Dit is Trumps nieuwe topmilitair

Viersterrengeneraal Mark Milley
AP Viersterrengeneraal Mark Milley
Viersterrengeneraal Mark Milley wordt de hoogste legerofficier in de Verenigde Staten. Hij volgt Joseph Dunford in het najaar op als voorzitter van de gezamenlijke chefs van staven van de Amerikaanse krijgsmacht.

President Donald Trump had de generaal vorig jaar voorgedragen om het over te nemen van Dunford. De Senaat keurde de benoeming van Milley donderdag goed met 89 stemmen voor en 1 tegen. De 61-jarige Milley heeft onder meer dienst gedaan in Irak en Afghanistan, waarin hij onderdeel vormde van verschillende elite-eenheden. Hij was al de hoogste officier binnen de landmacht.

Verantwoordelijkheid

Milley's belangrijkste taak als voorzitter is het adviseren van de president, de nationale veiligheidsraad en de minister van Defensie op het gebied van militaire kwesties. In de nieuwe rol heeft Milley echter geen troepen meer onder zijn gezag. 

“Het gaat langzaam, het is pijnlijk en het is moeilijk - maar ik denk ook dat het noodzakelijk is”

Generaal Milley over de Amerikaanse missie in Afghanistan

Afghanistan

Milley staat bekend om zijn harde lijn als het gaat om Afghanistan. De Amerikanen zijn in onderhandeling met de Taliban over versnelde terugtrekking van troepen uit dat land, maar Milley is geen voorstander van die aanpak. 

“Het gaat langzaam, het is pijnlijk en het is moeilijk - Ik heb een groot deel van mijn leven in Afghanistan doorgebracht - maar ik denk ook dat het noodzakelijk is”,  zei Milley over de missie in Afghanistan tijdens zijn aanstellingsgesprek met een speciale Senaatscommissie.

De generaal staat onder collega's bekend als een zeer intelligent en evenwichtig militair adviseur, die in staat is ingewikkelde militaire problemen uiteen te zetten. 

Een eigen mening

Ook schroomt Milley er niet voor om zijn mening te geven - ook als de boodschap niet naar de zin van zijn meerderen is. De generaal kwam in 2017 even in de publieke belangstelling te staan toen hij - in tegenstelling tot president Donald Trump - zich wél duidelijk uitsprak tegen racisme en discriminatie na de protesten van rechtsextremisten in Charlottesville, waarbij een dode viel nadat een neo-nazi op tegenbetogers inreed.

De Senaat keurde deze week ook de benoeming goed van Mark Esper tot minister van Defensie.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tim De Witte

  Ja, jef broos, zo zegt men dat in het Nederlands. 'Chefs van staven' is wel degelijk de juiste term.

 • Steven Nevets

  Inderdaad, Afghanistan is belangrijk! 85% van de opium produktie komt van daar. Die viel door de Taliban stil in het jaar 2000. Gelukkig hadden ze na 11 september 2001 een reden om de opium produktie terug op gang te brengen. In 2003 was een record jaar voor de opium produktie.

 • wilfrid haesen

  Voortaan werkt Trump enkel nog met interimmers. Paar maanden en ze vliegen er weer uit. Van zodra et ja knikken ophoudt

 • jef broos

  Chefs van staven. Serieus? Minder Google Translate gebruiken