Di Rupo in Berlijn op campagne voor sociaaldemocratie

Di Rupo en Gabriel vandaag in het Willy Brandt-huis, het hoofdkwartier van de Duitse sociaaldemocraten in Berlijn.
BELGA Di Rupo en Gabriel vandaag in het Willy Brandt-huis, het hoofdkwartier van de Duitse sociaaldemocraten in Berlijn.
De Europese socialisten en sociaaldemocraten zijn volgens Elio Di Rupo het best in staat om een antwoord te bieden op de boodschap van de Griekse, en later dit jaar misschien ook Spaanse kiezers. Er is "een momentum", zo stelde de PS-voorzitter vandaag vast naar aanleiding van een ontmoeting met de Duitse SPD-voorzitter en vicekanselier Sigmar Gabriel in Berlijn.

Di Rupo heeft van een ommekeer in het Europese soberheidsbeleid één van de prioriteiten van het moment gemaakt. Omdat Duitsland zo'n sleutelrol speelt in de Europese politiek, zakte de PS-voorzitter naar Berlijn af voor ontmoetingen met de vakbondskoepel DGB en de sociaaldemocratische partij SPD, in wie hij bevoorrechte geallieerden ziet om het tij te keren.

Flexibiliteit

Een meerderheid om de Europese begrotingsverdragen aan te passen, is er vooralsnog niet. Daarom pleitte Di Rupo er in Berlijn voor de flexibiliteit in de verdragen maximaal aan te boren. Volgens hem moeten de nulgroei en de deflatoire situatie beschouwd worden als "uitzonderlijke omstandigheden" die investeringen in gemeenten, provincies, deelstaten en op federaal niveau mogelijk maken. Di Rupo haalde ook uit naar de "exorbitante macht" van Eurostat en drong aan op een aanpassing van de tekst over de boekhoudregels.

Het einde van het "soberheidsbeleid omwille van de soberheid" zou volgens Di Rupo alle Europeanen ten goede komen, of het nu Belgen, Grieken of Spanjaarden zijn. "De Grieken hebben net als de anderen nood aan investeringen, dus aan financiering en aan mechanismen die de interesten op schulden zo laag mogelijk maken, zonder aan de schuld zelf te raken".

De historische nederlaag van Pasok en de overwinning van het linkse Syriza bij de Griekse parlementsverkiezingen boezemt Di Rupo geen angst in voor de opkomst van een ander links. Hij wijst erop dat de Belgische PVDA bij de stembusgang de kant koos van de Griekse communistische partij KKE. "De PVDA beschouwt Syriza als niet links genoeg, volgens haar concept van links."

Ook de PS beleeft als oppositiepartij moeilijke tijden in de peilingen. Naast een Europees relancebeleid hoopt men aan de Keizerslaan te kapitaliseren op het werk van de ministers in de deelstaten en "een harde maar constructieve" oppositie in de Kamer in afwachting van een "ideeëncongres" dat de militanten moet mobiliseren.

De Grieken hebben net als de anderen nood aan investeringen, dus aan financiering en aan mechanismen die de interesten op schulden zo laag mogelijk maken, zonder aan de schuld zelf te raken

Elio Di Rupo