Ga naar de mobiele website
^ Top

Dit gebeurde er de dag na de aanslag in Londen

AP
 • Schietincident aan Brits parlement
 • Een auto is ingereden op voetgangers op Westminster Bridge
 • Eén politieagent is neergestoken en uiteindelijk overleden
 • Verdachte is overleden
 • Twee burgers kwamen om
 • Er zijn ook een veertigtal gewonden
 • Identiteit aanslagpleger bekend
Nieuwe update beschikbaar

highlights


alle berichten

live

Identiteit aanslagpleger bekend

De aanslag aan het Britse parlement werd volgens Scotland Yard gepleegd door de 52-jarige Khalid Masood. Hij werd geboren in Kent, maar de onderzoekers denken dat hij in de West Midlands woonde. De man was al bekend bij de politie voor geweldmisdrijven en ongeoorloofd wapenbezit. Hij werd echter nog niet veroordeeld voor terrorisme.


Erdogan: 'Turkije is bondgenoot'

Recep Tayyip Erdogan heeft de Britse premier Theresa May gebeld met de boodschap dat Turkije een partner van Groot-Brittannië is in de strijd tegen het terrorisme. De Turkse president condoleerde May met de slachtoffers.

De steunbetuiging aan de Britten komt in een periode dat Erdogan in de clinch ligt met meerdere Europese landen. Zo beschuldigde Erdogan onze noorderburen van nazisme en fascisme. Dat gebeurde nadat het Nederlandse kabinet Turkse ministers de toegang tot het land geweigerd had. Zij wilden daar campagne komen voeren.

AP

Vierde dodelijk slachtoffer bekend

De identiteit van het vierde dodelijke slachtoffer na de aanslagen in Londen is bekend. Het gaat om Kurt Cochran, een Amerikaanse toerist die zijn 25ste huwelijksverjaardag kwam vieren. Zijn vrouw Melissa brak een been en een rib, maar zou niet in kritieke toestand verkeren.

Haar familie reageert verslagen. "Kurt was een lieve man, hij heeft Melissa altijd graag gezien. We wensen de medische diensten te bedanken voor hun inzet. Bid voor Melissa en ons gezin, we zullen hem enorm missen." Het koppel ging normaal gezien vandaag terugkeren naar de VS.

Eerder raakte al bekend dat naast de dader ook een agent en een lerares omgekomen zijn.

Kos

29.000 euro voor familie dode agent

Een crowdfundingactie voor de familie van de politieman die bij de aanslag in Londen omgekomen is, heeft al meer dan 25.000 pond (29.000 euro) opgebracht. Dat meldt de commerciële zender ITV.

Het initiatief 'JustGiving' kwam vanmorgen van de Metropolitan Police zelf. Het streefdoel ligt op 115.000 euro.

'Lijfwacht schoot dader dood'

Het was een lijfwacht van Defensieminister Michael Fallon die de dader van de aanslag aan het parlementsgebouw in Londen heeft doodgeschoten. Dat melden de zenders BBC en Sky. Dat het geen gewone gewapende veiligheidsagent zou zijn geweest, is nog niet door de regering of Scotland Yard bevestigd.


IS eist aanslag op

IS eist de aanslag in Londen op. "Een soldaat van de Islamitische Staat heeft gisteren een aanval uitgevoerd voor het parlement in Londen. Daarmee beantwoordde hij aan de oproep om de bewoners van de kruisvaarderslanden als doelwit te nemen", klinkt het op het agentschap Amaq. Dat is de spreekbuis van IS.

De Britse politie gaat er intussen van uit dat de dader alleen optrad. Hij stond bij de veiligheidsdiensten wel bekend als een "extremist", zei de Britse premier Theresa May.

In de claim wordt verwezen naar een "veiligheidsbron". Dat meldde Amaq ook al na eerdere aanslagen. Volgens IS-waarnemer Rukmini Callimachi van de New York Times wijst dat erop dat de terreurorganisatie wil doen alsof ze journalisten zijn met "bronnen". Daarnaast merkt Callimachi ook op dat iedereen die een aanslag in hun naam pleegt een "soldaat van IS" genoemd wordt.

Andere waarnemers merken op dat in de opeising geen sprake is van een bevel vanuit Syrië of Irak. Het is de eerste keer dat IS een aanslag in Groot-Brittannië opeist. Of het bericht inderdaad van de top van IS komt is nog niet helemaal zeker, maar de boodschap werd wel via de gangbare kanalen gepost.

Kos

Meer agenten op straat

De Metropolitan Police heeft meer gewapende en ongewapende agenten de Londense straten ingestuurd. Dat meldt de openbare omroep BBC. De maatregel komt er om de Londenaars "weer gerust te stellen".

Ook ter hoogte van het parlement is de veiligheid opgevoerd. Zo zijn er ook patrouilles op de Thames.

AFP

Britse Queen leeft mee

De Britse koningin Elizabeth II heeft haar "diepste sympathie" uitgedrukt voor de slachtoffers van die aanslag. Naast de dader kwamen nog drie mensen om, onder hen ook een politieagent.

"Mijn gedachten en mijn gebeden gaan naar allen die getroffen zijn door dit vreselijke geweld", aldus de koningin in een schriftelijke boodschap. "Ik weet dat ik in ieders naam spreek als ik mijn diepe dank en mijn bewondering uitspreek voor de leden van de politie en voor allen die er zo onbaatzuchtig aan werken anderen te beschermen."

ANP

Rouwregister in Brussel

De stad Brussel heeft een rouwregister geopend om haar solidariteit te betuigen met de Londenaars en haar medeleven met de families en naasten van de slachtoffers. Het rouwregister is vrij toegankelijk voor het publiek aan het onthaal van het stadhuis aan de Grote Markt.

