Dief gaat aan de haal met bonsaibomen ter waarde van 100.000 euro

Bonsai kweken is een eeuwenoude kunst in Japan.
iStock Bonsai kweken is een eeuwenoude kunst in Japan.
Een dief ging in de Japanse prefectuur Saitama aan de haal met bonsaibomen ter waarde van maar liefst 100.000 euro. Tot de buit behoorde een Shimpaku Juniper, een meer dan 400 jaar oude boom. “Hier zijn geen woorden voor”, zegt Seji Limura, de getroffen eigenaar.

De miniatuurboompjes werden gestolen uit de tuin van Seji Limura, die samen met zijn partner Fuyumi, zijn leven wijdt aan het kweken en verzorgen van bonsais. De man, een van de grootste bonsaimeesters van Japan, heeft een tuin met meer dan 3.000 bonsaibomen. “Het zijn mijn kinderen”, zegt Limura aan BBC.

Limura stelde vast dat ook zijn meest kostbare bezit, een Shimpaku Juniper, was verdwenen. De Japanner is erg gehecht aan de boom, die een waarde van zo’n 80.000 euro heeft. De zeldzame bonsai is al meer dan 400 jaar in het bezit van zijn familie. “Hier zijn geen woorden voor. Het voelt aan alsof je ledematen zijn afgekapt”, vertelt de vrouw van Limura. 

Eeuwenoude kunst

Het Japanse koppel hoopt dat de politie de dader(s) snel vat en dat de bomen goed verzorgd worden. “Vergeet ze geen water te geven. Bonsais kunnen eeuwig leven, ook als wij er niet meer zijn, als ze maar de juiste zorg krijgen”, zegt de bezorgde eigenaar. Hij is ervan overtuigd dat de dieven de bonsais zullen doorverkopen op de zwarte markt. 

Bonsaibomen kweken is in Japan een heuse kunst die dateert uit de zesde eeuw. Japanse studenten zagen toen in China hoe bomen geplant werden in een container. Via verschillende technieken werd de groei van de bomen gemanipuleerd, waardoor ze erg klein bleven. De studenten introduceerden bij hun terugkeer de techniek in Japan. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.