Dispuut over verplichte legerdienst en vrijstellingen voor ultra-orthodoxen leidt in Israël tot vervroegde verkiezingen

Premier Benjamin Netanyahu
REUTERS Premier Benjamin Netanyahu
Israël zal vervroegde verkiezingen op 9 april 2019 organiseren. Dat meldde de woordvoerder van huidig premier Benjamin Netanyahu op Twitter nadat Netanyahu de leden van de coalitie had gesproken.

“De leiders van de coalitie besloten unaniem om het parlement te ontbinden en begin april nieuwe verkiezingen te organiseren”, aldus de woordvoerder. De verkiezingen waren oorspronkelijk voorzien voor november 2019. Maar de crisis over militaire dienstplicht waarvoor ultra-orthodoxen werden vrijgesteld, leidde uiteindelijk tot de vervroegde stembusgang. 

Terwijl de dienstplicht in Israël eigenlijk voor iedereen geldt, werd een uitzondering gemaakt voor ultra-orthodoxe joden. Het Israëlisch leger zit immers niet te wachten op de mannen met hoge hoeden en zwarte pakken. De uitzonderlijke vrijstelling –die al werd ingevoerd tijdens het beleid van de eerste premier van Israël, David Ben-Gurion- leidde tot enorm veel woede en protest bij de rest van de Israëlische bevolking. Maar de regel afschaffen, bleek ook niet mogelijk. Verschillende rechts-religieuze coalitiepartners verhinderden dat. “Het is te moeilijk om wetten te laten stemmen. We hebben nieuwe verkiezingen nodig”, zo zou Netanyahu volgens de Israëlische krant Haaretz verklaard hebben aan de leider van de meerderheidspartijen.

Vierde ambtstermijn

De vervroegde verkiezingen in Israël moeten ervoor zorgen dat de huidige regering “een duidelijk mandaat krijgt om haar weg voort te zetten”, zei Netanyahu later tijdens een bijeenkomst van zijn partij Likoed in Jeruzalem. Benjamin Netanyahu is intussen bezig aan zijn vierde ambtstermijn en regeert met ijzeren vuist. Maar hij heeft een krappe meerderheid van 61 van de 120 zetels in het parlement, en die hoopt de huidige coalitie met de verkiezingen uit te breiden. 

De huidige rechts-religieuze regering vormt dan ook “de kern van een toekomstige coalitie”, stelde Netanyahu. Hij legde ook de nadruk op de resultaten die de regering op politiek, economisch en militair vlak heeft neergezet. “We hebben veel gedaan voor de Israëlische burgers en we blijven op deze manier doorgaan”, klonk het. Ook de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen, werd daarbij als een belangrijke verwezenlijking aangeduid.

De meerderheid van de Israëlische regering was onder druk komen te staan sinds Yisrael Beiteinu, de partij van gewezen minister van Defensie Avigdor Lieberman, in november uit de coalitie stapte. Sindsdien beschikt de coalitie nog slechts over 61 van de 120 zetels in het parlement, waardoor het bij elke stemming in de Knesset weer nagelbijten is voor de regering. Bovendien staat Netanyahu ook onder druk als gevolg van een corruptiezaak. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.