Dijsselbloem even aan de slag bij Europees noodfonds

ap
Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem wordt tot midden januari "strategisch adviseur" bij het Europese noodfonds ESM. Dat heeft het ESM donderdag meegedeeld. Zo kan de aftredende Nederlandse minister tot het einde van zijn mandaat als eurogroepvoorzitter genieten van een salaris en van een onkostenvergoeding.

Dijsselbloem maakt geen deel meer uit van de nieuwe Nederlandse regering die later deze maand aantreedt. Wel blijft hij tot midden januari voorzitter van de eurogroep, de maandelijkse bijeenkomsten van de ministers van Financiën van de eurolanden. In december kiezen deze ministers een nieuwe voorzitter.

"Gedurende deze overgangsperiode" zal het ESM Dijsselbloem "een bureau en logistieke ondersteuning" ter beschikking stellen. De sociaaldemocraat wordt vergoed voor zijn diensten als adviseur. Volgens het Financieele Dagblad zou hij zo'n 14.500 euro per maand verdienen. Dijsselbloem ziet af van een Nederlandse uittredingstoelage.

Dijsselbloem blijft de komende maanden ook voorzitter van de raad van bestuur van het ESM, waarin eveneens de ministers van Financiën van de eurolanden zetelen. Het ESM is tijdens de eurocrisis opgericht als financieel vangnet voor eurolanden die in zware financiële problemen raken. In ruil voor besparingen en hervormingen kunnen die eurolanden zachte leningen bekomen bij het fonds in Luxemburg.


4 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jan Van Rompaey

  Natuurlijk vriendjespolitiek? Wie zet hem buiten, deze nietsnut?

 • Georges Vande Velde

  Moet niet gaan doppen of gaan werken want werken heeft die nog nooit gedaan! Ze bezorgen hem een rijk salaris en een mooi extra pensioen. Welke kwaliteiten moet men hebben om een dergelijke job te “krijgen”. Bende dieven die niet vervolgd worden!

 • patrick morel

  In de gemeente, vlaanderen, België of Europa, altijd postjes bijmaken voor de vrienden.

 • Jan Verstrepen

  En die mannetjes verdelen de postjes onder elkaar, mens toch wat een bende sjoemelaars zijn dat toch en wij wij mogen inleveren en betalen en zij die worden met de dag rijker.