Ga naar de mobiele website
^ Top

Dit is waar Amerikanen zich zullen verschansen als het ooit tot nucleaire oorlog komt

De bunker onder Cheyenne Mountain is voor de luchtvaartleiding bestemd.
rv De bunker onder Cheyenne Mountain is voor de luchtvaartleiding bestemd.
Ze zitten verstopt op verschillende locaties over het hele land: de Doomsdaybunkers, waar de Amerikanen naartoe zullen vluchten mocht het ooit tot een nucleaire oorlog komen. Opmerkelijk: er is alleen plaats voor hoge overheidsfunctionarissen en militairen, niet voor burgers. Niet eens voor familie van de hooggeplaatsten.

Met de oplopende spanningen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten in het achterhoofd is een pas verschenen boek van journalist Garrett Graff extra actueel. In 'Raven Rock: het geheime plan van de Amerikaanse overheid om zichzelf te redden terwijl wij allemaal sterven' vertelt hij over de meer dan honderd bunkers die verborgen zijn over het hele land en waar de elite van de overheid heen zal worden gebracht in geval van een nucleair conflict.

Koude Oorlog
Het gaat om bunkers die voor het grootste deel stammen uit de tijd van de Koude Oorlog met Rusland. En waar sinds de aanslagen op de WTC-torens in New York op 11 september 2001 opnieuw flink wat geld in werd gepompt om ze te moderniseren. Graff baseerde zijn boek op honderden documenten die na hun verjaringstermijn pas vrijgegeven werden door de overheid.

Een van de meest tot de verbeelding sprekende bunkers is die van Raven Rock in Lillington, North Carolina. Hij ligt vlak bij Camp David en moet onderdak bieden aan de legertop. De ondergrondse schuilplaats moet bij een Apocalyps het nieuwe Pentagon worden.

Geheimzinnigheid
Gebouwd in 1948 heeft er altijd een waas van geheimzinnigheid rond gehangen. De ondergrondse stad werd uit het graniet van Raven Rock Mountain gekapt en was alleen al daardoor een huzarenstukje. Achter twee paar deuren van 34 ton - die een zware explosie kunnen weerstaan - liggen tunnels van meer dan 300 meter lang om de klap van een ontploffing mee op te vangen. Ze geven toegang tot 84.000 vierkante meter kantoorruimte, slaapzalen, badkamers, restaurants, een ziekenboeg en dienstruimtes voor onder meer communicatie. Er kunnen tussen 3.000 en 5.000 militairen verblijven. (lees hieronder verder)

Een luchtbeeld van de plaats waar de bunker van Raven Rock ligt.
rv Een luchtbeeld van de plaats waar de bunker van Raven Rock ligt.

Ook Mount Weather in Bluemont, Virginia, is een schuilplaats van de overheid. Op 100 kilometer van de hoofdstad Washington DC zal de burgerregering worden ondergebracht, onder meer ervaren leden van het congres, kabinetsleden en leden van het Hooggerechtshof. De ondergrondse stad werd gebouwd in de jaren 50 en de infrastructuur kreeg vorig jaar nog een ingrijpende upgrade, zodat alle 21ste-eeuwse technologie er nu aanwezig is. Er ligt een lijst met 6.500 namen en adressen van mensen - zowel van de overheid als privé - die gezien worden als essentieel voor het voortbestaan van de natie. (lees hieronder verder)

Mount Weather in Bluemont.
rv Mount Weather in Bluemont.

De luchtvaartleiding kan terecht in het North American Aerospace Defense Command (NORAD) in Colorado Springs. In tegenstelling tot de twee vorige bunkers werd deze nooit geheim gehouden voor het publiek. "Van hieruit zal Noord-Amerika verdedigd worden voor luchtaanvallen", aldus Graff. "Het gaat daarbij niet alleen om de VS, maar ook om Canada. NORAD werd in de jaren 50 gebouwd en was een van de eerste schuilkelders die bestand waren tegen een elektromagnetische puls (EMP), zoals van een atoombom. Nu zijn alle bunkers daarmee uitgerust."

