Dit is het gezicht van de gruwelijke oorlog in Jemen

Buthaina is vier of vijf jaar oud en de enige van haar familie die de luchtaanval in Sanaa heeft overleefd.
Twitter / @fqadi Buthaina is vier of vijf jaar oud en de enige van haar familie die de luchtaanval in Sanaa heeft overleefd.
Dit is Buthaina. Een meisje van vier of vijf jaar oud. Ze is het gezicht geworden van de brutale oorlog in Jemen. Buthaina is de enige overlevende van haar familie nadat een luchtaanval van de Arabische coalitie "per ongeluk" hun appartementsgebouw deed instorten.

"Per ongeluk". Dat is wat Saoedi-Arabië een dag na de luchtaanval liet weten. Volgens Saoedi-Arabië, leider van de coalitie die in Jemen tegen de sjiitische Houthi-rebellen vecht, ging het om een "technische fout". Die technische fout heeft aan veertien mensen het leven gekost. De commandant van de coalitie heeft zijn spijt betuigd voor het "onbedoelde incident" en de veroorzaakte "collateral damage".

Vergeten oorlog

Onder die veertien slachtoffers zijn dus ook de acht familieleden van Buthaina. Haar vijf broers en zussen, haar ouders en een nonkel zijn allemaal omgekomen. Buthaina werd zwaargewond van onder het puin gehaald. Het meisje heeft een hersenschudding en schedelbreuk, ze kan haar ogen amper openhouden. Maar dokters zijn optimistisch: ze zal het wel halen.  

De foto waar Buthaina haar oog probeert te openen, gaat ondertussen de wereld rond. Op sociale media delen mensen gelijkaardige foto's van zichzelf met de hashtag #I_Speak_For_Buthaina. Op die manier willen ze de gruwel van de Jemenitische oorlog onder de aandacht brengen. De oorlog in Jemen wordt ook wel "de vergeten oorlog" genoemd.

Humanitaire crisis

Volgens een rapport van de Verenigde Naties werden in de eerste helft van 2017 meer luchtaanvallen uitgevoerd in Jemen dan in het volledige jaar 2016. Bij de bombardementen vallen ook steeds vaker burgerslachtoffers ("collateral damage").  

De strijd tussen de coalitie en de Houthi-rebellen duurt ondertussen al twee jaar. En er lijkt geen einde aan te komen. De oorlog heeft ook geleid tot een humanitaire crisis. Naar schatting 18,8 miljoen mensen hebben dringend nood aan water, eten en onderdak. Zeker 3,3 miljoen Jemenieten zijn acuut ondervoed.

De cholera-epidemie doet er nog een schepje bovenop: 1.850 mensen zijn al bezweken aan de infectieziekte. Er wordt verwacht dat tegen het einde van het jaar 600.000 mensen besmet zijn met cholera. Door de oorlog is het land niet in staat om de epidemie onder controle te krijgen. Hulp van buitenaf geraakt ook moeilijk op de plaatsen waar het nodig is: wegen en bruggen zijn plat gebombardeerd. 

reuters4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Berdine BERDINE JOOS

  Zo zijn er jammer genoeg zoveel en nog veel erger die we nooit te zien krijgen. Afschuwelijk.

 • A A

  Ooh ze zijn ver van ons .dat is niet ons oorlog maar wij bombarderen er op los met onze f16 samen met de coalitie.

 • Willy Schetz

  Altijd de gevoelige snaar van het westen opzoeken ,met dank aan de schijnheilige reporters

 • Kereke were

  En dan komen de kwade mensen hier een paar aanslagen plegen. Dit zijn broeihaarden waar terroristen geboren en getogen worden. USA en de rest doet weer vrolijk mee. En als je er anders over denkt dan ben je gewoon onwetend. Wat er hier veel beweren is eigenlijk een boemerang die je zelf hebt gegooid en binnenkort in uw gezicht zal smakken