Dit is het gevaarlijkste kustgebied ter wereld: "Laatste tijd meer kidknap-en roofpogingen"

Piraterij op zee.
ap Piraterij op zee.
Wie op zee wil varen kan maar beter 'The Sulu-Celebes Sea' in Zuidoost-Azië mijden. "Het aantal incidenten en piraterij op de Aziatische zee is gedaald, maar toch stijgt deze trend aan de zuidoostkust", vertelt zee-expert Swee Lean Collin Koh. "Dit deel van Azië behoort tot een van de gevaarlijkste kustgebieden ter wereld."

Azië heeft vooruitgang geboekt op vlak van piraterij en zeeroof, maar dat is buiten 'The Sulu-Celebes Sea' gerekend. Vanaf maart vorig jaar werden er aan deze kust in Oost-Maleisië, verschillende kidknap-en roofpogingen gesignaleerd. Dit was het werk van criminele groepen die opereerden vanuit het Zuiden van de Filipijnen. Ze vuurden eerst af op trage vaar-en visserijboten, maar later werd hun doel uitgebreid naar grotere schepen. (Lees hieronder meer over het actieplan van de regeringen)

Actieplan
De Indonesische regering is samen met de Maleisische-en Filipijnse regering samengekomen om maatregelen te treffen betreffende de bezorgdheid op zee. Het actieplan ging in mei vorig jaar van start, maar heeft de verwachtingen niet ingelost. Filipijns president Rodrigo Duterte uitte zijn frustraties over de trage vooruitgang. "We moeten dit uitpraten én zorgen voor een oplossing. Deze praktijken zorgen ook voor een stilstand van de handel aan de Zuidoostkust", voegde hij nog toe. Internationale handelaars trokken zich terug van de wateren wegens angst voor roofpraktijken.

Veiligheid
De groeiende dreiging vroeg voor een overeenkomst op de commandoposten van Bangao (Filipijnen), Tawau (Maleisië) en Tarakan (Indonesië). Tussen de drie staten werd er naar een noodoplossing gezocht om zo tot een akkoord te komen. Hoofdsteden Jakarta en Manila zorgden voor georganiseerde patrouilletroepen die de veiligheid van vissersboten op de oostkust van Maleisië op peil moesten stellen.

Visserboot op de Filipijnen.
epa Visserboot op de Filipijnen.

Moord
In December vorig jaar kregen de Maleisische veiligheidstroepen het voor het eerst aan de stok met de Filipijnse president Rodrigo Duterte. Ze vermoordden 3 van Rodrigo's scherpschutters. De Filipijnse hoofdstad Manila vroeg zowel China als de Verenigde Staten om hun bij te staan met de veiligheid op zee te handhaven. Op die manier zouden handelaars toch met een geruster hart 'The Sulu-Celebes Sea' moeten kunnen opvaren.

Als het akkoord tussen de drie landen positief evolueert zal de zuidoostkust niet meer als een dreiging worden gezien en zullen de drie regeringen in een positief daglicht komen op vlak van politieke-en diplomatieke afspraken.