Deze superoudjes maakten al twee eeuwwisselingen mee

Volgende maand wordt de oudste vrouw op aarde, Misao Okawa, 117 jaar. Zij is de oudste van vijf mensen op deze aarde die al twee eeuwenwisselingen, twee wereldoorlogen en 115 Nieuwjaarswisselingen hebben meegemaakt. Leuk feit: deze vier oudste mensen op de wereld zijn allemaal vrouwen.

's Werelds oudste persoon: Misao Okawa, 116 jaar.

In 1898 werd Misao geboren. Ze trouwde in 1919 en kreeg drie kinderen. Ze is oma van vier kleinkinderen en inmiddels overgrootmoeder van zes achterkleinkinderen.

De oudste vrouw ter wereld komt uit Japan en ze mag volgende maand 117 kaarsjes uitblazen. Naar eigen zeggen, leeft Misao Okawa al zo lang omdat ze per nacht acht uur slaapt en genoeg ontspant. Daarnaast is het volgens de dame op leeftijd "een kwestie van goede genen".

Gertrude Weaver, 116 jaar

Het is haar geloof dat de 116-jarige Gertrude Weaver op de been houdt. De Amerikaanse is in 1898 op Onafhankelijkheidsdag geboren en is tot op de dag van vandaag, naar eigen zeggen, nog steeds een onafhankelijke vrouw.

Drie van haar vier kinderen zijn inmiddels al overleden. Weaver krijgt nog wel regelmatig bezoek van haar 78-jaar oude kleindochter. Het geheim van de Amerikaanse voor een lang leven is vriendelijkheid. "Behandel mensen zoals jij zelf ook behandeld wilt worden'', vertelt Weaver aan Time magazine.

Jeralean Talley, 115 jaar

De 115-jarige Jeralean Talley heeft geen wondermiddeltje om een lang leven te leiden. "Het ligt allemaal in de handen van god. Ik kan er niets aan doen'', vertelt Talley aan Mirror.

Ze was 52 jaar lang getrouwd, totdat haar man overleed. Nu woont haar 76-jaar oude dochter bij haar in huis, om voor Talley te zorgen. Haar leeftijd weerhoudt Jeralean Talley er niet van om regelmatig met haar achterachterkleinkinderen te spelen.

Susannah Mushatt Jones, 115 jaar

Blijf weg van alcohol en sigaretten en zorg voor een goede nachtrust. Dat is het advies van de eveneens 115-jarige Susannah Mushatt. Hoewel ze haar hele leven geen alcohol dronk of sigaretten rookte, doet Susannah zich wel elke ochtend graag tegoed aan een flinke plak bacon bij het ontbijt.

Emma Morano, 115 jaar

Ook de Italiaanse Emma Morano (115) heeft drie eeuwen meegemaakt. Haar geheim voor een lang leven is een bijzonder dieet: elke ochtend een rauw ei én een gekookt ei als ontbijt. 

Daarnaast denkt de Italiaanse dat haar bedritme ook te maken heeft met haar hoge leeftijd. Elke avond gaat ze om zeven uur naar bed en staat op zes uur weer op. 

Geheim

Er zijn nog veel meer mensen op aarde die eeuwenoud zijn, met ieder een ander advies voor een lang leven. Zo gaf de 109-jarige Jessie Gallan vorige maand uit Schotland nog aan dat het verstandig is om uit de buurt te blijven van mannen. "Ze veroorzaken meer problemen dan dat ze daadwerkelijk waard zijn", liet ze weten.