Ga naar de mobiele website
^ Top

Dit land kent al bijna 26 jaar lang geen recessie en is op weg naar wereldrecord

REUTERS
Er is één land ter wereld dat al jarenlang onafgebroken groeit. Indien er de komende weken geen catastrofe gebeurt, dan wordt Australië op 30 juni het land met de langste aaneengesloten periode zonder recessie. Dat zijn dan 104 kwartalen of 26 jaar. Wat is het succesrecept van onze tegenvoeters?

Australiërs omschrijven hun land graag als 'The Lucky Country' (het gelukkige land) en daar is geen woord van gelogen. Een hele generatie jonge Aussies heeft nooit enige laagconjunctuur gekend. Aanhoudende economische groei is 'Down Under' het nieuwe normaal.

Er is sprake van een recessie wanneer de economie twee opeenvolgende kwartalen krimpt. En dat is in Australië al van in 1991 geleden.

Quasi niemand twijfelt er nog aan dat het land in juni de kroon op het werk zal zetten door het wereldrecord binnen te rijven.

AFP
AFP

Dan zouden de Australiërs de Nederlanders van de troon stoten. Onze noorderburen hielden het 103 kwartalen zonder recessie vol tussen 1982 en 2008. De wereldwijde bankencrisis maakte een einde aan die triomf. Australië van haar kant ondervond daarvan weinig hinder, net zoals de daling van de grondstoffenprijzen in 2015 haar economische voorspoed niet kon ontwrichten. Enkel in het derde kwartaal van 2016 kromp de economie even.

De regering wist met een flexibel beleid en succesvolle economische hervormingen alle stormen te doorstaan. Zo werden handelsbarrières afgeschaft, de arbeidsmarkt gedereguleerd en liet men de controle over de Australische dollar varen. Daarnaast stelt het land hoge eisen aan (arbeids)migranten waardoor mensen met de juiste skills worden aangetrokken. Het aantal beschikbare verblijfsvergunningen wordt jaarlijks vastgesteld, al naar gelang de economische vooruitzichten.

REUTERS

Een andere stevige pijler van het Australische succes is China. Australië is één van China's belangrijkste handelspartners. Het land kon jarenlang grote hoeveelheden ijzererts, kolen, gas en olie slijten aan de Chinezen. Toen de vraag naar grondstoffen daalde door een vertraagde groei in China en de prijzen vervolgens crashten, zette Australië in op duurzaamheid en ecologie.

Niet alleen rijke Chinezen, maar ook Chinezen uit de middenklasse, sturen hun kinderen steeds vaker naar scholen en universiteiten Down Under. Dat is dichterbij dan de Verenigde Staten en ook goedkoper.

EPA

Op de Australische vastgoedmarkt zijn de Chinezen evenzeer actief. Vooral aan de Oostkust. In metropolen zoals Sydney en Melbourne komt een derde van het aanbod tegenwoordig in handen van Chinezen.

In die afhankelijkheid van China schuilt natuurlijk ook een groot gevaar. Sputtert de Chinese economie , dan heeft dat een enorme impact op Australië. Maar tot nog toe zijn de problemen beheersbaar gebleven. Tot eind 2018 verwacht de Australische Centrale Bank RBA een groei van drie procent waardoor het recessiespook nog lang niet opdoemt Down Under.

AFP
AFP
Meer over25 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jakke Troost

  De focus van de economie licht overal op groei, groei en groei. Een stapje terug of stilstand wordt beschouwd als recessie. Het wordt iedereen door de strot geduwd om zoveel mogelijk te consumeren ten koste van de natuur en begrotingscijfers, in plaats van in te zetten op hernieuwbare energie, ecotoerisme en natuur behoud.

 • Jelle Eecke

  Is er hier een iemand die weet waar hij over praat? Immigratie is hier dezelfde als bij ons, skilled of not skilled. Vraag maar aan de vele Azuatolische seizoensarbeiders. Ivm recessie vraag hier een in West Australie hoe het hier zit nu de mining op zijn gat zit! En btw Australiers zijn nog grotere leegaards en doppers dan wij Belgen, dus ze hebben ons nodig die immigranten.

 • Zita Swoon

  geen vakbonden die alles blokkeren

 • Verduyckt Kim

  En weer zit er zone slimme tusse... "Tzijn allemaal immigranten buiten de aboriginals" Amerika zijn ook allemaal immigranten buiten de indianen he...? Zeveraar...

 • michael roelandt

  Ze hebben natuurlijk ook maar 1 regering en controleren sterk wie er binnen mag...

Gesponsord

Meld een bug