Dit is de lange lijst van beschuldigingen tegen Ridouan Taghi

Taghi is het sleutelfiguur in twee liquidatieprocessen, in proces Marengo en Eris.
ANP Graphics Taghi is het sleutelfiguur in twee liquidatieprocessen, in proces Marengo en Eris.
Ridouan Taghi, de meestgezochte drugscrimineel van Nederland, wordt door justitie beschouwd als de opdrachtgever van een reeks liquidaties dan wel pogingen en voorbereidingen daartoe. We sommen ze in chronologische volgorde op. 

De moord op Ronald Bakker op 9 september 2015: Ronald Bakker werd in zijn auto, voor zijn huis doodgeschoten. Hij was een medewerker van de spyshop in de gemeente Nieuwegein in Utrecht, die in beeld was gekomen in het onderzoek 26Koper. Dit onderzoek, dat begon met de vondst van een grote partij wapens in Nieuwegein, is in sommige opzichten een voorloper van het Marengo-proces - de Nederlandse strafzaak tegen zestien leden van de Mocro-maffia. Bovendien zou Taghi een aanslag met een bazooka hebben voorbereid. 

De moord op Samir Erraghib op 17 april 2016 in IJsselstein (Utrecht): Samir Erraghib werd onder vuur genomen terwijl zijn 7-jarige dochtertje bij hem in de auto zat. Het kind overleefde de aanslag. Erraghib zou in het milieu over Taghi hebben gesproken.

De moord op Ranko Scekic op 22 juni 2016 in Utrecht: Scekic liep met een vriend op straat voor zijn woning toen hij werd doodgeschoten. 

De poging tot moord op Abdelkarim A. op 11 oktober 2016 in Utrecht: Abdelkarim werd benaderd door een man met een automatisch wapen, maar wist te ontkomen. A. had schulden bij Taghi en kon of wilde die niet betalen.

• Een groepje mannen, voorzien van automatische wapens, probeerde in de nacht van 4 op 5 december 2016 de Amsterdamse crimineel Khalid B. in Rotterdam-Zuid te liquideren. B. zou tot de entourage van Erraghib hebben behoord en zijn dood hebben willen wreken. Hij wist te ontkomen.

De moord op Martin Kok, gewezen crimineel en misdaadblogger: Kok werd op 8 december 2016 in zijn auto doodgeschoten na een bezoek aan een seksclub in Laren. Enkele uren voor de liquidatie werd in Amsterdam een poging gedaan Kok door het hoofd te schieten. Eerder was al een poging ondernomen hem te doden met een bom onder zijn auto.

(Lees verder na de foto)

Ridouan Taghi wordt in het onderzoek Marengo onder andere verdacht van de moord op Martin Kok.
anp Ridouan Taghi wordt in het onderzoek Marengo onder andere verdacht van de moord op Martin Kok.

De moord op Hakim Changachi op 12 januari 2017: Changachi werd bij zijn flat aan de Faustdreef in Utrecht-Overvecht doodgeschoten. De moord was een vergissing. Het beoogde doelwit was Khalid H., die destijds ook aan de Faustdreef woonde. De moord op Changachi zou Nabil B. ertoe hebben aangezet kroongetuige in ‘Marengo’ te worden.

Voorbereidingshandelingen voor de moord op Khalid H., in januari 2017. H. had in de gaten dat hij werd gevolgd en geobserveerd en belde de politie. De daders, die gewapend bij zijn woning klaarstonden, zijn na een achtervolging door de politie aangehouden en inmiddels veroordeeld. H. stond op de dodenlijst omdat hij over Taghi had geroddeld, aldus het OM.

• Justitie beschuldigt T. in het proces Marengo tevens van het leidinggeven aan een criminele organisatie, gekenschetst als ‘een geoliede moordmachine’.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.