Ga naar de mobiele website
^ Top

Dit doet een miljardair met z'n geld: ex-burgemeester New York schenkt steden vijf miljoen dollar om obesitas en kanker te bestrijden

De achtste rijkste man ter wereld en ex-burgemeester van New York Michael Bloomberg is begaan met gezondheidszorg en het klimaat. Zo nam hij het al op tegen de frisdrankindustrie.
AP De achtste rijkste man ter wereld en ex-burgemeester van New York Michael Bloomberg is begaan met gezondheidszorg en het klimaat. Zo nam hij het al op tegen de frisdrankindustrie.
Michael Bloomberg, voormalig burgemeester van New York en achtste rijkste man ter wereld, lanceert een wereldwijde campagne tegen niet-besmettelijke ziekten als kanker en obesitas. Veertig steden krijgen elk 5 miljoen dollar om de ziekten te bestrijden.

Bloomberg, met een geschat vermogen van tegen de 50 miljard dollar, raakte internationaal bekend als de burgemeester van New York die het opnam tegen de frisdrankindustrie. Na zijn burgemeesterschap zette hij zich al in voor de strijd tegen de klimaatverandering en in 2016 werd hij aangesteld als ambassadeur 'niet-besmettelijke ziekten' voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

In die strijd doet hij nu ook zelf een flinke duit in het zakje. Zijn stichting Bloomberg Philanthropies geeft aan liefst veertig grote steden een bijdrage van 5 miljoen dollar voor projecten rond niet-besmettelijke ziekten en verwondingen. Die krijgen doorgaans minder aandacht dan hun besmettelijke collega's als malaria of tuberculose, maar ze zijn daarom niet minder dodelijk. Hartaandoeningen, hersenbloeding, longaandoeningen en diabetes zijn samen met verkeersongelukken wereldwijd verantwoordelijk voor 44 miljoen doden per jaar, of acht op de negentien overlijdens wereldwijd.

"Kleine aanpassingen op lokaal niveau kunnen veel van die levens redden", zegt Bloomberg. "Het Partnerschap voor Gezonde Steden verenigt burgemeesters die een gezonder leven voor hun burgers willen. Hun acties kunnen miljoenen doden vermijden, de gezondheid van volgende generaties beschermen en steden welvarender maken."

Burgemeesters willen een gezonder leven voor hun burgers. Hun acties kunnen miljoenen doden vermijden, de gezondheid van volgende generaties beschermen en steden welvarender maken

Michael Bloomberg

Meer macht

Dat Bloomberg zich op steden richt, is geen toeval. Een meerderheid van de wereldbevolking leeft intussen in de stad, en burgemeesters zijn goed gepositioneerd om de strijd tegen de ziekten te voeren. "Steden hebben de macht om veranderingen door te voeren die hun burgers beschermen", zegt Margaret Chan (hoofd van WHO). "Miljoenen levens kunnen gered worden van kanker en longaandoeningen door bijvoorbeeld voedsel gezonder te maken, fysieke activiteit makkelijker te maken, werkplekken rookvrij te maken of reclame voor tabak te verbieden. En veiligere wegen met voldoende plek voor fietsers en voetgangers vermijden niet alleen ongelukken, maar promoten meteen ook fysieke activiteit."

Veertig steden

Het volgende anderhalf jaar zullen de veertig deelnemende steden samenwerken met Bloomberg Philanthropies om een van de tien voorgestelde campagnes te voeren, zoals een rookvrije stad creëren of het aantal verkeersongelukken terugdringen door een lagere maximumsnelheid op te leggen. Naast de financiële steun van vijf miljoen dollar krijgen ze daarvoor ook bijstand van technische experts en een wereldwijd netwerk van burgemeesters. De lijst van deelnemende steden is erg uiteenlopend: Addis Abeba, Kathmandu, Mexico-Stad, Mumbai en Rio de Janeiro doen mee, maar bijvoorbeeld ook Boston, Londen en San Francisco.

Meer over2 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Gino De Neef

    Maar hij spendeert miljarden om het wettelijk recht om een wapen te bezitten in de VS ongedaan te maken, om anti-Trump initiatieven te steunen en om zowat elke conservatief gestemde wet in de VS aan te vechten.

  • Lewis De Leeuw

    5 miljoen is al iets... Maar ook slechts 1/10000ste van z'n vermogen. Om nu te doen alsof dat een groot offer is... Als de rijken dat eerder hadden gedaan en veel meer hadden geschonken, waren deze ziektes misschien al lang uitgeroeid.

Meld een bug