Dit is hoe de nucleaire knop van Tump eruitziet (en hoe groot die écht is)

Donald Trump
AP Donald Trump
Gisteren keek de wereld verbijsterd toe hoe twee van de machtigste mannen op aarde een spelletje 'de mijne is groter dan de jouwe' speelden, maar dan de nucleaire versie ervan. Volgens Donald Trump is zijn kernwapenknop groter dan die van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Maar is dat wel zo?

"De nucleaire knop staat klaar op mijn bureau", was de nieuwjaarsboodschap van Kim Jong-un. Het Noord-Koreaanse regime gaat er na een rits nucleaire testen in 2017 prat op dat hun kernarsenaal 'compleet' is.  De Amerikaanse president voelde zich duidelijk aan gesproken door de grote leider en diende hem naar goede gewoonte van repliek op Twitter. "Kan iemand van zijn uitgehongerde en uitgeputte regime hem vertellen dat ik ook een nucleaire knop heb, dat de mijne groter en krachtiger is dan die van hem, en dat de mijne werkt."

Niet echt volwassen, en ook niet helemaal correct. Over de grootte van Kims kernknop kunnen we geen uitspraken doen - hij houdt zijn kernprogramma angstvallig geheim - maar over die van Trump wél. En er staat helemaal geen knop op zijn bureau.

Nucleaire voetbal

Het is wél waar dat Trump op eender welk moment een nucleaire aanval kan starten - de 'knop' is altijd in de buurt. Stel je daar vooral geen rood, gloeiend stukje techniek bij voor, het is iets ingewikkelder dan dat. Alle benodigdheden om een kernoorlog te starten zitten in een vrij grote, lederen tas - ook wel de 'nucleaire voetbal' genoemd - die steeds gedragen wordt door iemand van het Amerikaanse leger. 

De nucleaire 'voetbal' (links).
REUTERS De nucleaire 'voetbal' (links).

In die tas zit het communicatiemateriaal dat de president in verbinding stelt met de nucleaire 'dragers', zoals onderzeeërs en lanceerbasissen. Wil Trump een kernwapen lanceren, dan zal hij daarvoor zijn persoonlijke kaart - 'the biscuit' - nodig hebben; de code die daarop staat identificeert hem als president. Vervolgens kan hij toestemming geven voor de aanval, waarna een code verzonden wordt naar de boot of basis die het wapen moet lanceren. Daar wordt die code nogmaals geverifieerd en vergeleken met verzegelde codes van de NSA. Is alles zoals het moet, dan pas kan er een lancering plaatsvinden.

In de VS heeft enkel de commander-in-chief (lees: de president) de macht om een nucleaire bom te lanceren. Als het staatshoofd dat doet, is er geen weg terug: mocht Trump het bevel geven, kan niemand hem tegenhouden. 

via GIPHY
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roland De Smedt

  Diegene die het uiteindelijk moet lanceren kan altijd weigeren, dat is gebeurd aan Russische zijde en die man werd uiteindelijk gedecoreerd want het "bevel" bleek een vergissing. De betreffende Russische officier is onlangs overleden.

 • Geert Matthys

  Saai maar erg voor die 25 miljoen Koreanen. Europa doet geen zak zoals altijd, VS doet niks want geen olie, Zuid Korea maalt er niet om

 • Diane Bernaerts

  Probleem is dat Trump wel eens op die knop zou kunnen duwen enkel omdat zijn ego een ferme deuk heeft gekregen, want voor Trump is niets belangrijker dan dat. Hopelijk weigert de militair die de "voetbal" heeft dan categoriek om hem aan Trump te geven!

 • peter vandenbergh

  Het klopt niet helemaal dat Trump nukes kan lanceren. Er is een procedure waarbij er nog verschillende personen deze aanval kunnen stoppen.

 • jan theys

  Veel gepraat over macht , meer niet kleine kinderen zijn ze . zal niemand op de knop duwen .