Dieven stelen jaarlijks voor miljoenen uit Duitse ziekenhuizen

Illustratiebeeld
Getty Images Illustratiebeeld
Of het nu portemonnees, mobiele telefoons, endoscopische instrumenten of potplanten zijn, zowat alles wat niet vastzit, wordt uit ziekenhuizen gestolen in Duitsland. De schade loopt jaarlijks in de miljoenen euro's, zo brengt een onderzoek van het Duitse persbureau dpa aan het licht.

Dieven maken gebruik van de anonimiteit in de gebouwencomplexen, die vaak een doolhof zijn, en van de weerloosheid van patiënten. Ziekenhuizen hebben weinig mogelijkheden om het fenomeen een halt toe te roepen, want ze moeten het evenwicht houden tussen openheid en patiëntveiligheid. Patiëntenverenigingen vragen strengere controles aan de ingang.

Hoewel er geen statistieken voor het hele land zijn, tonen cijfers van de deelstaten de omvang van het fenomeen van de diefstallen aan. In de dichtstbevolkte deelstaat Noordrijn-Westfalen bijvoorbeeld werden in 2017 bijna 6.500 gevallen van diefstal in ziekenhuizen opgetekend. Ondanks een lichte daling stemt dit cijfer overeen met dat van de jaren ervoor, aldus de recherchedienst LKA (Landeskriminalamt). In 2011 waren er heel wat minder diefstallen (4.715). In de deelstaat Baden-Württemberg liep het verlies in 2017 op tot bijna 2,75 miljoen euro.

De ziekenhuizen hebben niet meteen een antwoord. "Ziekenhuizen zijn grote complexen zonder controle aan de toegangen", aldus LKA-woordvoerder Frank Scheulen. Het is voor dieven gemakkelijk een ziekenhuis binnen te wandelen en schuiven en kasten open te trekken in lege kamers, zei hij. De woordvoerder geeft patiënten de raad ten minste de lockers te gebruiken als die er zijn.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jan Verstrepen

    Je kunt al raden wie die dieven zijn maar dat mag je niet zeggen, iedereen weet het maar niemand mag het zeggen.

  • Febe Chapin

    Onmenselijke wezens.. daar is het leven of dood voor mensen, geen grap. Laat ziekenhuizen en daarmee verbonden duizenden patiënten met rust. Ga noch proberen doneren voor meer en modernere toestellen.

  • Paul Philippaerts

    Ziekenhuizen moeten natuurlijk de privacy van die schurken respecteren, camera,s of pascontrole mag natuurlijk niet, privacy zeker van misdagers is een heilig boontje in onze maatschappij. Daar waken justitie en de advokatuur wel over. Die patiënten en de ziekenhuizen toch niet belangrijk, die zullen wel verzekerd zijn. Of zouden ze in Duitsland bang zijn om te acht.erhalen wie achter deze misdaden zit.