Het publiek kan er van maandag tot vrijdag van 8.30 tot 17.30 uur haar steunboodschappen aan de slachtoffers van de aanslag in Londen neerpennen. "22 maart is vanaf nu een datum die we delen in ons verdriet. Maar we staan bij elkaar, verenigd in de strijd tegen terreur", zegt Brussels burgemeester Yvan Mayeur.

Sadiq Khan, de burgemeester van Londen, plant volgende week een bezoek aan Brussel.

Facebook/AP
Getty Images

'Almaar achterbakser en cynischer'

Vladimir Poetin heeft na de aanslag in Londen de internationale gemeenschap opgeroepen om nauwer samen te werken in de strijd tegen terreur. De Russische president meent dat terroristen almaar "achterbakser en cynischer" worden.

EPA

'Wij zijn niet bang'

De Britse premier Theresa May heeft een verklaring afgelegd in het Lagerhuis. "Wij zijn niet bang", klonk de kern van haar boodschap. U kan er hier meer over lezen. Zenders Sky en ITV laten intussen weten dat er geen zeven maar acht arrestaties verricht zijn.

AFP

Stemming over referendum uitgesteld

Het Schotse parlement heeft de stemming omtrent het al of niet organiseren van een tweede referendum over onafhankelijkheid naar dinsdag uitgesteld. Volgens de openbare omroep BBC werd het debat rondom de kwestie opgeschort na de aanslag in Londen.


Jaarlijkse verloven ingetrokken

Bij de Britse politie zijn de jaarlijkse verloven ingetrokken en zijn agenten naar het werk teruggeroepen. Dat meldt de Britse openbare omroep BBC. "De politie rouwt vandaag", aldus de voorzitter van de politiefederatie van Engeland en Wales. "Maar er heerst hier ook een 'we kunnen het doen'-houding."


'Zij zullen ons niet doen buigen'

De Londense burgemeester Sadiq Khan heeft zich strijdvaardig getoond. "Zij zullen ons niet doen buigen, wij zullen niet toelaten dat terroristen succes hebben en onze levensstijl verstoren of gemeenschappen uiteen splijten", klonk het.

Tegelijk wees hij erop dat het dreigingsniveau in zijn stad al jaren hoog is. In de voorbije jaren hebben de veiligheidsautoriteiten meer dan een dozijn aanslagen verijdeld.

Photo News

Twee maten en twee gewichten

Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft na de aanslag de westerse aanpak van het terrorisme bekritiseerd. "Geen enkel land zal gespaard blijven van terrorisme als de westerse landen een politiek van twee maten en twee gewichten blijven hanteren om tegen dat fenomeen te strijden", verklaarde Bahram Ghassemi. Tegelijkertijd veroordeelt Iran de aanslag in Londen en is het land "solidair met de families van de slachtoffers."

Teheran verwijt het westen wapens en financiële steun te leveren aan de rebellen in onder meer Syrië en Irak, en zo het terrorisme mee te voeden. Iran is een bondgenoot van het Syrische en Iraakse regime in de strijd tegen opstandelingen en jihadisten.

"Het terrorisme kent geen grenzen meer. Om de wortels van het fenomeen op te drogen, moeten we wapenleveringen aan gewapende terreurgroepen verhinderen. Bovendien moet de financiële en morele steun van enkele landen aan die groepen stoppen", aldus Ghassemi.

AFP

43-jarige lerares bij slachtoffers

Aysha Frade is een van de dodelijke slachtoffers. De 43-jarige Britse komt oorspronkelijk uit Galicië en was moeder van twee kinderen. Vermoedelijk was de lerares op de Westminster Bridge om haar dochters van 8 en 11 jaar op te pikken van school. Ze zou aangereden zijn door de terrorist en zo onder een bus beland zijn.

Franse minister naar Londen

De Franse minister van Buitenlandse Zaken reist naar Londen. Jean-Marc Ayrault zal met de autoriteiten praten en families van Franse slachtoffers ontmoeten. Bij de aanslag zijn drie scholieren uit Bretagne gewond geraakt.

REUTERS

Politie roept op agenten te groeten

De Londense politie heeft in een tweet de mensen in de Britse hoofdstad opgeroepen agenten die zij tegenkomen te groeten en hen een lach(je) te schenken. Bij de aanslag van gisteren is een politieagent om het leven gekomen.


Londenaars komen bijeen aan Trafalgar Sq

Burgemeester Sadiq Khan van Londen heeft zijn stadsgenoten en iedereen die de stad bezoekt, opgeroepen om vandaag om 19.00 uur (Belgische tijd) een wake te houden aan Trafalgar Square om de slachtoffers te herdenken en op te komen tegen terrorisme. Dit hebben meerdere Britse media gemeld.

Minister van Defensie Michael Fallon heeft gezegd dat de denkpiste is dat de aanslag banden heeft met islamistisch terrorisme, aldus SkyNews en ITV News. Hij voegde eraan toe dat de politie uitzoekt of er nog andere mensen bij betrokken waren en dat de veiligheid van het parlement wordt herzien.

AFP, AP, EPA, Getty

Vier doden bij aanslag

De politie heeft het dodentol van de aanslag bijgesteld naar vier. Een politieman, een vrouw van in de veertig en een man van in de vijftig kwamen om. Ook de vermoedelijke dader overleefde het niet.


Zeven mensen opgepakt

Na de aanslag aan het parlement in Londen zijn bij zes huiszoekingen zeven arrestaties verricht, zo heeft vicecommissaris Mark Rowley van de Metropolitan Police bekendgemaakt. De raids vonden plaats in Londen en Birmingham, alsmede andere plaatsen in het Verenigd Koninkrijk.

Rowley bevestigde dat de aanslag aan vier mensen het leven heeft gekost. Het gaat om de dader, een politieagent, een vrouw tussen 40 en 50 jaar oud, en een vijftiger. Er zijn 29 van een veertigtal gewonden naar een ziekenhuis overgebracht. Zeven van hen verkeren in kritieke toestand.

