Deze steenrijke zakenmannen schenken miljoenen euro’s om de Notre-Dame te herstellen

Bernard Arnault (links) en François-Henri Pinault (rechts).
AFP/Photo News Bernard Arnault (links) en François-Henri Pinault (rechts).
Het geld om de Notre-Dame in Parijs te herstellen stroomt binnen. Behalve Jan met de pet, halen ook verschillende rijke zakenmannen hun portefeuille boven. Frans zakenman François-Henri Pinault stelt 100 miljoen euro ter beschikking, terwijl topman Bernard Arnault van luxegoederenconcern LVMH daar nog eens 200 miljoen euro bovenop doet. 

Parijs rouwt om de Notre-Dame. Na de brand van gisteren is een groot deel van de kathedraal onherroepelijk beschadigd. Om het Franse icoon zo snel mogelijk in ere te herstellen, schenken heel wat mensen geld. Het online donatieplatform van Les Amis de Notre-Dame kampt met een panne door het overweldigende aantal bezoekers en crowdfundingcampagnes schieten als paddenstoelen uit de grond. Ook twee Franse miljardairs beloven hun steentje bij te dragen.

François-Henri Pinault: 100 miljoen euro

François-Henri Pinault maakte vandaag bekend dat hij zo’n 100 miljoen euro vrijmaakte om de heropbouw te financieren. De miljardair staat aan het hoofd van Kering, de Franse holding met luxemerken als Gucci, Yves Saint Laurent, Alexander McQueen en Balenciaga. 

Het bedrijf werd in 1963 gesticht door zijn vader, François Pinault, als een simpele houthandel. In veertig jaar groeide het bedrijf uit tot een internationale holding van luxemerken, na de aanwinst van een meerderheidsbelang in de Gucci Group in 1999. Zoon 
François-Henri Pinault nam begin 2000 het roer over. De nettowaarde van de zakenman is niet bekend, hoewel zijn vader volgens Forbes geschat wordt op zo’n 27,8 miljard euro.

 François-Henri Pinault.
Photo News François-Henri Pinault.

In 2003 nam François-Henri Pinault ook de leiding over Groupe Artémis, de investeringsmaatschappij van de steenrijke familie, dat overigens ook Brits veilinghuis Christie’s onder de vleugels heeft. Uit dat familiefonds stelt Pinault 100 miljoen euro ter beschikking voor de heropbouw van de Notre-Dame. 

“Deze tragedie treft alle Fransen, en niet enkel degenen die gehecht zijn aan de spirituele waarden”, schrijft hij in een statement. “Geconfronteerd met een dergelijk drama is het ieders wens om deze parel van ons erfgoed zo snel mogelijk nieuw leven in te blazen.”

Pinault is overigens ook de eigenaar van Stade Rennais, een voetbalclub uit het Franse Rennes die in Ligue 1 speelt, de hoogste voetbaldivisie van Frankrijk. De vijftiger heeft vier kinderen uit verschillende relaties, en is sinds 2009 getrouwd met Amerikaans actrice Salma Hayek. Samen woont het koppel in een appartement op een steenworp van de kathedraal.

EPA

Bernard Arnault: 200 miljoen euro

Het Franse luxegoederenconcern LVMH en de familie Arnault hebben aangekondigd dat ze 200 miljoen euro schenken aan een fonds voor de heropbouw van de Notre-Dame.

“De familie Arnault en de groep LVMH, solidair met deze nationale tragedie, sluiten zich aan bij de heropbouw van deze buitengewone kathedraal, symbool voor Frankrijk, zijn erfgoed en zijn eenheid”, aldus de familie in een persbericht. 

De 70-jarige Bernard Arnault is oprichter van LVMH, voluit
 ‘Louis Vuitton, Moët & Chandon en Hennessy’. In de Forbes-lijst van rijkste Fransen van 2018 staat Bernard Arnault op nummer 1, met een geschat fortuin van 80,7 miljard euro. Daarmee is hij meteen ook de rijkste Europeaan.

Bernard Arnault.
AFP Bernard Arnault.

Arnault kwam enkele jaren geleden nog in opspraak wegens mogelijke domiciliefraude in België. Het Brusselse parket startte een onderzoek om na te gaan of Arnault, die een appartement heeft in Ukkel, daar wel voldoende vaak verbleef om aanspraak te kunnen maken op de Belgische nationaliteit, die hij toen had aangevraagd.

Arnault is sinds 1991 getrouwd met Hélène Mercier, een Canadese pianiste. Hij heeft vijf kinderen, waarvan een dochter en zoon uit een vorig huwelijk. 

Bernard Arnault en Helene Mercier.
Photo News Bernard Arnault en Helene Mercier.35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • MONIQUE MAERTENS

  Zo zie je, er zijn massa’s centen naar de kerk gegaan door gelovigen.Waarom investeren rijken hun miljarden niet in mensen die in armoede en krotten leven ! Rijke gelovigen dragen bij aan de rijkdom van de kerk. Zo gaan ze de hemel in. IIs dat rechtvaardig God? Spijtig v/d Notre Dame. Een accident zoals er nog gebeuren. Maar zijn stenen dan belangrijker dan mensen?Christenen voor zn naaste die ze liever zien creperen. Een iets is menselijk rechtvaardig, rijken sterven ook,komen nooit terug!

 • romy verhove

  Het Vaticaan is verantwoordelijk voor heropbouw, niet de miljarden ze hebben gekregen van de superrijken want dat geld komt uiteindelijk van de gewone burger die elke dag brol koopt van deze maffia!

 • Mikaël Gibriel

  Hans vanden borre, ze zorgen voor werk omdat ze hun merk een boost moeten geven, wees maar zeker dat ze die ook afnemen wanneer het hen past. Het gaat hier om prioriteiten. Tenzij je materialist bent en meer waarde schenkt aan stenen dan aan mensen dan begrijp ik jou commentaar.

 • Marco Sticchi

  nu laten die gasten hun ware gezicht zien, inzamelen voor kerk met historische waarde, als mensen in nood zijn of in armoede blijven leven, dan zie je ze niet. dan laten ze deze in nood kreperen, deze geste is puur uit belasting voordeel en goedkoop reklame kampanje voor hun merk en status in kaart re brengen. schandalig vind ik het persoonlijk.

 • JAMAL MAHASSINE

  Die kerk moet heropgebouwd worden , maar niet met deze panama en andere belastingsontduikers , nu kunnen ze het mooi weer spelen, en dan hun zwart geld weer wit maken,want er zal weer een achterdeurtje zijn om dat aftrerkbaar te maken