Directeur Air France vlucht voor boze menigte na geschrapte banen

Reorganisatie kost 2.900 jobs

Xavier Broseta, de HR-baas van Air France, ontvlucht de boze menigte zonder hemd.
REUTERS Xavier Broseta, de HR-baas van Air France, ontvlucht de boze menigte zonder hemd.
Zeker 2.900 werknemers van Air France zullen de komende jaren hun baan verliezen, onder wie 1.700 mensen die tot het grondpersoneel behoren, 900 stewards en stewardessen en 300 piloten. Dat bevestigen de vakbonden na een presentatie door de directie van Air France. Bij het hoofdkantoor in Parijs staan honderden woedende werknemers te demonstreren. Directeur personeelszaken Xavier Broseta moest zonder hemd een boze menigte ontvluchten. In totaal raakten zeven mensen gewond.

Het management van Air France zegt naar aanleiding van de demonstraties een klacht voor geweldspleging te gaan indienen.

Met de ontslaggolf en reorganisatie wil het bedrijf een groot deel van de 1,1 miljard euro aan bezuinigingen afdwingen. Volgens de bonden worden komend voorjaar vijf vliegtuigen uit de vloot gehaald en in het najaar nog eens negen. Vijf routes komen helemaal te vervallen. Bestellingen voor de Boeing 787 Dreamliner worden opgeschort.

De directie van Air France wilde net als zustermaatschappij KLM piloten, stewardessen en grondpersoneel verleiden meer te werken voor hetzelfde salaris in ruil voor behoud van werk. Vorige week mislukte echter het overleg tussen de directie en de piloten-vakbonden. Doordat het voorstel het niet haalde voelt de directie zich gedwongen de salariskosten te drukken door personeel te ontslaan.

Xavier Broseta.
REUTERS Xavier Broseta.

Air France eiste een productiviteitsstijging van 17 procent van de vliegers. Zo zouden zij honderd vlieguren per jaar extra moeten maken, tegen hetzelfde salaris. De piloten wilden slechts tijdelijk akkoord gaan met extra vlieguren, alleen op vrijwillige basis. Volgens de directie zou dit neerkomen op een productiviteitsstijging van 2 tot 4 procent. Onvoldoende om de concurrentie met prijsvechters en Arabische maatschappijen als Emirates en Etihad vol te houden. Daarom wil Air France nu hard ingrijpen.

AFP

Verziekt

Het sociaal klimaat bij Air France is al geruime tijd verziekt, waardoor arbeidsonrust en stakingen in het verschiet liggen. Vandaag vergaderde de ondernemingsraad van de luchtvaartmaatschappij, maar de bijeenkomst werd aan het einde van de ochtend opgeschort omdat boze werknemers de zaal waren binnengedrongen. Veel mensen zijn op initiatief van de vakbonden aan het staken voor het hoofdkantoor. De toon van de afgelopen maanden belooft weinig goeds.

In juni sloot vakbondsvoorzitter Emmanuel Mistrali een nieuwe grote staking uit, omdat het bedrijf aan de rand van de afgrond zou staan. Het is de vraag of die belofte standhoudt als Air France duizenden mensen zal ontslaan - een ongekend harde maatregel in de geschiedenis van het bedrijf. De staking van vandaag, die vooralsnog relatief klein is, zorgt voor vertragingen op de Franse vliegvelden. Tot nu toe zijn nog geen vluchten geannuleerd.

Tijdens het protest raakten uiteindelijk zeven mensen gewond. De gewonden zijn twee bewakers - van wier er één eventjes in coma vertoefde - en vijf werknemers van Air France, onder wie personeelsdirecteur Xavier Broseta, Pierre Plissonier (verantwoordelijke voor de langeafstandsactiviteiten) en drie andere directieleden.

Ook de directeur Pierre Plissonnier moest vluchten.
AFP Ook de directeur Pierre Plissonnier moest vluchten.
PHOTO_NEWS