Nog volgens de politieman wordt nog steeds gedacht dat de dader alleen heeft gehandeld en door het internationaal terrorisme was geïnspireerd.
Het Brits parlement zal vandaag een minuut stilte in acht nemen.


Premier May zal parlement toespreken

Het Britse parlement komt vandaag normaal bijeen en premier Theresa May zal het daarbij toespreken, zo heeft de commerciële zender SkyNews gemeld. Boven Westminster hangt de Union Jack halfstok en er is in de buurt opgevoerde aanwezigheid van de politie.


Politie voert raid uit in Birmingham

Na de aanslag in Londen heeft gewapende politie een raid uitgevoerd in de stad Birmingham. Door media om details gevraagd heeft de Metropolitan Police gezegd omwille van "operationele redenen" niets te willen zeggen. De commerciële zender Sky meldde niettemin dat bij de raid op een huis in Hagley Road arrestaties zijn verricht. Mensen zijn met handboeien aan weggevoerd.

Een niet nader genoemde getuige meldde aan het persbureau Press Association dat drie mensen zijn gearresteerd. De getuige zei ook dat de "man uit Londen" in Birmingham heeft gewoond.

Volgens meerdere media heeft de raid gisterenvond plaatsgevonden. De actie zou te maken hebben met de Hyundai die bij de aanslag in Londen is gebruikt en die in Hagley Road in Birmingham zou zijn gehuurd. De straat is een tijdlang afgesloten geweest.

De stad is een bolwerk van Britse islamisten. Een van de daders van de aanslagen in Parijs en Brussel, Mohamed Abrini, heeft er ook verbleven. Blijkbaar heeft nog niemand de aanslag in de Britse hoofdstad opgeëist.


Slachtoffers uit meerdere landen

Een dag na de aanslag in Londen raken er meer en meer details bekend omtrent de slachtoffers. Onder de ongeveer veertig gewonden zijn er vier leden van een groep studenten van de Universiteit van Edge Hill in Lancashire en drie Franse schoolkinderen. De neergestoken politieman is een 48-jarige echtgenoot en vader.

Staatssecretaris van het Foreign Office Tobias Ellwood heeft nog geprobeerd het leven van de man met mond-aan-mond ademhaling te redden. Volgens berichten in de media heeft Ellwood bij een bomaanslag op Bali zijn broer verloren.

Onder de gewonden zijn ook vijf toeristen uit Zuid-Korea en twee uit Roemenië. Een vrouw die van de brug over de Theems in het water is gevallen, is hevig bloedend teruggevonden en is zwaargewond naar een ziekenhuis overgebracht.


Londen komt op gang

De ochtend komt op gang in Londen. De mensen hebben duidelijk de woorden van hun premier Theresa May in de oren geknoopt en gaan verder met hun leven alsof het een normale dag is. “Morgen (Vandaag, red) zal het parlement zoals gewoonlijk samenkomen. En Londenaars en anderen vanuit de hele wereld die hier naartoe zijn gekomen om deze fantastische stad te bezoeken, zullen opstaan en hun dag zoals gewoonlijk beginnen. Ze zullen op de trein stappen. Ze zullen hun hotels verlaten, ze zullen over deze straten lopen. Ze zullen hun levens leven. We zullen allemaal samen voorwaarts gaan, nooit buigend voor terreur en we zullen nooit toestaan dat de stemmen van de haat ons uit elkaar drijven.”

Wegen naar Westminster blijven dicht

Het ochtendverkeer begint in Londen weer op gang te komen, maar alle invalswegen naar Westminster en Parliament Square blijven voorlopig gesloten.

Raid in Birmingham: auto daar gehuurd?

Een politieraid heeft tussen 23 en 2 uur 's nachts plaatsgevonden in Birmingham. Dat melden de BBC en The Guardian. Het is voorlopig nog onduidelijk of de actie te maken heeft met de aanslag in Londen gisteren. BBC Newsnight stelde gisterenavond al dat de auto die tijdens de aanslag gebruikt werd, gehuurd zou kunnen zijn Birmingham. Dit heeft de omroep echter nog niet kunnen bevestigen.

Volgens een aantal kranten is Scotland Yard samen met de lokale politie massaal binnengevallen bij het adres waar de auto, een donkergrijze Hyundai Tucson, die tijdens de aanslag gebruikt werd, zou zijn geregistreerd. De dader zou er de 4x4 gehuurd hebben. De politie weigert voorlopig alle commentaar.

Australisch-Duits slachtoffer

Onder de gewonden is ook een Duitse vrouw die een permanente verblijfsvergunning in Australië heeft. De auto die de dader bij de aanslag gebruikte, reed over de voet van de vrouw heen.

Trump Jr. onder vuur wegens tweet

De oudste zoon van President Trump, Donald Trump Junior, ligt onder vuur nadat hij vlak na de aanslag in Londen twitterde dat de Londense burgemeester Sadiq Khan gezegd zou hebben dat "terreuraanvallen deel uitmaken van leven in een grote stad". "Dat meen je niet?!", twitterde Trump Jr. De presidentszoon kreeg meteen bakken kritiek over zich heen, aangezien hij het citaat totaal uit de context rukte. Uit het interview, dat vlak na de bomaanslag van vorig jaar in New York werd afgenomen, blijkt dat burgemeester Khan realistisch omging met de mogelijkheid dat Londen ooit nog doelwit van een terroristische aanslag zou worden. "Niets is belangrijker voor mij dan het de veiligheid van de Londenaren" zegt hij in het stuk. "Ik wil er zeker van zijn dat elk bureau en alle betrokkenen bij het beschermen van onze stad de middelen en de expertise hebben die nodig is om te reageren in het geval dat in Londen wordt aangevallen."

Het is onduidelijk of Trump Jr. enkel op de kop afgegaan is, of dat hij het volledige stuk heeft gelezen. Of hij zich realiseerde dat het interview zes maanden oud is, is evenmin bekend.De reacties bleven echter niet uit: Trump Jr. werd er direct van beschuldigd de aanslag voor zijn eigen politieke gewin uit te buiten en het punt van de burgemeester expres uit de context te rukken.

