Diplomatieke rel: "Boem, de volgende." Frankrijk niet opgezet met toneeltje Trump over terreur Parijs: "Beschamend en obsceen"

Door meerdere terroristische aanslagen in de Franse hoofdstad vielen op 13 november 2015 130 doden. De meeste slachtoffers stierven in de Bataclan, waar terroristen negentig mensen ombrachten. De Amerikaanse president speelde de terreur na.
EPA Door meerdere terroristische aanslagen in de Franse hoofdstad vielen op 13 november 2015 130 doden. De meeste slachtoffers stierven in de Bataclan, waar terroristen negentig mensen ombrachten. De Amerikaanse president speelde de terreur na.
In Frankrijk wordt boos gereageerd op de toespraak van de Amerikaanse president Donald Trump bij wapenlobby NRA. Hij speelde na hoe terroristen hun gijzelaars ombrachten in concertzaal Bataclan. "Beschamend en obsceen", oordeelt François Hollande, die tijdens de aanslagen in 2015 president was van Frankrijk.

Trump wilde de boodschap overbrengen dat de bloedige aanslag in Parijs anders had kunnen aflopen als iemand in de zaal een vuurwapen had gehad. Hij schetste daarbij hoe de extremisten "de tijd namen'' voor het doodschieten van hun slachtoffers. "Boem, de volgende'', riep de president herhaaldelijk, terwijl hij een pistoolgebaar maakte met zijn hand. "Niemand heeft wapens in Parijs. Niemand. En we herinneren allemaal hoe er 130 mensen gedood werden en veel mensen vreselijk, vreselijk gewond werden", verklaarde Trump.

De uitspraken van de president vielen slecht in Frankrijk. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten de uitspraken van Trump af te keuren. Het departement eist dat respect wordt getoond voor de nagedachtenis van de slachtoffers. Ook stelt het ministerie dat laagdrempelige toegang tot vuurwapens geen bescherming biedt tegen aanslagen, maar het juist makkelijker kan maken om terreurdaden voor te bereiden. De Parijse burgemeester Anne Hidalgo uitte eveneens stevige kritiek. Ze noemde het optreden van Trump "minachtend en onwaardig". 

Volgens de woordvoerster van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken Agnès von der Mühll, is Frankrijk trots dat het een land is waar de aanschaf en het bezig van vuurwapens strikt gereglementeerd is. Ze benadrukte nog dat de aanslagen in Parijs vanuit het buitenland gepland werden en gecoördineerd en uitgevoerd werden met "oorlogswapens".

Ook François Hollande, die Frans president was tijdens de aanslagen in 2015, heeft de uitspraken van Trump uitdrukkelijk verworpen. "Donald Trumps beschamende opmerkingen en schaamteloze aanstellerij zeggen veel over hoe hij over Frankrijk en zijn waarden denkt. De vriendschap tussen de volken zal niet aangetast worden door zijn gebrek aan respect en woede", aldus Hollande op Twitter.

Macron wil samenwerken

In een interview met Le Journal du Dimanche gaf Emmanuel Macron vandaag wel aan dat hij politiek en militair meer wil samenwerken met de VS in de strijd tegen terrorisme. Hij wil dat Parijs en Washington een gezamenlijke strategie ontwikkelen in de strijd tegen extremisten en in de oorlog in Syrië. Hij verwees in het interview met Le Journal du Dimanche naar de gezamenlijke aanval van de VS, Frankrijk en Groot-Brittanië tegen Syrië in april. De Franse president noemde de gecoördineerde militaire operatie "complex en zeer succesvol".

Ook kritiek vanuit Groot-Brittannië

Trump krijgt ook vanuit Groot-Brittannië kritiek vanwege zijn speech. De president vergeleek een ziekenhuis in Londen met een oorlogsgebied. "Ze hebben geen vuurwapens. Ze hebben messen'', zei Trump, die omschreef hoe de vloeren van het ziekenhuis ondanks strenge vuurwapenwetgeving onder het bloed zouden zitten. "Messen, messen, messen'', somde de president op, terwijl hij steekgebaren maakte.
326 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Don Tessers

  Trump waar iedereen zo´n grote afkeer van hadden tijdens de verkiezingen en dat hij deze won, heeft weer een punt. Europa doet niets, wel een gigantische invasie toelaten waarbij het zeker is dat er jihadstrijders tussen zitten. Ze mogen zelfs niet teruggestuurd worden. Hoe ziek kan een continent worden en zijn burgers in de steek laten. Maar er komt een dag van vergelding, dat is zeker. De burgers pikken het niet langer.

 • Clement Asselman

  De Fransen hebben altijd problemen gehad met de waarheid!

 • Frankie Van Damme

  Niemand een wapen Johan Bekaert, dat is Utopia en dat hebben we al veel mee gemaakt dat dit niet zo is...Gangsters zullen altijd bewapend zijn, burgers zouden dat beter ook doen! Trouwens het zijn niet de wapens dat dood en vernieling zaaien, het zijn de mensen die het wapen hanteren!

 • Mario Bocque

  Het heeft niet lang geduurd, de liefde. En dat na al dat gekus !

 • guy Van Deun

  Als Macron nog eens mijnheer de President gaat zoenen is dat zo vergeten.