Dit is hoe IS jihadisten naar Europa smokkelt

kos
Vanuit een Turkse havenstad werkt een handlanger van de Islamitische Staat aan 'terugkeermissies'. Hij smokkelt Westerse IS-strijders terug naar Europa via de Turks-Syrische grens. En volgens hem lukt dat aardig: "Wacht maar af."

De Syriëstrijders verstoppen zich in kleine cargoschepen die naar Europa uitvaren. Vervolgens moeten ze wachten op een bevel van het IS-commando om aanslagen te plegen in onze steden. Als wraak voor de bombardementen van de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten. Dat zegt de smokkelaar, die anoniem wenst te blijven, tegen BuzzFeed-journalist Mike Giglio in Turkije.

Sinds de aanslagen in Parijs tegen het satirische weekblad Charlie Hebdo zit de schrik er goed in. Westerse regeringen zoeken paniekerig naar tegenmaatregelen om het terrorisme tegen te gaan. Maar of de inlichtingendiensten opgewassen zijn tegen smokkelroutes blijft afwachten. Turkije laat al weten dat zij geen weet hebben van de routes waar de handlanger van IS over spreekt.

Ze komen binnen als vluchtelingen

Handlanger Islamitische Staat
353 Syriërs vluchten met een klein schip.
AP 353 Syriërs vluchten met een klein schip.

Vluchtelingen
Via Turkse havensteden zoals Izmir en Mersin komen IS-strijders aan om daarna door te stromen naar Italië, Duitsland of Zweden. In die landen stappen ze dan naar de autoriteiten om asiel aan te vragen. "Ze komen binnen als vluchtelingen", klinkt het. De man hoopt dat aanslagen in het Westen de internationale coalitie tegen IS verdelen en afzwakken.  

De handlanger van IS claimt dat hij al zo'n 4.000 strijders Europa heeft binnengesmokkeld. Maar of die bewering effectief klopt is onwaarschijnlijk. Turkije en de Europese Unie hebben hun grens- en veiligheidscontroles verhoogd om Syriëstrijders te onderscheppen.