Bloemen, politie en journalisten

De rust is weergekeerd in het hart van Londen. Midden in de nacht is er enkel nog politie op straat - en enkele journalisten. Ook legden enkele mensen bloemen neer voor de slachtoffers.

REUTERS
REUTERS
REUTERS

Trump: "PM is sterk en doet 't goed"

De Amerikaanse president Trump heeft ook via zijn persoonlijke Twitteraccount gereageerd op de aanslag in Londen. "Ik heb vandaag met de Britse premier Theresa May gesproken en mijn condoleances aangeboden. Ze is sterk en doet het heel goed", klonk het. Tegenstanders feliciteerden de president met zijn tweet "waar voor een keer eens niets op aan te merken valt."

Brendan Cox, de man van het vorig jaar vermoorde Britse parlementslid Jo Cox, heeft zich op Twitter uitgesproken over de aanslag in Londen. "Ik geef niets om de naam van de aanvaller. Keith Palmer is de naam die ik zal onthouden", schrijft hij. "Ik hoop dat we de komende dagen de liefde en moed van de slachtoffers zullen onthouden, en niet de haat en lafheid van de daders."

Brendan Cox.
AFP Brendan Cox.

5 Zuid-Koreaanse toeristen gewond

Onder de gewonden zijn ook 5 Zuid-Koreaanse toeristen. Een van de vijf, een 67-jarige vrouw is zwaargewond geraakt bij de aanval. Ze wordt in het St. Mary's ziekenhuis behandeld. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap.


UnionJack op gebouwen, Eiffeltoren zwart

De normaal 's nachts verlichte Eiffeltoren is om middernacht donker geworden om de slachtoffers van de terreuraanslag in Londen te herdenken. In Birmingham kleurt de bibliotheek rood wit en blauw in de kleuren van de Britse vlag. Ook in Tel Aviv wordt de Britse vlag op het stadhuis geprojecteerd.

Volledige verklaring van de politie

De volledige verklaring die antiterreurofficier van Scotland Yard Mark Rowley aflegde:

Agent ongewapend

Mark Rowly, antiterreurofficier van Scotland Yard bevestigt dat de gedode agent Keith Palmer ongewapend was. "Het parlement wordt bewaakt door gewapende en ongewapende agenten, en deze officier was helaas ongewapend", klinkt het. De man diende al 15 jaar bij de politie.

De politie liet eerder op de dag weten dat de overleden agent wel gewapend was, maar later werd bevestigd dat dat niet het geval was, schrijft BBC. De dader, die bekend zou staan bij het gerecht als een haatprediker, werd daarna doodgeschoten door politieagenten die wel gewapend waren. Naast de agent en de dader kwamen nog twee mensen om.

Keith Palmer, de agent die bij de terroristische aanslag om het leven kwam. De 48-jarige man was getrouwd en vader.
AP Keith Palmer, de agent die bij de terroristische aanslag om het leven kwam. De 48-jarige man was getrouwd en vader.

Dodentol loopt op

Ondertussen is het dodental ook opgelopen van vier naar vijf slachtoffers: de politieagent, drie burgers en de dader. Daarnaast vielen er volgens de politie ook veertig gewonden. De politieagent die werd doodgestoken, is Keith Palmer, een 48-jarige gehuwde vader. Hij was al vijftien jaar in dienst.


Dader gekend

Op een persbriefing heeft de politie meegedeeld dat de dader gekend is, maar dat zijn identiteit voorlopig geheim wordt gehouden om het onderzoek niet in gevaar te brengen. De man zou geïnspireerd zijn door het internationaal terrorisme, aldus de woordvoerder.


Trump tweet

Trump heeft de eerste tweet de wereld ingestuurd sinds de aanslag. Hij laat weten Theresa May gesproken te hebben om zijn medeleven te betuigen.

verklaring may

Op dit moment legt de Britse premier Theresa May een verklaring af in 10 Downing Street. Zij was tijdens de aanslag aanwezig in het parlementsgebouw. Ze werd door haar beveiligers afgevoerd en in veiligheid gebracht.

De premier veroordeelt "de zieke en verderfelijke terreuraanslag". De locatie was niet toevallig gekozen, aldus May. "De terrorist koos om het hart van onze hoofdstad aan te vallen, waar mensen van alle nationaliteiten, religies en culturen samenkomen om de waarden van vrijheid, democratie en vrijheid van meningsuiting te vieren."

"Maar laat me duidelijk zijn: iedereen die probeert die waarden te verslaan met geweld en terreur, zal falen." Het dreigingsniveau in het Verenigd Koninkrijk blijft op "ernstig", zo klinkt het. May bevestigt dat er één dader was, maar geeft geen details over zijn identiteit.

Ook verschillende Belgische politici hebben met afschuw gereageerd op de terreur in Londen. "Net op deze dag", schrijft Kris Peeters.

De Londense politie blijft de bevolking oproepen om verdachte zaken te melden.

belgisch dreigingsniveau

De aanslag in Londen blijkt geen onmiddellijke link te hebben die een impact kan hebben op de veiligheidssituatie in ons land. Dat blijkt uit een eerste analyse van Ocad (Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse) op basis van de informatie die op dit moment beschikbaar is, zegt Peter Mertens, woordvoerder van het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken.

"Op basis van de informatie die momenteel beschikbaar is, maakte Ocad een eerste analyse", zegt Mertens. "Er blijkt geen duidelijke link te zijn die impact kan hebben op de veiligheidssituatie in ons land. Het dreigingsniveau blijft daarom behouden op 3, ook de veiligheidsmaatregelen blijven dezelfde." Net zoals al het geval was na de aanslag op de luchthaven van Orly werden verschillende diensten er wel aan herinnerd dat ze waakzaam moeten zijn en dat bepaalde maatregelen van kracht zijn.