Ondergronds meer
Onder de Cheyenne Mountain zitten onder meer vijf gigantische reservoirs met water en brandstof, waaronder een ondergronds meer waarop gepatrouilleerd wordt met roeiboten. Er kunnen een maand lang 1.000 mensen leven. Vijf jaar na de aanslagen van 11 september werd er voor 600 miljoen euro in geïnvesteerd en ook president Obama pompte er flink wat geld in en liet het centrum permanent bemannen, zodat het nu het allerlaatste computer- en communicatiemateriaal heeft. (lees hieronder verder)

NORAD in Colorado Springs.
rv NORAD in Colorado Springs.
rv
rv
rv

De inlichtingendiensten kunnen volgens Graff terecht in Peters Mountain, Virginia. "Die geheime bunker bestaat al lang, maar is aangekleed als een AT&T-communicatiestation. Hij heeft de grootte van een warenhuis, er kunnen enkele honderden mensen terecht en de afgelopen jaren werd er nog voor 57 miljoen aan gerenoveerd, zodat hij helemaal klaar is."

President
Waar de president heen gaat bij een nucleaire aanval? Afhankelijk van waar hij is, maar de kans is groot dat het in de bunker onder het Witte Huis zal zijn. "Iedereen kent waarschijnlijk wel het Presidential Emergency Operations Center (PEOC), waar vicepresident Dick Cheney naartoe werd gebracht na de aanslagen van 11 september", aldus Graff. "Het is een kleine bunker die niet voor langdurig gebruik dient. Er kunnen maar een paar dozijn mensen terecht voor een paar uur. Na 11 september werd hij uitgebreid omdat toen duidelijk werd dat de communicatiesystemen te beperkt waren. Zo kon Cheney niet tegelijk een videoconferentie doen en naar CNN kijken."

Gazon
Maar er is meer, want onder het gazon voor het Witte Huis zou tijdens de eerste ambtstermijn van Obama een grote uitbreiding gebeurd zijn. Daar is echter weinig over bekend. De werken werden in het geheim uitgevoerd, ver weg van de ogen van het publiek. "Ze kostten 320 miljoen euro, veel te veel om gewoon maar een upgrade van de airconditioning te zijn", aldus nog Graff. (lees hieronder verder)

Onder dit gazon voor het Witte Huis zou ook een bunker verborgen zitten.
rv Onder dit gazon voor het Witte Huis zou ook een bunker verborgen zitten.

Voor alle duidelijkheid: alleen hooggeplaatste politici en officieren zijn welkom. Zelfs familie wordt geweigerd in de bunkers. Graff: "Op de gastenlijst staan alleen hoge overheidsfunctionarissen, kabinetsleiders, leiders van het congres, leden van het Hooggerechtshof en medewerkers van het Witte Huis en de geheime dienst. Daarnaast zijn er ook plannen om de grondwet, de onafhankelijkheidsverklaring en de vrijheidsbel mee naar binnen te nemen."

Broodjeszaak
Of er dan echt niet één gewone burger naar binnen mag? Niet helemaal. In de bunker in Cheyenne Mountain in Colorado is een broodjeszaak. "Als je daar toevallig achter de kassa zit op het moment van een atoomoorlog, zal je de enige fastfoodmedewerker zijn van de VS die het haalt", aldus nog Graff.

Het winkeltje van NORAD.
rv Het winkeltje van NORAD.40 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Cindy Maes

  Dat is enkel uitdagen, ge denkt toch niet dat dit zomaar kan. Er lopen hier nog anderen rond die de macht hebben en die weten wel om ze te illumineren als het moet. Niemand zal dit toestaan, want bunkers of niet het is ook gedaan met die die uit de bunkers komen. Het is op zich erg dat ze die kernwapens hebben. Zelfs om hun militaire macht te tonen. De pers is wel erg gelukkig, terwijl ze beter zouden zwijgen, dit kan met een paar foute interpretaties de zaak aan het kookpunt brengen.

 • Stefan van den Abbeele

  Super

 • den Beirre

  Die zakkenvullers gaan hun zakken niet meer kunnen vullen want de plebs zijn dood. Die gaan elkaar beginnen uitmoorden uit frustratie en geen onderdanen meer. Dan doet er ne zot de deur open en creperen ze ook. Jaja. Laat ze er maar inkruipen. Ik niet. Dank u wel.

 • René Lippeveld

  Dat iemand zich het recht toeëigent om te overleven terwijl álle anderen sterven, pardon: moeten sterven, dat gaat mijn verstand te boven. Met welk recht ?

 • Joeri Goethuys

  Wanner komt het volk eindelijk eens in opstand tegen dat rijk elitaire volkje dat zich de hele wereld toeeigent?!

Meld een bug