oekraïne erkennen.

- Vrijlating van gevangenen. Die moet in 19 dagen zijn beslag krijgen. De president van Oekraïne, Porosjenko, zei in Minsk meteen dat onder andere de neergeschoten gevechtspiloot  Savtsjenko snel zal worden vrijgelaten. Met behulp van luchtdoelraketten wisten de rebellen de Oekraïense luchtmacht veel schade toe te brengen.


- Terugtrekking van buitenlandse militairen. Kiev beschuldigt Moskou ervan duizenden militairen naar het oosten te hebben gestuurd. Volgens president Porosjenko zullen alle Russen, zowel soldaten als burgers die met de rebellen meevochten, weer huiswaarts keren.

- Controle over de grens. Oekraïne krijgt weer de controle over de gehele grens met Rusland. Dit was een belangrijke wens van Kiev. Op deze manier moet worden voorkomen dat de rebellen, ook na de wapenstilstand, in het geheim militair worden gesteund door Moskou. De rebellen moeten delen van de grens die ze in handen hebben gekregen, weer overdragen aan Kiev. Maar in het akkoord staat dat dit in overleg met de rebellen moet gebeuren. Bovendien moet er eerst een volledige politieke regeling komen.