Eerder deze dag verklaarde Kamervoorzitter Siegfried Bracke al dat er voor de gebouwen van het federale parlement geen bijkomende veiligheidsmaatregelen werden getroffen. Dreigingsniveau 3 leidde al tot verhoogde veiligheidsmaatregelen voor Kamer en Senaat. Die blijven behouden, van bijsturingen is geen sprake.


vlaggen halfstok

De Britse premier May heeft de opdracht gegeven alle vlaggen in Downing Street halfstok te hangen als teken van respect voor de onschuldige slachtoffers die het leven lieten. Eerder vandaag gaf Scotland Yard al het voorbeeld.

slachtoffers

Er zijn meer details vrijgegeven over de gewonden. Twaalf mensen zijn ernstig gewond, acht lichtgewond, drie slachtoffers zijn ter plekke overleden, aldus de ambulancedienst van Londen. De vierde dode is de dader.

ap

De burgemeester van Londen heeft ook een videoboodschap ingesproken.

wereld reageert

Wereldwijd is met afschuw gereageerd op de aanslag. Leiders betuigden hun medeleven met de Britse bevolking en boden steun aan.

Premier Charles Michel (MR) heeft via Twitter zijn medeleven betuigd aan de slachtoffers van de vermoedelijke terreuraanslag in Londen. "Ons medeleven is bij de rouwenden en alle getroffenen in London. België staat aan de zijde van het Verenigd Koninkrijk in de strijd tegen terreur", tweette de premier aan zijn Britse ambtsgenote Theresa May.

De Amerikaanse president Donald Trump toonde zich eveneens solidair met de Britten. Hij belde na de aanslag met May en bood haar zijn volledige steun aan.

Vanuit Duitsland klonken vergelijkbare geluiden. Bondskanselier Angela Merkel zei in een verklaring dat de Duitsers zij aan zij zullen staan met de Britten in hun strijd tegen het terrorisme.

Ook de Franse president François Hollande belde met de Britse premier om zijn medeleven te betuigen. "Terrorisme raakt ons allen'', zei de Franse president in een reactie.

Parlement niet meer in lockdown

Leden van het Lagerhuis hebben het parlementsgebouw zojuist mogen verlaten. De politici mochten niet vertrekken omdat het gebouw werd uitgekamd. Alle parlementsleden en journalisten zijn inmiddels veilig buiten. Sommigen applaudiseerden voor agenten en bedankten ze.

onduidelijkheid over dader

De dader van de aanslag is, zo meldden Britse media, een zekere Trevor Brooks (35), als "haatprediker" bekend onder de naam Abu Izzadeen. De in Groot-Brittannië geboren Brooks was een "vocaal aanhanger van Islamitische Staat". Maar later luidde het dat Brooks mogelijk niet de dader is, omdat hij nog in de gevangenis zou zitten wegens het ronselen van fondsen voor de terreurbeweging.


CAMERON

De Britse oud-premier David Cameron heeft via Twitter zijn medeleven betuigd aan de slachtoffers van de vermoedelijke terreuraanval. "Mijn gedachten zijn bij de families van de gewonden en doden. Wie onze democratie wil aanvallen met dergelijke barbaarse methodes zal nooit winnen", aldus Cameron.

SAMENVATTENDE KAART

Dit kaartje toont nogmaals aan wat er precies gebeurd is deze namiddag aan het Britse parlementsgebouw.

RV

Twee gewonden in King's College Hospital zijn in kritieke toestand. Zes anderen zijn stabiel. Het ziekenhuis St. Thomas' behandelt twee gewonden. Ze zijn allebei in stabiele toestand.

De mogelijke dader zou vorig jaar veroordeeld zijn tot twee jaar celstraf. Hij was eind 2015 opgepakt in Turkije, in een trein naar Roemenië. Het is niet precies duidelijk waar hij was geweest. Of Izzadeen echt de dader is, is nog altijd niet bevestigd.


#WEARENOTAFRAID

Op sociale media worden veel steunboodschappen gedeeld, met de hashtag #WeAreNotAfraid (of 'wij zijn niet bang')

Twitter

FARAGE:

Ook voormalig UKIP-leider Nigel Farage, vurig brexitaanhanger, heeft gereageerd op Twitter. "Ik ben stevig geschrokken en voel me enorm slecht na wat er is gebeurd in Westminster. Verbaasd dat zoiets kon gebeuren, ben ik echter niet."

MAY VERLAAT AMBTSWONING

Premier May verlaat Downing Street, waar haar ambtswoning is. Ze heeft in de loop van de avond overleg met het Cobra-crisisteam.

ISLAMITISCHE STAAT

Speurders gaan ervan uit dat Islamitische Staat achter de aanslag zit. Zij hebben de terreurdaad alvast nog niet opgeëist. Dat meldt persagentschap Reuters.

NOG GEEN EVACUATIE

De avond valt over London, maar in het parlementsgebouw zitten nog ongeveer duizend mensen te wachten tot ze naar buiten mogen. Ze krijgen water en proberen de moed er in te houden.

Het Britse parlement zal morgen trouwens gewoon open zijn, dat staat op de officiële twitterpagina te lezen.

REUTERS

REACTIE SARKOZY

''Het hart van de democratie is aangevallen. Mijn steun en mijn gedachten voor onze Britse vrienden'', twitterde de Franse oud-president Nicolas Sarkozy.

Nog enkele beelden van deze namiddag.

AP
REUTERS
AFP
EPA
AP

NEW YORK

Ook in New York nemen ze extra veiligheidsmaatregelen, onder meer aan de Britse ambassade.

VIER DODEN

Verklaring Scotland Yard: er is sprake van vier doden en twintig gewonden: twee mensen op de brug zouden het leven hebben gelaten, net als de politieagent. Ook de dader zou overleden zijn.

