Dierenbeschermers protesteren tegen schieten 400 kangoeroes

De Australische regering heeft haar toestemming gegeven om bij een militair steunpunt in Canberra vierhonderd kangoeroes te doden. Dierenbeschermers hebben daartegen al heftig geprotesteerd.

Milieuminister Peter Garret liet zich door het protest niet van de wijs brengen. "Wanneer het evenwicht verstoord is, zijn zulke programma's nu eenmaal nodig", aldus de voormalige rockzanger van Midnight Oil woensdag.

De dieren hebben zich bij het steunpunt zo sterk voortgeplant, dat ze dreigen de hongerdood te sterven. Toch willen de dierenbeschermers klacht indienen.

Het leger wou de dieren eerst doodschieten. Na het hevige protest werd het idee geopperd om hen naar de bossen te brengen en daar vrij te laten. Maar aangezien de dieren in speciaal daarvoor uitgeruste wagens moesten vervoerd worden, zou het transport van elke dier zoveel gekost hebben als een vliegtuigticket naar het andere eind van de wereld (België, dus). Daarom voerde de regering het plan af.

In Australië leven naar schatting 80 miljoen kangoeroes en 20 miljoen mensen. Elk jaar geeft de regering toelating om op vijf miljoen dieren te jagen. (belga/jv)

UNKNOWN