Exclusief voor abonnees

Deze nieuwe drug is mogelijk enorm verslavend, verwoestend en gewoon verkrijgbaar via webshops

Phenibut verdooft, net als ghb, het centrale zenuwstelsel en daarmee ook angsten en andere emoties.
Marcel van den Bergh Phenibut verdooft, net als ghb, het centrale zenuwstelsel en daarmee ook angsten en andere emoties.
Phenibut is in de jaren zestig in de voormalige Sovjet-Unie ontwikkeld als middel om tot rust te komen. Nu wordt het op internet zomaar te koop aangeboden als voedingssupplement, onder meer voor bodybuilders. "Je wordt er helemaal lam van. Levensgevaarlijk."

Phenibut verdooft, net als ghb, het centrale zenuwstelsel en daarmee ook angsten en andere emoties. Harde cijfers over het gebruik zijn er niet. De Nederlandse verslavingszorginstelling Novadic-Kentron heeft de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar het toegenomen gebruik van phenibut onder met name ghb-gebruikers. Achttien personen werden geïnterviewd over hun ervaringen met het middel. Vooral het verslavingspotentieel baart de onderzoekers zorgen. De ontwenningsverschijnselen zijn vergelijkbaar met die bij ghb: hevige angstaanvallen, slaapproblemen, trillen en zweten.

Je hebt 12% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • marie-claire de bosscher

  goed dat dat in de krant komt, zo weet iedereen waar ze die rotzooi moeten halen, goeie publiciteit, proficiat !

 • nand nuyts

  Phenibut is een middel dat in de jaren 60 in de Sovjet Unie is ontwikkeld als middel om tot rust te komen. Oorspronkelijk was het bedoeld voor astronauten die iets extra's nodig hadden om tot rust te komen of bepaalde angsten te bedwingen

 • Djensen Reunens

  @Stijn Hardy gewoon Wiet legaliseren als mensen een legaal alternatief hebben gaan ze minder snel op hard drugs overgaan, het lijkt te werken in canada en delen van de US waarom zou het bij ons dan niet mogelijk zijn.

 • Stijn Hardy

  @Peter, nu overdrijf je toch wel hoor... Er is zeker (en terecht) een steeds grotere roep om cannabis te legaliseren. Deze rommel gaan legaliseren is echter een geheel ander verhaal... Al is het zeker mogelijk mits een hele resem voorzorgen...Vergeet niet dat bijvoorbeeld de drug ketamine gewoon vrij verkrijgbaar is als paardenverdovingsmiddel, evenzo met lachgas, enz... Gebruikers geraken er toch aan, dus laat ons de controle terugnemen...

 • Juliette Francois

  Goeie publiciteit, zo'n krantenartikel. Weer een bijverdienste voor de dealers...