Exclusief voor abonnees

Deze Serven blijven achter Mladic staan: "Zonder hem waren we afgeslacht. Hij is onze beschermengel"

► Een Bosnische Serviër voor een portret van Mladic. 'Hebben alle gestorven Serviërs zichzelf vermoord?', klinkt het verontwaardigd.
AFP ► Een Bosnische Serviër voor een portret van Mladic. 'Hebben alle gestorven Serviërs zichzelf vermoord?', klinkt het verontwaardigd.
"Levenslang", schudt Dragovana Novakovic (52) haar hoofd. "Hoe kan het zo zijn dat juist Ratko Mladic, die ons beschermde tegen een afslachting, nu levenslang krijgt?"

Novakovic was 27 toen zijzelf weduwe werd, en haar twee kinderen vaderloos. Petar Novakovic werd in 1992 gevangengenomen aan de frontlinie in Renovica, vertelt ze, vlak bij Pale. "Pas zeven dagen later werd zijn lichaam teruggevonden. Ik heb er een video van. Je ziet dat zijn vingers eraf waren gesneden en zijn lichaam vol steekwonden van bajonetten zat."

Dat de nasleep van de Bosnische oorlog met de levenslange straf van Ratko Mladic nog verre van voorbij is, was gisteren voelbaar op iedere straathoek in het Bosnisch-Servische Pale. Hoewel de stad op slechts vijftien kilometer van Sarajevo ligt, is een groter verschil in meningen niet denkbaar. Hier staan geen standbeelden voor de slachtoffers van Srebrenica, zoals aan de andere kant van de heuvels. Hier staat een studentencomplex dat naar Radovan Karadzic werd vernoemd. En een hier ontplofte een handgranaat bij de moskee op de dag dat Mladic werd uitgeleverd aan Den Haag.

"En de Bosniërs dan?"

Pale was tot 1998 de hoofdstad van de Republika Srpska, de Servische deelstaat binnen de grenzen van Bosnië. Dit is de plek vanwaaruit de Bosnische Serviërs 25 jaar geleden hun aanvallen organiseerden en waar de naam Mladic tegenwoordig synoniem staat voor de beschermer van het Servische volk, in plaats van de oorlogsmisdadiger die hij volgens de rechter is.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Jansens

  Ik wens jullie het zelfde toe.. wie aanvalt is de agressor !? Serviers hebben aangevallen.. stom me deze propaganda aub. Als een soldaat een soldaat doodt dan is dat oorlog, als soldaten mannen en vrouwen ukt huis komen halen en in concentratie kampen steken wat de serviers gedaan hebben en dan martelen en slachten wat de serviers gedaan hebben bij de bosniers dan is dat genocide.

 • chantal vanlaere

  Ja, de winnaars schrijven geschiedenis,en het verhaal van slachtingen horen we nu toch ook over de zelfde religie, maar het is in hun eigen wereld dus geen overdreven drama

 • Roger Wellens

  De winnaars worden bejubeld, de verliezers afgemaakt, zo is het steeds geweest.

 • wil baken

  Ze hebben gelijk , de moslims mogen wel slachten.... De les is duidelijk, als de Marokanen dit hier morgen uitroepen tot hun grondgebied moeten wie zitten en zwijgen....vluchten zeker want als je vecht moet je levenslang in de bak. De partijdigheid daar is nooit serieus geweest, men heeft op een gegeven moment extreem partij getrokken.

 • Lucas Theophiel

  Wel spijtig dat de andere kant niet gehoord word ? Of waren dat alleen brave jongens ???