Dit is de eerste vrouwelijke premier van Griekenland

Thanou ondertekende vandaag het document waarmee ze waarnemend premier van Griekenland werd.
EPA Thanou ondertekende vandaag het document waarmee ze waarnemend premier van Griekenland werd.
Vassiliki Thanou-Christophilou wordt tijdelijk premier van Griekenland. Ze is voorzitster van het Hooggerechtshof in Athene en neemt het ambt waar tot aan de verkiezingen volgende maand. Ze wordt vandaag nog ingezworen.

Thanou, geboren in 1950, is de eerste vrouwelijke premier ooit in de Griekse geschiedenis.

Het kabinet van president Prokopis Pavlopoulos maakte het nieuws van Thanous benoeming bekend. Hij gaf de belangrijkste oppositiepartijen de voorbije dagen de kans een alternatieve regering op poten te zetten, maar twee pogingen mislukten telkens. Daardoor was Pavlopoulos verplicht een interimregering te benoemen die morgen ingezworen zal worden. Het is nog niet bekend wie de ministers in de ploeg worden.

Voormalig premier Alexis Tsipras moest terugtreden, omdat hij vorige week verkiezingen had uitgeschreven, waardoor het parlement werd ontbonden. Veel leden van zijn Syriza-coalitie zijn tegen de afspraken met Europa over bezuinigingen in ruil voor steun. 25 Syriza-parlementsleden stapten zelfs uit de partij en stichtten gisteren de uiterst linkse partij Volksunie. Alleen dankzij de oppositie kreeg Tsipras zo de plannen door het parlement.

Tsipras kan na de verkiezingen terugkeren als premier, als hij een nieuwe coalitie weet te smeden.

Binnen de Griekse oppositie wordt ondertussen wel gevreesd voor politieke chaos door het besluit vervroegde verkiezingen uit te schrijven. "De kans bestaat dat we een land worden dat iedere drie tot zes maanden naar de stembus gaat", waarschuwde partijleider Stavros Theodorakis van To Potami vandaag. De pro-Europese oppositiepartij is sceptisch over het besluit van premier Alexis Tsipras om zijn ontslag in te dienen. Theodorakis vreest dat de Syriza-partij en politieke bondgenoten van de premier straks geen meerderheid meer hebben. "Dan hebben we in november en december weer verkiezingen", somberde de partijleider.

Voormalig premier Tsipras moest vanavond afscheid nemen van zijn ambtswoning in Athene.
AP Voormalig premier Tsipras moest vanavond afscheid nemen van zijn ambtswoning in Athene.
Thanou legt de eed af.
EPA Thanou legt de eed af.