Dit land stoot Noorwegen van de troon als gelukkigste land ter wereld

Thinkstock
Op zoek naar geluk? Grote kans dat je het vindt in Scandinavië, waar Finland, het land van de duizend meren, Noorwegen van de troon heeft gestoten als het gelukkigste land ter wereld. Dat blijkt uit de World Happiness Index van de Verenigde Naties. Wij Belgen stijgen een plaats en zijn nu het 16de gelukkigste volk op aarde. En de minst gelukkigen? Die leven in Burundi. 

De Verenigde Naties maken elk jaar een rangschikking van 156 landen op basis van criteria zoals inkomen, sociaal stelsel, levensverwachting, sociale vrijheid, corruptie, enzovoort. Traditioneel scoren de Scandinavische landen altijd hoog, maar dit jaar stoot Finland Noorwegen van de troon. De Finnen stonden vorig jaar nog op plaats vijf. 

De derde plaats is voor Denemarken, gevolgd door IJsland, Zwitserland, Nederland, Canada, Nieuw-Zeeland, Zweden en Australië. Ons land staat op de 16de plaats, een plaats hoger dan vorig jaar. We staan daarmee net tussen Duitsland en Luxemburg in.

Onderaan bengelen vooral Afrikaanse landen, met Burundi als allerlaatste. Het door oorlog verscheurde Syrië staat op de vijfde plaats.

Voor het eerst sinds de start van het onderzoek in 2012 is er ook gekeken naar het geluk van buitenlandse immigranten in 117 landen. Ook daar scoort Finland het beste. 
49 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eida Lam

  Zweden zou ik daar niet te snel bijzetten in die lijst. Heeft ondertussen Congo al van de troon gestoten als land met meeste verkrachtingen en aanrandingen per capita.

 • bart de lannoye

  Nederland op plaats 6 en Frankrijk of Italië niet in de top 10!!! Allé niet zievere hein....dikke zever!!!

 • Jef Denijs

  Stijging van de criminaliteit, minderheden die hier steeds meer hun mening opdringen en politici die plat op de buik gaan, in Vlaanderen leven we op mekaar gepakt en gezonde lucht is ver te zoeken... Aan wie hebben ze die vragen gesteld ?

 • Jan Vanachter

  Die Marokaanse die hier asiel wil aanvragen en klacht indient maakt me toch niet meer happy en ik hoor er wel zeggen:"De wereld is van iedereen", maar er zijn nog wel rechten en plichten.

 • william Masson

  Mirakel dat we nog de 16de plaats halen dacht eerder in de buurt van Soedan