Dierenactivisten niet onder de indruk van taakstraf: “Er volgen meer acties in Efteling”

De show Ravelijn in de Efteling.
Efteling De show Ravelijn in de Efteling.
De vier Nederlandse dierenactivisten die zondag een dierenshow met ridders te paard in de Efteling verstoorden, hebben van de officier van justitie in Breda honderd uur taakstraf opgelegd gekregen wegens smaad. Ook mogen de twee mannen en twee vrouwen drie maanden niet in het pretpark in het Nederlandse Kaatsheuvel komen, meldde het openbaar ministerie.

Het OM mag zonder tussenkomst van de rechter een strafbeschikking opleggen. Als de dierenactivisten het er niet mee eens zijn, kunnen ze binnen twee weken daartegen in beroep gaan. Dan komt het alsnog voor de rechter.

Het viertal liep de arena in en rolde spandoeken uit. De officier van justitie heeft gekozen voor smaad wegens de teksten die op hun borden stonden en die grievend zijn voor de Efteling. De vier werden aanvankelijk opgepakt op verdenking van huisvredebreuk en mogelijke mishandeling van een persoon. De mishandeling viel af en het OM vond dat smaad juridisch gezien het beste bij de acties aansloot.

“Oogkleppen”

Het attractiepark in Kaatsheuvel liet zondag al snel weten niets te veranderen aan de attractie. Er volgen daarom meer acties, voorspelt Janssen. “Dit verbaast me niet. De Efteling heeft oogkleppen op. Onze groep blijft zich echter inzetten tegen dieren in attracties en voorstellingen.”

In totaal waren er namens de Vegan Strike Group zes personen in het attractiepark. Zij verstoorden opzettelijk een uitvoering. “Uit respect voor de dieren”, vertelt Janssen zodra hij het politiebureau verlaat. Paardenattractie Raveleijn kwam vorige week in opspraak omdat de dieren tijdens de voorstelling rondrennen met een brandende deken op hun rug. Partij voor de Dieren-lid Leonie Gerritsen beschuldigde De Efteling van 
dierenmishandeling.

Tovernar Pardoes, de mascotte van de Efteling.
ANP Tovernar Pardoes, de mascotte van de Efteling.

Natuurlijke vijand

“Vuur is een natuurlijke vijand van een dier. Wij geloven niet dat een paard dat lekker vindt”, zegt Janssen. Dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) na een inspectie concludeerde dat de attractie gewoon aan de regels voldoet, noemt de Vughtenaar, die vanwege eerdere acties bekendstaat als de Vegan Streaker, raar. “Ik kan de NVWA dan ook niet serieus nemen.”

De Efteling blijft ook een mooi pretpark zonder dieren.

Peter Janssen

Hij noemt De Efteling als grootste park van Nederland een uithangbord van de attractie-industrie. “Dan dien je het goede voorbeeld te geven. De Efteling is een hartstikke mooi pretpark. En dat blijft het ook zonder dieren.” Ook shows met (roof)vogels zijn volgens Janssen respectloos tegenover dieren.

De actie van de dierenactivisten zorgde volgens verschillende ooggetuigen voor verdrietige en angstige kinderen. Een aantal jonge kijkers verliet huilend de tribunes. “Dat komt door een aantal agressieve vaders”, stelt Janssen. “Dáár schrikken kinderen van. Niet van een paar mensen met gewoon een shirtje en een boodschap.”

Wat gebeurde er?

Demonstranten van de internationale actiegroep Vegan Strike Group klommen tijdens de voorstelling over de hekken en sprongen de arena in. Dat deden ze nadat de paarden met de vuurdekens voorbijkwamen. De actievoerders hadden spandoeken bij zich en riepen leuzen.

Aanwezige bezoekers geven aan dat de demonstranten na drie tot vier minuten weggewerkt waren door de acteurs en de beveiliging. Daarna zijn zij overgedragen aan de politie. De verstoorde voorstelling werd niet afgemaakt en het publiek moest de attractie verlaten. Voor de andere voorstellingen zondag werd extra beveiliging neergezet.

Vegan Streaker

Peter Janssen voert al jarenlang actie voor meer dierenrechten. In verschillende landen verstoorde hij stierengevechten. Ook riep hij op tot een boycot van konijnenvlees. In Japan zat hij twee jaar geleden een tijd vast na een soortgelijke actie tijdens een dolfijnenshow.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ken Boedt

  Ik geef toe dat er op sommige plaatsen dingen gebeuren met dieren die niet door de beugel kunnen, maar de enige reden waarom deze idioten bij de efteling komen is gewoon omdat daar genoeg mensen zijn.. want ze doen het niet voor de dieren, ze vallen gewoon heel graag op!

 • benny vandersanden

  Neen activisten, ze hebben geen oogkleppen op. Na al de media aandacht die jullie kregen is de Efteling zich meer dan bewust van jullie actie maar kiest ervoor om jullie en jullie eisen compleet te negeren. Dat is iets heel anders dan oogkleppen ophebben

 • Marjorie Carmelez

  De mens is ook een natuurlijke vijand van het paard. Een paard wordt getraind om die angst te overwinnen. Idem met vuur. De mens heeft hetzelfde meegemaakt en er sprigt heis niemand met een spandoek voor elke stoof toch?? Mensen hebben met vuur leren leven net zoals die paarden. Er zijn daarentegen dieren die wel mishandeld worden en voor hetzelfde geld in zijn eigen dorp. Ben zo'n idiotenactivisme beu! Vergaar eerst kennis! Informeer en bezin eer ge begint!

 • Jean West

  Ze hebben gelijk. Een mooi voorbeeld voor de kinderen paarden met brandende dekens op hun rug laten rondlopen.

 • Ibn Marouf

  Dan moeten die dierenactivisten steviger gestraft worden, zodat ze hun onwettig en terroriserend gedrag afleren!