Dictator Franco wordt dan toch opgegraven: familie krijgt 15 dagen om nieuwe rustplaats te kiezen

Het mausoleum van Francisco Franco.
AP Het mausoleum van Francisco Franco.
De opgraving van het stoffelijk overschot van de Spaanse dictator Francisco Franco is binnenkort een feit. De Spaanse regering heeft de familie van de overleden dictator vijftien dagen de tijd gegeven om een nieuwe begraafplek te zoeken, verklaarde minister van Justitie Dolores Delgado.

Nadat het Spaanse parlement vorig jaar groen licht had gegeven voor de opgraving, stelde de familie van Franco dat de overblijfselen konden verhuizen naar de Almudena-kathedraal in het centrum van Madrid. Dat werd door de regering echter resoluut geweigerd. Ze vreesden dat de religieuze site zou uitgroeien tot een trekpleister voor aanhangers van Franco en zijn fascistisch beleid.

Bedevaartsoord voor extreemrechts

De monumentale grafsite van de dictator bevindt zich al meer dan veertig jaar in de Valle De Los Caidos (‘Vallei van de Gevallenen’) in de Sierra de Guadarrama, een veertigtal kilometer ten noordwesten van Madrid. Het mausoleum is tot op vandaag een bedevaartsoord voor sympathisanten van Franco en rechtsextremisten. Dat was de regerende socialisten een doorn in het oog. 

Premier Pedro Sanchez maakte van de herbegrafenis van Franco één van zijn belangrijkste strijdpunten. Veel conservatieve politici en ook de familie van Franco hadden zich echter tegen de plannen uitgesproken, onder andere omdat het "oude wonden zou openrijten".
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • staf De Laet

    Dat het Franquisme nog springlevend is in Spanje, bewijst Spanje door de houding tegenover de Catalanen. Ondertussen zwijgt Europa in alle talen, zeker in het Spaans.