"We gaan nog altijd uit van één dader, maar doorzoeken het parlement grondig. Er zijn extra agenten op de straten in Londen. We zullen de hulp van het leger inroepen als het nodig is. We roepen op tot eendracht in moeilijke tijden. We bereiden ons voor op zulke gebeurtenissen, maar hopen dat het nooit gebeurt. Helaas is het nu een realiteit geworden.'' Over de motieven of de identiteit van de dader is nog niets geweten.

GEEN BELGISCHE SLACHTOFFERS

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aan onze krant laten weten dat er vooralsnog geen sprake is van Belgische slachtoffers.


Een agent verzoekt geen foto's meer te verspreiden van zijn collega-agent die het leven heeft gelaten.

SCHOOLUITSTAP

Schoolkinderen worden uit het parlementsgebouw geleid. Een aantal scholen uit het hele land hadden vandaag een bezoekje gepland aan het parlementsgebouw. Het zou gaan om een dertiental klassen. Iedereen is ongedeerd.

NIEUW ALARM

Er is sprake van een alarm bij het station Canning Town aan de andere kant van Londen, niet ver van de O2 Arena. Het station sluit de deuren.

AUTO GEKAAPT?

Wat overigens nog volstrekt onduidelijk is: hoe kwam de dader (of daders) aan de auto? Was het zijn eigen auto? Of is de wagen gekaapt, zoals in Berlijn en Nice?


TRUMP & MAY BELLEN

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zojuist zijn medeleven met de Britten betuigd. ''We veroordelen deze verschrikkelijke gewelddaden. Of ze worden uitgevoerd door gestoorde individuen of door terroristen, maakt voor de slachtoffers geen verschil.''
Weinig bondgenootschappen zijn zo hecht als die tussen Washington en Londen.

Het Witte Huis laat intussen ook weten dat president Trump en premier May elkaar zojuist hebben gesproken.


Op een foto is te zien hoe rond de vermoedelijke dader twee messen op de grond liggen.

Belga

AGENT OVERLEDEN

De neergestoken agent is ter plekke overleden, meldt de BBC. Dat nieuws is ook officieel bevestigd.

TWEEDE VERDACHTE?

BBC meldt dat er twee verdachten zouden zijn. Ook 'The Daily Telegraph' zegt nu dat een mogelijke tweede dader nog niet gevonden is.

CHARLES MICHEL REAGEERT

Charles Michel heeft zopas gereageerd via Twitter op de terreuraanslag: "België staat zij aan zij met Verenigd Koninkrijk in de strijd tegen terreur."

De diensten van de London Ambulance hebben op Westminster Bridge zeker tien mensen met verwondingen behandeld. Dat meldt Pauline Cranmer, adjunct-directeur voor operaties. "We werden om 14.40 uur (Britse tijd) opgeroepen, en de eerste ambulance kwam zes minuten later aan", meldt Cranmer. "We hebben een aantal middelen ter plaatse gestuurd, waaronder ambulanceploegen, de 'Air Ambulance' en ons 'Hazardous Area Response Team'."

Cranmer voegt eraan toe dat haar diensten in nauw contact staan met andere hulpverleningsdiensten. "Prioriteit is ervoor te zorgen dat patiënten zo snel mogelijk medische hulp krijgen." De dienst vraagt tot slot ook aan de bevolking van Londen om enkel te bellen bij echte noodgevallen.


BURGEMEESTER LONDON BEDANKT HULPDIENSTEN

Jeremy Corbyn, de leider van de Britse Labour-partij, heeft via Twitter gereageerd op het terroristische incident. "Onze gedachten zijn bij de slachtoffers van deze verschrikkelijke aanval, bij hun familie en vrienden", aldus de oppositieleider.

Ook de Londense burgemeester Sadiq Khan heeft intussen gereageerd. "Ik heb gesproken met de politiecommissaris. De London Metropolitan Police voert het onderzoek. Mijn gedachten zijn bij de getroffenen en hun families", aldus Khan. De burgemeester bedankt de hulpdiensten ook voor hun harde en moedige werk "in uitzonderlijk moeilijke omstandigheden".

Ook verschillende Britse parlementsleden, van wie er een heel aantal aanwezig waren in het parlement op het moment van de aanslag, hebben op Twitter lof voor de "snelle en efficiënte" reactie van de hulpdiensten, die meteen na de aanval massaal ter plaatse kwamen. De parlementsleden mogen het Britse Lagerhuis intussen nog altijd niet verlaten.

EVACUATIE REUZENRAD

Om 17.50 Belgische tijd hebben de mensen die vastzaten in The London Eye, het reuzenrad mogen verlaten.

Zopas is ook begonnen met de evacuatie van de kantoren van de parlementairen, die tegenover het parlementsgebouw liggen.

DRIE GEWONDE AGENTEN

Zeker drie agenten zouden gewond zijn geraakt, meldt Sky News nu.


Premier Theresa May zal later op de dag een vergadering voorzitten van het Cobra-crisiscomité van de regering, zo laat een woordvoerder van Downing Street weten. May is intussen veilig in haar ambtswoning.


BUCKINGHAM PALACE SLUIT

De poorten van Buckingham Palace worden uit voorzorg gesloten.

TWEEDE DODE BEVESTIGD

Een van de dodelijke slachtoffers zou een vrouw zijn. Ze zou op Westminster Bridge gelopen hebben toen ze een auto zag naderen. De vrouw vluchtte vervolgens de straat over en kwam onder de wielen van een bus terecht.

VROUW GERED UIT THAMES

Volgens een journalist van ITV is een vrouw uit de Thames gered, en werd ze op de oever behandeld door hulpverleners. Ze zou op Westminster Bridge gestaan hebben tijdens de aanval met de 4x4.


PARLEMENTSLID HELPT AGENT

Parlementslid Tobias Ellwood deed alles om het leven te redden van de agent die werd neergestoken voor het parlementsgebouw, zo meldt 'The Telegraph'. Het conservatieve parlementslid gaf de agent mond-op-mondbeademing en drukte de bloedstroom af bij zijn verwondingen. Ellwood, een voormalige militair, bleef bij de agent tot de traumahelikopter arriveerde. Volgens een bron dicht bij het parlementslid had de agent meerdere steekwonden.

