Dit moet u weten over de devaluatie van de Chinese yuan

reuters
Bejing heeft haar munt, de yuan, voor de tweede dag op rij fors in waarde laten dalen.

China devalueerde de yuan of renminbi maandag met 2 procent tegenover de Amerikaanse dollar. Vandaag deed de Chinese overheid hetzelfde door de munt met 1,6 procent te laten zakken. Dat lijkt niet veel, maar als de op een na grootste economie ter wereld zo'n beslissing neemt, zet de wereldeconomie zich schrap.

FactSet

Waarom deed China dit?
Uit een statement van de People's Bank of China valt op te maken dat de devaluatie kadert in een beleidskeuze om zich beter op de markt af te stemmen. De PBC doelt dan vooral op de exportmarkt, want door de aanpassing van de wisselkoers worden Chinese producten in het buitenland nog goedkoper. 

Hoe reageren de markten?
De Europese beurzen reageren zeer negatief. De Bel20 staat op 1,93 procent verlies, alle twintig steraandelen van de Brusselse beursindex staan in het rood. En ook de beurzen van Parijs en Frankfurt schommelen rond -2 procent. Vooral bedrijven die naar China exporteren, duiken in het rood.

Langzaam was men aan het evolueren naar een economie die meer op binnenlandse koopkracht was gericht. Dat wordt nu ongedaan gemaakt.

Koen De Leus, KBC
reuters

Welke gevolgen heeft dat voor Chinezen?
De koopkracht van de Chinese gezinnen gaat verder achteruit. Buitenlandse producten worden duurder voor hen. "Om meer investeringen aan te trekken controleert China niet alleen de wisselkoersen, maar ook de rente", legt hoofdeconomoom van KBC Koen De Leus uit in De Morgen.  

Die rente is kunstmatig laag, zodat bedrijven goedkoop kunnen lenen. "Maar de keerzijde van de medaille is dat de gezinnen nauwelijks interest op hun spaargeld krijgen. Ook dat tast hun koopkracht aan."