Dit is de verdachte voor de aanval in het Louvre

Abdallah El-Hamahmy, de verdachte van de aanval in het Louvre, Parijs.
Facebook Abdallah El-Hamahmy, de verdachte van de aanval in het Louvre, Parijs.
De dader van de aanval op enkele militairen aan het Parijse museum het Louvre is een 29-jarige Egyptenaar die in de Verenigde Arabische Emiraten woonde en pas sinds 26 januari in Parijs was. Dat heeft de Franse procureur François Molin vanavond bevestigd. Volgens officieuze bronnen zou het meer specifiek gaan om Abdallah El-Hamahmy, een man uit het Egyptische Mansoura. Kort voor de aanval riep hij op Twitter op tot "een meedogenloze oorlog".

Vanochtend viel een man enkele militairen aan in het Carrousel du Louvre, een winkelcentrum onder het Parijse museum het Louvre. Toen soldaten hem de toegang weigerden omdat hij bagage bij zich had, viel hij één van de militairen aan met een machete. Daarop openden de militairen het vuur en schakelden ze de man uit. De procureur van de Franse Republiek François Molins verklaarde vanavond dat de dader in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt.

Nog volgens de procureur had de aanvaller geen identiteitspapieren op zak op het moment van zijn aanval, maar volgens de speurders gaat het om een inwoner van de Verenigde Arabische Emiraten. Vorige week donderdag 26 januari kwam hij met een toeristenvisum naar Parijs. Twee dagen later kocht hij twee militaire machetes in een wapenwinkel in de Franse hoofdstad.

"Meedogenloze oorlog"

Hoewel de identiteit van de dader officieel nog niet vast staat, zou het gaan om de Egyptenaar Abdallah El-Hamahmy. Op een Twitteraccount met zijn naam werd er nog geen halfuur vóór de feiten opgeroepen tot een "meedogenloze oorlog", steun betuigd aan moslimstrijders in Syrië en aan Islamitische Staat.

Het account is van een man uit het Egyptische Mansoura, met dezelfde leeftijd als de verdachte. Daarop geeft hij aan dat hij in de Verenigde Arabische Emiraten tewerkgesteld was. Bovendien is te zien op het account dat hij vorige donderdag het vliegtuig nam van Dubai naar Parijs. Op Facebook maakte hij zich eerder ook al kenbaar als een salafist.

Zowel de Franse politie als Frans president François Hollande hebben al verklaard dat het om een terroristische aanval gaat.