Parlementslid Tobias Ellwood.
AP Parlementslid Tobias Ellwood.

Het parlementsgebouw is nog steeds in 'lockdown'.

IS DIT VERDACHTE?

Is dit de verdachte? Op verschillende Engelstalige media circuleren foto's van een man die wordt weggebracht op een draagberrie. Hij wordt ook onder schot gehouden.

AP

VERKLARING POLITIE

De verklaring van de Londonse politie is afgelopen. Er kan nog niet veel gezegd worden. "Er zijn enkele slachtoffers gevallen, onder wie agenten, maar we kunnen niets zeggen over het aantal en hun toestand. We gaan wel uit van een terreuraanslag."


FRANSE STUDENTEN

Volgens de krant 'The Telegraph' zouden drie Franse studenten gewond zijn geraakt terwijl ze op de Westminster Bridge liepen. Dat heeft hun leraar bevestigd.


TWEE DODEN

Sky News meldt dat er ook een tweede dode valt te betreuren.

IS-AANHANGERS APPLAUDISEREN

Aanhangers van IS laten zich horen op sociale media en posten vreugdeberichten over wat er in London is gebeurd.

AGENTEN SCHIETEN

Het moment dat agenten beginnen te schieten, gefilmd door een toerist uit Taiwan.

De chaos is compleet.

AP

VERDACHT PAKKET?

De ontmijningsdienst is naar het parlementsgebouw gestuurd om een verdacht pakket te onderzoeken dat in een voertuig werd aangetroffen. Dat meldt 'The Independent'. De ontdekking van het verdachte pakket heeft volgens een aankondiging in het parlement een geplande evacuatie verhinderd.


De politie in London legt straks een eerste verklaring af.

VAST IN HET REUZENRAD

De bezoekers van The London Eye, het beroemde reuzenrad in de Britse hoofdstad, is gestopt met draaien. Mensen worden voorlopig niet vrijgelaten uit de attractie. Dat meldt The London Eye zelf op Twitter. De bezoekers zitten er al meer dan een uur vast. "Er is een incident gaande op Westminster Bridge en in de buurt van het Westminster Palace. Dit incident is nog niet voorbij en we kunnen op dit moment geen details geven over wat er precies gebeurd is. We houden op dit moment al onze bezoekers in de attractie, zoals de veiligheidsprocedures voorschrijven. De veiligheid van onze bezoekers en van ons personeel zullen altijd onze eerste prioriteit zijn", klinkt het op Twitter.

Het is niet duidelijk hoeveel mensen zich momenteel in The London Eye bevinden. Volgens een Spaanse toerist die zich op het rad bevindt, zitten de bezoekers al zeker een uur vast, meldt de website van The Guardian.

Lagerhuislid Barry Sheerman deelt foto's vanuit het Lagerhuis, waar hij met zijn collega's verschanst zit.

NIEUWE BEELDEN

Er zijn nieuwe beelden opgedoken van net na de aanslag. De auto staat tegen het hek van het parlementsgebouw, op de achtergrond zijn schoten te horen.

REACTIE STURGEON

Verklaring Schots premier Nicola Sturgeon: "Gedachten zijn bij iedereen in Westminster en bij de dappere hulpdiensten."

ZEKER ÉÉN DODE

Na de aanslag rond het Britse parlement is zeker één vrouw omgekomen. Andere mensen liepen "catastrofale" verwondingen op. Dat meldt het Britse persbureau Press Association op basis van een jonge dokter die in het vlakbijgelegen Saint Thomas-ziekenhuis werkt.

De Londense Ambulancedienst heeft de terreurdaad intussen uitgeroepen tot "ernstig" incident. "Onze prioriteit is patiënten beoordelen en verzekeren dat ze behandeld worden en zo snel mogelijk naar een ziekenhuis overgebracht worden."

VERSCHANST

Lid van het Lagerhuis Simon Danczuk zegt tegen CNN dat de leden van het parlement in groepen van twintig zullen worden weggevoerd. "Weet niet waar naartoe, jullie weten waarschijnlijk meer dan wij''. Lagerhuis zit verschanst binnen.


REACTIE VAN GRIEKEN

De eerste reactie uit de Belgische politiek, is er eentje van Vlaams Belang. Tom Van Grieken, voorzitter van het Vlaams Belang tweet: "Indien men niet snel de juiste keuzes maakt, zullen we herdenkingen bijven organiseren."

FACEBOOK

De sociaalnetwerksite Facebook heeft haar zogenaamde 'safety check' geactiveerd. Wie zich in London bevindt, kan aangeven dat hij of zij veilig is.


De Amerikaanse president Donald Trump zou zijn gebrieft over wat er in London is gebeurd, maar het is nog wachten op een reactie. Verwacht wordt dat die echter snel zal komen.

WAT BIJ ONS?

Er worden voorlopig geen bijkomende veiligheidsmaatregelen getroffen voor de federale parlementsgebouwen in ons land. Dat zegt de woordvoerster van Kamervoorzitter Siegfried Bracke. "De situatie wordt wel op de voet gevolgd."


TIENTALLEN GEWONDEN

Volgens nieuwszender CNN is er sprake van "tientallen en tientallen gewonden".

Getty Images
Getty Images

GETUIGENIS

Een verslaggever reageert wat hij heeft gezien: ''Rennende gillende menigte, dader rent door poort, steekt agent, rent verder, politie schiet twee keer en hij valt.''

MARK RUTTE REAGEERT

"Afschuwelijke beelden uit London", tweet Mark Rutte. "We leven mee met de Britten."

