Dilma Rousseff opnieuw kandidaat voor Braziliaanse presidentsverkiezingen

Dilma Rousseff
AFP Dilma Rousseff
De huidige president van Brazilië, Dilma Rousseff, heeft gisteren bevestigd dat ze bij de volgende presidentsverkiezingen in oktober opnieuw kandidaat is. Haar nieuwe kandidatuur is volgens bepaalde waarnemers omstreden omdat ze in de peilingen achteruitgaat en omdat er stemmen opgaan die eisen dat ex-president Luiz Inacio Lula da Sulva zich opnieuw kandidaat moet stellen.

"Als ik opnieuw kandidaat ben, zou ik graag de steun genieten van de basis", zei Rousseff tijdens een interview met een Braziliaanse lokale radio. "Maar zelfs als dat niet het geval, zal ik er voluit voor gaan."

Leden van de oppositie opperden begin deze week nog dat Lula da Silva, president van 2003 tot 2010 en mentor van Rousseff, zich opnieuw kandidaat zou moeten stellen. Rousseff negeerde woensdag dat voorstel.

Lula da Silva zelf, die nog altijd erg populair is en nog politiek actief is in Brazilië, liet al ettelijke keren weten dat hij niet opnieuw presidentskandidaat is. "Dilma gaat zeker winnen" liet hij eerder al optekenen.

De populariteit van Rousseff is tanende. In de zomer van vorig jaar waren er vrijwel dagelijks massademonstraties in het Zuid-Amerikaanse land uit protest tegen corruptie en geldverslindende projecten zoals de Confederations Cup en het WK Voetbal.