Dijsselbloem wil deal met Griekenland tegen 24 mei

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem.
EPA Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem.
De eurolanden zullen vandaag geen besluiten nemen over het verlichten van de enorme schuldenberg van Griekenland. Wel staat het onderwerp vandaag op de agenda van de vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden in Brussel. Dat zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem voorafgaand aan het overleg.

"We zijn nog niet zo ver. We gaan voor het eerst inhoudelijk spreken over het proces, over hoe het eruit kan komen te zien, of het nodig is en onder welke voorwaarden", zei Dijsselbloem.

Daarna zullen de experts van de geldschieters aan Griekenland aan het werk worden gezet om dat proces uit te werken. Tijdens de volgende eurogroep, op 24 mei, kan er dan wellicht een knoop worden doorgehakt over maatregelen die de schuldenlast kunnen verlichten, schetste Dijsselbloem.

Schulden niet kwijtschelden

Het is uitgesloten dat de schulden kwijtgescholden worden, onderstreepte hij nogmaals. De looptijd van de leningen of de rente kunnen eventueel wel worden aangepast.

Vorige zomer kwamen Griekenland en de geldschieters een nieuw leningenprogramma overeen van maximaal 86 miljard euro. In ruil voor het geld moest Athene forse bezuinigingen en hervormingen doorvoeren.
De Griekse regering loodste gisteravond nog bezuinigingsmaatregelen door het parlement. De eurogroep zal toetsen of die conform de gemaakte afspraken zijn. Als het oordeel positief is, kan ze geld uit het steunpakket vrijmaken.

Grieks premier Alexis Tsipras, gisteren tijdens een parlementaire sessie over de bezuinigingsmaatregelen.
AFP Grieks premier Alexis Tsipras, gisteren tijdens een parlementaire sessie over de bezuinigingsmaatregelen.