Politiemensen en andere veiligheidsfunctionarissen kammen het hele parlementsgebouw in Londen uit op zoek naar mogelijke verdachten of andere gevaren. Dat bericht de zender Sky News. Het gebouw is nog steeds afgesloten en het zal nog even duren voordat alle ruimten zijn onderzocht. Bij de operatie zijn talrijke agenten betrokken. De aanwezigen, onder wie parlementsleden, mogen het gebouw momenteel niet verlaten.


SCHOTLAND

De Schotse conservatieven willen dat het debat over het onafhankelijkheidsreferendum stopt vanwege de aanslag in Londen. Dat wil de voorzitter echter niet, tot onvrede van de parlementsleden in Edinburgh. Het parlement zou vandaag normaal stemmen over een nieuw referendum over afscheiding. UPDATE: het debat wordt uiteindelijk toch opgeschort.


KAARTJE

Samenvattend: een auto zou verschillende voetgangers hebben aangereden op Westminster Bridge en vervolgens tegen het hek van het parlementsgebouw zijn gecrasht. Twee personen zouden op de grond liggen, maar het is nog niet zeker om wie het precies gaat.

RV

GETUIGENIS

Ooggetuigen omschrijven "een Aziatische man van middelbare leeftijd" die een mes bij zich had. Jayne Wilkinson tegen 'The Telegraph': "We waren foto's aan het nemen van de Big Ben en zagen mensen onze kant op rennen. Toen zagen we een Aziatische man, een veertiger, met een mes van 20 tot 24 centimeter lang. Daarna hoorden we drie schoten en staken we de straat over. De man lag op de vloer in een plas bloed. Hij droeg een lichte jas, een donkere broek en een hemd. Hij rende door de poort richting het parlement, de politie zat hem achterna."


GROTE POLITIEMACHT OP DE BEEN

EPA
Getty Images
EPA

De Londonse politie heeft op Twitter gevraagd beelden van de aanslag te sturen.

STAND VAN ZAKEN

- Rond 15.40 uur Belgische tijd heeft een auto meerdere mensen aangereden op Westminster Bridge, de brug naast het parlementsgebouw

- Een agent is neergestoken en zou aan zijn verwondingen zijn overleden

- De dader is neergeschoten en naar het ziekenhuis overgebracht

- Nog geen bevestiging van doden en/of gewonden, maar er zouden er "tientallen" zijn

- Premier Theresa May is in veiligheid gebracht

- De parlementsleden mogen het parlementsgebouw niet verlaten


'Daily Mail' meldt dat de dader zwaargewond zou zijn afgevoerd naar het ziekenhuis. De politieagent die neergestoken zou zijn aan het parlementsgebouw, zou overleden zijn. Iemand zou alvast "onder een rood deken" weggevoerd zijn.

De politie in London roept iedereen op kalm te blijven, maar laat op Twitter ook weten dat ze iedereen bedankt voor de hulp. De politie laat ook nog weten de aanval te zien als een terroristische aanslag "tot we meer informatie hebben".

FOTO'S

Een tiental voetgangers zou gewond zijn geraakt op Westminster Bridge. Omstaanders proberen zo goed als mogelijk te helpen.

REUTERS
REUTERS
RV

Getuigen melden dat er “luide knallen” werden gehoord in de omgeving. In totaal zou drie à vier schoten gehoord zijn. Er zou ook een man met een mes ter plaatse gezien zijn.

PREMIER VEILIG

Premier Theresa May dook weg in een auto toen de schoten werden afgevuurd. Het parlement is in lockdown, de parlementsleden kregen het bevel binnen te blijven. Een agent liep steekwonden op tijdens het incident buiten het parlementsgebouw, zo bevestigt ook Sky News.


Op een filmpje dat op Twitter is verschenen, zien we enkele slachtoffers liggen op Westminster Bridge nadat een auto verschillende voetgangers van de weg zou hebben gemaaid.

Een BBC-verslaggever meldt dat een politieagent zou zijn neergestoken aan het parlementsgebouw. Dat heeft de leider van het Lagerhuis aan persagentschap Reuters gemeld.


Rond 2.35 uur deze namiddag (lokale tijd, Belgische tijd één uur later) heeft de politie verschillende schoten afgevoerd voor het Britse parlementsgebouw. De Engelse nieuwswebsite 'Daily Mail' meldt dat er drie mensen neergeschoten zouden zijn. Een auto zou op Westminster Bridge eerst vijf mensen van het voetpad gemaaid hebben en tot stilstand zijn gekomen tegen de veiligheidshekkens van het parlement. De politie zou vervolgens schoten hebben afgevuurd nadat een man met een mes zich toegang tot het parlement zou hebben willen verschaffen. Een helikopter is ter plaatse, de volledige omgeving is afgezet. Het parlement is in lockdown gegaan.

Aan het Brits parlement zou zich deze namiddag een schietpartij hebben voorgedaan. De omgeving is volledig afgesloten, het parlement is in lockdown gegaan. Sommige media melden dat er twee mannen zijn neergeschoten voor het gebouw nadat een auto enkele voetgangers van de weg had gemaaid.41 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • ProErdogan

  Westen levert wapens aan teroristen? Heb ik dat goed gelezen? Dat kan gwn niet... of wel?

 • ik weet het

  Zij is niet bang neen, ze begeeft zich dan ook niet tussen gewone mensen.

 • Frans Peeters

  May en andere politici moeten geen schrik hebben ze.hebben body garts rondom zich. De slachtoffers van terreur zijn gewone stervelingen zoals ik .

 • Kris Goven

  Altijd altijd raar, man gekend bij de politie men doet niks. Dan gebeurd er wat iedereen paniek en media begint te zeiken . Slachtoffers krijgen meteen een gezicht en de dader later. Dan arresteren ze hoop opeens en weten wij wie niet ze zijn ... Elk van deze gebeurtenis stinkt en wij zullen altijd het slachtoffer worden door het echte gespuis DE POLITIEKERS .

 • Patrick bloemen

  En dan helpen ze die moordenaar ook nog ??? Gelukkig zijn zijn ogen voorgoed gesloten

Meld een bug